- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
İnternet ve Telefon Bankacılığı Müşterileri Bankalardan Uzaklaştırıyor

Dünyanın en büyük yazılım firmalarından SAP ve Avrupa Finansal Yönetim ve Pazarlama Birliği (EFMA)‘nin birlikte
Dünyanın en büyük yazılım firmalarından SAP ve Avrupa Finansal Yönetim ve Pazarlama Birliği (EFMA)‘nin birlikte gerçekleştirdiği araştırma, bankaların pazarın mevcut durumunda CRM’i nasıl değerlendirdiği ve gelecek dönemde CRM’den neler beklediğini ortaya kondu. Araştırma, toplam 108 Avrupa ve Ortadoğu bankasıyla gerçekleştirildi.
SAP ve EFMA’nın yaptırdığı araştırma sonucu, bankaların tüm müşterileri ayrım yapmadan; internet, telefon, ATM bankacılığı gibi daha az masraflı self servis bankacılık hizmetlerine yönlendirmesinin, müşterilerin banka şubelerinden uzaklaşmalarına neden olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle de üst sınıfta yer alan ve yüz yüze iletişim yapılması gereken müşterilerin banka şubelerine geri çekilmesi ihtiyacı bankacılar tarafından açıkca ifade ediliyor. Araştırmada, müşteriler hakkında çok özel bilgilere sahip olmanın şube çalışmaları için çok önemli olduğu vurgulanıyor.
Araştırmanın öne çıkan sonuçlarından biri de, bankaların müşteri tiplerini doğru şekilde sınıflandırmada CRM’e ihtiyaç duyduğu gerçeği oldu. Araştırmaya göre bankalar, müşterilerini doğru tanımlayamadıkları için yanlış kredilendirmede bulunuyor bu da operasyonel maliyetleri artırıyor. Bankalar bu maliyetleri azaltmanın bir yolu olarak işten çıkartmalara başvuruyor. Doğru ve az riskli kredilendirme yapabilmek için, müşteri tiplerininin CRM ile doğru sınıflandırılması gerektiğinin altı çiziliyor.
Araştırmaya göre bankalar, müşteri portföyünü göz önüne alarak ürün ve markalarını farklılaştırmak ve müşteri hizmetlerini en üst seviyeye çıkartmak istiyorlar. Bu isteği gerçekleştirmek için, CRM’in büyük önem taşıdığının farkındalar. Ancak, bankanın her düzeyinde CRM uygulamasını gerçekleştirmenin kolay olmadığının da özellikle belirtiyorlar.
Bankalar CRM’i bankanın her alanında kullanmak isteselerde, özellikle IT uygulamalarındaki karışıklık CRM’in firma düzeyinde uygulanmasının önünde büyük bir engel olarak görülüyor. Çalışanların adaptasyon ve kullanım eksikliği ile yeniden yapılandırma işlemlerinin gerekliliği de, CRM kullanmanın önündeki diğer büyük engeller olarak belirtiliyor. Bankalara göre, içsel politikalar ve müşterilerin CRM araçlarını kullanmaya direnmesi gibi kültürel durumlar, artık CRM uygulamasının önünde bir engel olarak görülmüyor.
Araştırma sorularına verilen diğer cevaplar şu şekilde sıralanıyor:
• CRM’in bankanız için şu an ne kadar önemli olduğunu düşünüyorsunuz sorusuna Avrupa ve Ortadoğu bankalarının verdiği puanlama 4 üzerinden 2,66 olurken, gelecek 3 yıl üzerinde bu önemin ne olacağı sorusuna ise 4 üzerinden 3,23 puanı verilmiştir.
• Daha iyi müşteri servisi sunabilmek için marka ve ürünleri farklılaştırmanın ne kadar önemli olduğu sorusuna, Batı Avrupa bankalarının yüzde 58’i stratejik öneme sahip cevabını verirken, yüzde 40’ı çok önemli, yüzde 2’si ise yapmayı isteyeceğimiz bir konudur cevabını verdi. Orta ve Doğu Avrupa bankalarından stratejik öneme sahip cevabını verenlerin oranı yüzde 60, çok önemli diyenlerin oranı yüzde 30, yapmayı isteyeceğimiz bir konudur diyenlerin oranı ise yüzde 10 olmuştur. Orta Doğu bankalarının ise yüzde 75’i stratejik öneme sahip derken, yüzde 25’i çok önemli cevabını vermiştir.
• Bankaların günümüz piyasa koşullarındaki temel sorunlarının neler olduğu sorusuna verilen cevaplar:
o Fiyat rekabeti cevabını verenlerin oranı Batı Avrupa bankalarında yüzde 52, Orta ve Doğu Avrupa bankalarında yüzde 50 ve Orta Doğu bankalarında yüzde 65 olmuştur.
o Operasyon maliyetlerini azaltma baskısı cevabını veren Batı Avrupa bankalarının oranı yüzde 55, Orta ve Doğu Avrupa bankalarının oranı yüzde 62, Orta Doğu bankalarının oranı ise yüzde 50 olmuştur.
o Müşteri tiplerinin sınıflandırılmasını pazardaki temel sorun olarak gören Batı Avrupa bankalarının oranı yüzde 50, Orta ve Doğu Avrupa bankalarının oranı yüzde 7, Orta Doğu bankalarının oranı ise yüzde 45 olmuştur.
o Batı Avrupa bankalarının yüzde 55’i kanalların çoğalmasını pazardaki temel sorun olarak tanımlarken, Orta ve Doğu Avrupa bankalarının yüzde 52’si, Orta Doğu bankalarının ise yüzde25’i bu cevabı vermiştir.
o Müşteri taleplerinin artması cevabını veren Batı Avrupa bankalarının oranı yüzde 40, Orta ve Doğu Avrupa bankalarının oranı yüzde 34, Orta Doğu bankalarının oranı ise yüzde 28 olmuştur.
o Ürünlerin ticarileştirilmesini pazardaki temel sorun olarak gören Batı Avrupa bankalarının oranı yüzde 31, Orta ve Doğu Avrupa bankalarının oranı yüzde 30, Orta Doğu bankalarının oranı ise yüzde 43 olmuştur.
o Ürünlerin veya hizmetlerin karmaşıklığı cevabını veren Batı Avrupa bankalarının oranı yüzde 20, Orta ve Doğu Avrupa bankalarının oranı yüzde 30, Orta Doğu bankalarının oranı ise yüzde 31 olmuştur.
• “Müşteriye mevcut ürün portföyüne yönelik servis verilirken ne kadar etkili satış yapılabiliyor?” sorusuna verilen cevaplar:
o Etkili bir şekilde yapıyoruz cevabını verenlerin oranı Batı Avrupa bankalarında yüzde 8, Orta Doğu bankalarında yüzde 19 olmuştur. Orta ve Doğu Avrupa bankalarında ise etkili bir satış yapıldığını söyleyen olmamıştır.
o Etkin satış gerçekleştirdiklerini fakat kapasitelerini arttırmak istediklerini söyleyen Batı Avrupa bankalarının oranı yüzde 71, Orta ve Doğu Avrupa bankalarının oranı yüzde 68, Orta Doğu bankalarının oranı ise yüzde 70 olmuştur.
o Birşeyler yapmayı planlıyoruz cevabını veren Batı Avrupa bankalarının oranı yüzde 19, Orta ve Doğu Avrupa bankalarının oranı yüzde 26, Orta Doğu bankalarının oranı ise yüzde 11 olmuştur.
o Şu anda yapma imkanları olmadığını söyleyen Batı Avrupa bankalarının oranı yüzde 2, Orta ve Doğu Avrupa bankalarının oranı yüzde 6 olurken Orta Doğu bankalarından bu cevabı veren olmamıştır.
• “Mevcut durumunuzu ve gelecek üç yıl içinde olmayı beklediğiniz pozisyonu en iyi tanımlayan cümle aşağıdakilerden hangisidir?” sorusuna verilen cevaplar:
o Mevcut durum için CRM stratejik bir çabadır diyenlerin oranı yüzde 8, gelecek üç yıl içerisinde CRM stratejik bir çaba olacaktır diyenlerin oranı ise yüzde 58 olmuştur.
o Mevcut durum için CRM çoklu kanallar aracılığıyla müşteri odaklı süreçlere odaklanmaktadır diyenlerin oranı yüzde 38, gelecek üç yıl için bu cevabı verenlerin oranı ise yüzde 40 olmuştur.

Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
KOBİ´lerde ihracat sorunları
KOBİ´lerin dış ticarete ve ihracata yönelik en büyük sorunları sıralanırken, teknoloji kullanımı, finansman, dış pazarlardaki sert rekabet, ön plana çıkıyor.
OFİS VE İNSAN
Ev Ofis Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları
Günlük koşuşturma, stress, iletişim zorlukları, trafik, türlü mobing uygulamaları, kaprisler, toplantılar, çıkar savaşları gibi bir dizi yıldırıcı portresi var iş dünyasının...
Zor İnsanlarla Nasıl Başa Çıkılır?
İnsan sosyal bir varlıktır. Toplumdaki varlığını sürdürebilmek için de kullandığı en etkili kanal "iletişim"dir.
İŞ DÜNYASI
Dijital Dönüşüm Çağında Kobiler Ne Durumda?
Sadece Türkiye’de değil dünyada da bir sürü Kobi dijital çağdaki gelişmeleri izliyor ama uyum sağlama konusunda geri kalıyor.
HUKUK / MUHASEBE
İş Kanununa Göre Yıllık İzin uygulaması
İşçinin, işyerinde çalışması sonucu emeği karşılığında ücret alacağı dışında 4857 sayılı İş Kanunu ile sağlanan çeşitli hak ve alacakları mevcuttur. Bu haklardan biri de yıllık ücretli izin hakkıdır.Bu yazımızda izin ile alakalı akla gelebilecek tüm sorulara cevap vermeyi amaçladık.
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Detaylı İncelenmesi
Satış Ekibinin Ortak Aklının Harekete Geçirilmesi