- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
İhale demek düşük fiyat demek midir?

Kamu ya da özel olmak üzere hangi ihale yönteminde olursa olsun ihalelerin %99'unu En Düşük Fiyat veren firmalar kazanır.
Bunun nedeni gayet basittir; ihale Kanununda genel kabul görmüş ve yıllardır uygulanan yöntem budur. Ancak, ihale kazanmak için firmaların kullanabileceği (düşük fiyatın dışında) bir yöntem daha vardır. Çoğu kimsenin bilmediği ve uygulamadığı bu yöntem Fiyat Dışı Unsurlar'dır. Kaldı ki, bu husus ihalelerin İdari Şartnamelerinde yer almakta ve yasal olarak herhangi bir sıkıntı yaratmamaktadır. Bugünkü yazımızın konusu ihalede Fiyat Dışı Unsurlardır.
Fiyat Dışı Unsur ne demektir?
İhalelerde idarenin talep etmiş olduğu mal ve hizmetlerle alakalı olarak genel piyasa algısı doğrultusunda idareye fayda sağlayabilecek her şey fiyat dışı unsurdur. Başlıca fiyat dışı unsurlar;
- Tedarik edilebilirlik,
- Kullanılabilirlik,
- Ürün kalitesi,
- Termin,
- Mevcut mal ve hizmetlere kolay entegrasyon,
- Mevcut mal ve hizmetlerin sürdürülebilirliğine olumlu katkı
- İdarenin aslında ihtiyaç duyduğu, ancak bunu fark edemediği, ya da fark etse de üzerine fazlaca bir maliyet ile para harcamak zorunda olduğu, zaman kaybedeceği yeniliklerin neredeyse çok az maliyetle, ya da maliyetsiz bir biçimde hayata geçirilmesidir.
- Diğer firmaların sunduğu mal ve hizmetlerin karşılayamayacağı ölçüde idareye fayda sağlayabilecek şeylerdir.
Fiyat dışı unsurların ihalelerde kullanım alanı sınırsızdır. Yeterki, bu konuda firma idareyi ilgili konuda etkilesin, ikna etsin ve neler kazanabileceğini göstersin.
İdareler genelde bu maddeden kaçmak isterler, çünkü değişen kanunlar çerçevesinde itiraz imkanları K.İ.K. tarafından diğer katılımcı firmalar lehine sonuçlanmaktadır.
Fiyat dışı unsurları ihalede etkili bir şekilde kullanabilmek için şu şartları yerine getirmesi gerekir;
- İdareye sunulan üstünlükler piyasada genel kabul görmüş olmalıdır
- Firmanın idareye sunduğu ürün ve hizmetler öyle kuvvetli bir değer yaratmalı ki, bu değer karşısında fiyat önemini yitirmelidir.
- Katılımcı diğer firmalar bu hususlara itiraz edememelidir.
- Bu unsurlar ilave bir fiyat marjına imkan verecek şekilde ek bir ürün ya da hizmet gibi sunulabilmeli ve bu ispatlanmalıdır.
Eğer idareyi bu konularda ikna edemez ve bahsettiğiniz hususları ispatlayamazsanız ‘’Fiyat Dışı Unsur’’ları kullanmanız mümkün olmayacaktır.
Birçok firma bu unsurları kullanmak yerine en düşük fiyatı verip ihaleyi kapma derdine düşmektedir. Ancak bu yaklaşım kısa vadede kazandırsa bile, orta ve uzun vadede karlılık oranlarını, ürün/hizmet temin sürelerini, kalite seviyesini ve sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyerek firmaların önünü tıkayacaktır.
Eğer ürün ve hizmetleriniz gerçekten düşündüğünüz gibi güçlüyse bunu idareye gösterin ve tabiri caiz ise bununla show yapın.
Emin olun ki hepsi olmasa da ve her projede olmasa da bir çok idare bu konuda size güvenip bu unsurları dikkate alacaktır. Bunun sonucunda da fiyat yerine katma değer ve kalite ile rekabet etme şansını yakalayabileceksiniz.


Sabri Dönderici
1991 yılında Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun olduktan sonra 2010 yılında Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü – İktisat Bölümünde – Yönetim Ekonomisi dalında yüksek lisans yaptım.
2009-2012 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans programında misafir öğretim üyeliği görevinde bulundum ve yine aynı üniversitenin UYGAR projesinde danışman olarak çalıştım.
Türkiye başta olmak üzere, Azerbaycan, Irak, İran, Mısır, Kıbrıs, Türkmenistan, Arnavutluk gibi ülkelerde Ev Elektroniği, Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri, Elektronik Ücret Toplama Sistemleri, Trafik Emniyet Denetleme Sistemleri, Kent Güvenliği Yönetim Sistemleri, Bireysel ve Kurumsal Güvenlik Sistemleri başta olmak üzere sektörün önde gelen şirketlerinde İhale Yönetimi, Satış ve Pazarlama Yönetimi, Bayi Yönetimi, Proje Yönetimi ve Bütçe Yönetimi konularında uzmanlık, danışmanlık ve yöneticilik yaptım.
İhale Yönetimi konusunda özellikle sektörel fark gözetmeksizin oldukça fazla deneyime sahip olmakla birlikte, bu konuda ülkemizde ciddi anlamda bir çalışma yapılamadığını, konunun ehil olmayan ellerde savrulduğunu, şirketlerin özellikle bu eksikliklerden dolayı anlamlı bir şekilde para, zaman, emek ve itibar kaybına uğradığını tespit ettim.
Çok değerli Marka ve Pazarlama Danışmanı arkadaşım Sayın A. Faruk Şener’in yönlendirmesi ve desteği ile mevcut profesyonel yaşantıma devam ederken, aynı zamanda özellikle eksik bulduğum bu konuya yoğunlaşmaya karar verdim.
donderici.sabri@gmail.com
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Dahilde işleme izin belgesi nasıl ve nereden temin edilir?
Dahilde işleme rejimi konusu konusunda burada daha önce bilgiler sunmuştuk. Bu yazıda da, dahilde işleme izin belgesi nasıl ve nereden alınır, nasıl kapatılır gibi sorulanı cevaplarını bulacaksınız.
OFİS VE İNSAN
Ofiste Ergonomi
Günümüzde ergonomi kavramı yapılan iş ve insanın çalışma gücünün maximum düzeyde dengelenmesi ve bir yandan çalışanın sağlığını korurken, bir yandan da verimliliğin artmasını da içermektedir.
Ofisiniz için bilgisayar sistemlerinin seçimi
Bir ofis için gerekli olan bilgisayar altyapısı veya donanımının seçimi oldukça özen gerektiren bir konudur.
İŞ DÜNYASI
EFQM: KOBİ´ler için Mükemmellik Modeli
Modern yönetim modellerinde göze ilk çarpan konu, kaliteden taviz verilmemesi ve kurumsal yapının bir bütün olarak tüm işlevleri, iş süreçleri ve birimlerinin kaliteli bir işleyişe sahip olmasıdır.
HUKUK / MUHASEBE
Özel Sigortalara Ödenen Primler Şirkette Gider Yazılır mı
Özel sigortacılık uygulamalarında şahıslar için yapılan sağlık sigortası, yaşam sigortası, bireysel emeklilik gibi sigorta kollarının da hızla geliştiği görülmektedir.
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Detaylı İncelenmesi
KOBİ’ler İçin Dokuz Adımda Büyüme Planı