Soft Skills - İnce Beceriler Neden Gerekli?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook

ya da

Kobitek Takip Servisi

Bu yazıyı yazmaya başladığımda ik yaptığım iş “soft skill” in Türkçesinin ne olduğunu araştırmakla başladım anca gördüğüm, tarifi sürekli yapılıyor ancak tam karşılığı olacak bir terim üzerinde henüz bir anlaşma yok.

İNCE BECERİLER karşılığını Makers Türkiye’de “Soft Skills Nedir?” başlıklı bir yazıda gördüm.

İnce becerilerin basit bir tanımını yaparsak “davranışsal beceriler, teknik olmayan beceriler ya da destekleyici beceriler olarak tanımlayabiliriz” diyor Makers Türkiye. Oldukça geçerli bir tanım benim için, ayrıca ufak bir araştırma yaparsanız üç aşağı beş yukarı benzeri tanımlarla karşılaşacaksınız.

Gerek İngilizcesinde kullanılan “soft”, gerekse Türkçesinde kullanılan “ince” kavramları bu becerilerin önemini sekteye vurduruyor gibi geliyor bana. Oldukça uzun bir süredir bu “ince beceriler”in aslında “temel beceriler” olduğu görüşü var bende.

Bu “temel beceriler” gün geçtikçe daha fazla önem kazanıyor. Neden derseniz, öncelikle “hard skills” yani “kişinin işini yapabilmesi için bilmesi gereken bilgiler” artık sadece okullarda, kurslarda, kitaplarda ulaşılabilen bilgiler değil, isteyen herkes tarafından İnternet'te kendi kendine bile öğrenilebilen bilgiler.

Buna karşılık “ince bilgiler” öğrenilebilse bile kullanılması dahi kişiye, kişiliğe bağlı. Ben “ince beceriler”in, sonradan öğrenilse bile, içselleştirilmemesi ve benimsenmemesi halinde oldukça yapay durduğunu gözlüyorum, düşünüyorum. Bunun önüne geçmenin tek yolu da bu becerileri erken geliştirmek.

2011 de “ince beceriler” in üniversitelerin tüm bölümlerin, en azından seçmeli olsa dahi programında olması gerektiğini düşünüp bir program bile hazırlamıştım.

Aslında “ince beceriler” özellikle de iletişim gün geçtikçe daha fazla önem kazanıyor demiştim. Bunun temel nedenlerinden biri, artık dünyada 5 nesil bi rarada yaşıyor ve çalışıyoruz, bu nesillerin birbirini anlaması gerek ama genelde gözlemim, bu pek olamıyor. İkinci temel neden de, değişimin hızı.

Genç girişimcilerin çoğunda “ince beceriler”in eksikliğini görmek mümkün. Unutmamak gerek, girişimcilik yönetimi kurumsal (hiç sevemediğim bir tabir) yöneticilikten değişiktir, barış zamanı yönetimi değil, savaş zamanı yönetimidir. Burada da, “ince beceriler” çok önem kazanır.

Girişimcilerin “hard becerileri” ne kadar gelişmiş olursa olsun başarıyı yakalamaları için “ince becerileri”ni geliştirmeleri, bunu beceremiyorlarsa, ortaklıklarında “ince becerileri” yüksek olan kişileri almaları gerekir.

“İnce Beceriler” tüm yönetimin, aslında toplum içerisinde yer alan tüm bireylerin geliştirmesi gereken temel becerileri olarak görülmeli.

21081 kere okundu

Tufan Karaca

1954 doğumlu olan Karaca eğitimini Kadıköy Maarif Kolejini tamamladıktan sonar Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 32 yıllık profesyonel yaşamının yaklaşık 15 yılını çeşitli ülkelerde, yabancı firmalarda üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.

Türkiye ve Azerbeycan'ın ilk yapı marketlerinin, Romanya ve Montenegro'nun ilk AVM'lerinin kuruluşunda yöneticilik yapan Karaca aynı zamanda Türkiye'deki ilk kitap ve müzik mağazalarının kuruluşunda da yer almıştır. 

Önceki yıllarda Yeditepe Üniversitesi, İşletme Fakültesi’nde 2 dönem MBA dersi de vermiş olan Karaca halen Özyeğin Üniversitesinde Girişimcilik dersi vermekte, yönetim danışmanlığı yapmakta ve yönetim eğitimleri vermektedir.

http://blog.tkaraca.com

yazarın diğer yazıları için tıklayın

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

Ülke ve birliklere göre ihracat prosedürleri

Ülke ve birliklere göre ihracat prosedürleri

ihracat yapılırken düzenlenmesi gereken belgeler ülke ve bölgelerine göre farklılıklar içermektedir.

OFİS VE İNSAN

Etkili İletişim Teknikleri: İletişim Becerileri ve Yapılan Hatalar_2

Etkili İletişim Teknikleri: İletişim Becerileri ve Yapılan Hatalar_2

İletişimin amacı, kısaca sorunlarımızı çözmek, gereksinimlerimizi karşılamaktır. Etkili iletişim nasıl kurulur ve hangi davranışlarımız etkili iletişim olarak tanımlanabilir?

Hayatı Ertelemeden Yaşamak, Zamanın Öneminin Farkına Varmak

Hayatı Ertelemeden Yaşamak, Zamanın Öneminin Farkına Varmak

Toplum olarak işlerimizi en son ana bırakmaya yatkınız. Ya Hayat? Onu yaşamayı niye son ana bırakıyoruz. Gülmeyi bile öteleyen ve taksitlendiren bir hayat yaşıyoruz. Her sabah 24 saati peşin alıyoruz ama taksit taksit gülüyor ve mutluluğu da aylarca erteliyoruz.

İŞ DÜNYASI

Çalışma hayatında Durduk Yere Çıkan Çatışmalar, Çatışma Maliyeti

Çalışma hayatında Durduk Yere Çıkan Çatışmalar, Çatışma Maliyeti

Merhaba sevgili dostlarım, Çalışma hayatınızda daha önce yaşamış olduğunuz, ama büyük - ama küçük, çeşit - çeşit çatışmalar mutlaka vardır. Yoksa ne mutlu size!.. Niye mi? İki açıdan! Ya - işinizi veya sizden istenen işleri çok çok iyi yapıyorsunuz... Ya da - ne suya - ne sabuna dokunuyorsunuz!..

HUKUK / MUHASEBE

Şirketlerin Devlete Olan Borçları ve Ortakların Sorumlulukları

Şirketlerin Devlete Olan Borçları ve Ortakların Sorumlulukları

Devlete Olan Borçlarda Şirket Ortaklarının Sorumluluğunu Biliyor Musunuz?