Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
VoIP, Voice over IP (Internet Protocol), yani IP üzerinde ses demektir. Adından da anlaşıldığı gibi ses sinyallerinin veri hatlarından taşınması sureti ile telefon görüşmesi yapmak için kullanılır. Internet telefonu terimini duymusunuzdur, hatta belki de kullanmışşsınızdır. Ama muhtemelen klasik telefon işletmelerinin bölge santralleri arasında VoIP kullanıdığını tahmin etmiyorsunuzdur.
Klasik bir telefon görüşmesinde iki taraf arasında bir bağlantı oluşturulur. Telefonu kaldırıp sinyal sesini duyduğunuzda, bu sizin yerel santrale bağlantınızın olduğunu gösterir.Daha sonra numarayı çevirdiğinizde, bağlı olduğunuz yerel santralden aradığınız numaranın bağlı olduğu yerel santrale ve onun üzerinden de aranan numaranın telefon cihazına bir bağlantı kurulur. Bu bağlantı kalıcıdır ve çift yönlüdür. Yani ister 10 dakika ister 1 saat konuşmadan durun bağlantı sürekli ve iki taraflı olarak açıktır.
Oysa ki, daha önceki yazılarımızda anlattığımız gibi, Internet veya bilgisayar ağlarında mantık daha farklıdır. Burada veri, paket olarak gönderilir. Ve sadece taraflar talep veya cevapları iletirken iki taraf arasında bir bağlantı kurulur ve işlem sonunda kapatılır. Bu iki aktarımı karşılaştırdığınızda klasik telefon hattında yüksek miktarda gereksiz ağ yükü oluştuğunu görüyoruz. Örneğin karşı taraf konuşurken bizim sunduğumuz her hangi bir ileti yoktur. Buna göre 10 dakikalık bir telefon görüşmesinde aktarılan veri 3,5 dakikalık yarım konuşmaya eş değerdir. Packet switching olarak adlandırılan Internet veya bilgisayar ağları sistemi ile birden çok görüşme yapılır. (Nasıl ki, birden çok web sitesine aynı anda girebiliyorsanız.) Aktarılan veri üzerinden hesapladığınızda, sıkıştırma yapılmadan, örnekteki 10 dakikalık klasik telefon görüşmesinin yerine aynı içerikte 4-5 görüşme daha yapılabilir, bu durumda ağ yükü aynı olurdu.
Günümüzde pek çok işletmede kullanılan PBX gibi dijital teknolojiler, VoIP için alt yapı oluşturur. PBX bir kapı geçişi (gateway) dir. Veriyi alıp ilgilisine teslim eder. VoIP ile bir veri göndermek istediğinizde aradığınız PBX bir sinyal ile hattın uygunluğunu teyit eder. Ardından numarayı çevirdiğinizde PBX numarayı hafızada tutar, ve doğruluğunu da kontrol eder. Bu arada PBX sistemin kime haritası (whom map) aranan bağlantı üzerinden aktarılır. Ta ki, görüşme sona erdirilene kadar. Görüşme sonunda bağlantı tümüyle kaldırılır ve saklanan IP adresi telefon numarası eşleşme bilgisi kayıttan çıkarılır.
Bu veri aktarımı codec denilen coder-decoder sistemi ile ses sinyallerinin, sıkıştırılmış dijital sinyallere çevrilmesini ve tersini sağlar. Burada kullanılan H323 protokolü, farklı işlevlerdeki 20 protokolün birleşmesinden oluşur.
VoIP ile telefon görüşmesi dört alternatif sunar
Bir bilgisayarın VoIP görüşmesine hazır olması için
Çok yakın gelecekte iki yönlü telefon ağlarının IP tabanlı dijital ağlar ile değiştirileceği çok açık bir şekilde görülüyor. Pek çok dünya ölçeğinde büyük şirket telefon görüşmesi maliyetlerini düşürmek için VoIP sistemleri kuruyor. Umarız Türkiye bu konuda da yaya kalmaz.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz