Ergonomi nedir?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Ergonomi nedir?

Ergonomiye kısaca fiziksel çevrenin insana uyumlaştırılması süreci diyebiliriz. Günümüz endüstri çağında makine-insan arasındaki artan ilişkiler, insana uyumlu çevre, eşya, makine, ofis vs. gibi fiziksel çevre birimlerinin yaratılması çabalarını zorunlu kılıyor.

Ergonomi nedir?

Ergonomiye kısaca "fiziksel çevrenin insana uyumlaştırılması süreci" diyebiliriz. Günümüz endüstri çağında makine-insan arasındaki artan ilişkiler, insana uyumlu çevre, eşya, makine, ofis vs. gibi fiziksel çevre birimlerinin yaratılması çabalarını zorunlu kılıyor. Öyle ki artık sadece fiziksel çevrenin ergonomisinden değil, doğrudan insanın zihnine seslenen bilgisayar yazılımları, Internet, web dizaynı vs. gibi öğelerin de insana uyumundan (Zihinsel algılama, kolay kontrol edebilme ve yönlendirebilme açısından) bahsedebiliyoruz.

  Bu anlamda ergonomi, birçok bilimsel disiplinin ortak çalışma alanı olan (Başta mühendislik, mimarlık, tıp, fizyoloji, anatomi, psikoloji, sosyoloji olmak üzere) bir yaklaşımlar bütünüdür. Tüm bu bilimsel disiplinler ortaklaşa bir insana uyumlaştırılmış ideal makine-çevre sisteminin arayışı içindedirler. Elbette ki bu arayışın temel amacı, sadece insanın kendisiyle barışık uyumlu bir çevrede yaşaması değil, en önemli üretim faktörü olan insangücünün (ya da işgücünün) rahat, kolay ve sağlıklı bir şekilde üretim ve ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmesini sağlayan makine, teçhizat, ofis, fabrika düzeni vs.nin yaratılması isteğidir.

  Çünkü bilinmektedir ki, insanın verimli çalışması, en iyiyi üretmesi ve ekonomik faaliyetlere en etkin şekilde katılabilmesi, bu ideal uyumun yakalanabilmesine bağlıdır.

Ofis Düzeni

  Ofis düzeni, tüm bu ergonomi çalışmalarının merkezinde bulunur. Belki de bunun temel nedeni, hem ofis düzeninin ergonomik iyileştirmeler için oldukça esnek ve değiştirilebilir olması hem de ofis düzenindeki bu iyileştirme çalışmalarının sonucunun daha çabuk verimliliğe dönüşebilmesinde yatıyor.

   KOBİ´ler de, yapılarındaki esneklik, hareketlilik ve manevra yeteneği nedeniyle, ergonomik yenileme ve bunun sonucu oluşan verimlilik kapasiteleri açısından en önemli çalışma alanlarıdır. Gerek yöneticiler, gerekse çalışanlar yönünden, herhangi bir KOBİ´de yapılacak yenilenme çalışmaları, ergonomik ofis dizaynı, ofis yerleşim düzeni, insana uyumlu makine-teçhizat öğeleri, kolay ve işlevli bilişim teknolojisi ürünleri vs. gibi öğelerin verimliliğe katkısı, büyük firmalardan daha hızlı ve ölçeklenebilir olacaktır. Ayrıca büyük firmalarda ki bu gibi yenilenmeye ve insana uyuma yönelik çalışmaların getireceği yüksek maliyetler yanında, herhangi bir KOBİ´ nin üstleneceği ergonomik yapılanma çalışmalarının maliyeti son derece düşük ve kabul edilebilir düzeylerde olacaktır.

   Bu amaçla sayfalarımızda, ergonomi ve ofis dizaynı konusunda yeni gelişmeleri, eğilimleri, uygulamaları sizlerle paylaşacağız. Ayrıca bu konulardaki ürünleri, ofis materyallerini tanıtıp, firmalarımız için ofis dizaynı, ofis ekipman ve çevre birimlerini üreten firmaların ürünlerini sizlere tanıtacak ve bu ürünlerle sizlerin karşılaşmanıza yardımcı olacağız.

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
989267 kere okundu

Etiketler: ergonomi

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Toplantı Teknikleri
Sanal Ofis Nedir, Ne İşe Yarar?
Kendini Tanımak ve Kendini Geliştirmenin Önemi
Önyargı Nedir? Önyargılı Olmanın Zararları Nelerdir?
Ofiste Ergonomi
Ev Ofis Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları
Ergonomik Kullanım: Klavye ve Mouse
Hayatı Ertelemeden Yaşamak, Zamanın Öneminin Farkına Varmak
İşkolik Olmak, İşkolizm ve İşkolizmden Kurtulmanın Yolları
İnsan Değiştikçe Gelişmeli, Geliştikçe Değişmeli
Etkili Dinleme Teknikleri
Başarılı Olmak, Başarmak İçin İzlenmesi Gereken 7 Adım
Ofis Aydınlatması
Paylaşımlı Ofis Nedir, Ne Yarar Sağlar?
Dijital baskı kalıcı olacak

DIŞ TİCARET

Altın Taht Krallık Ülkesi Gana

Altın Taht Krallık Ülkesi Gana

Gana ile ticaret yapmak ya da orada yatırım yapmak için bilmeniz gerekenler, Kültürel farklarımız, dikkat etmeniz gerekenler... Bölgede yıllardır iş geliştiren Didem Aydoğan yazdı.

OFİS VE İNSAN

Ofis aydınlatması nasıl olmalıdır?

Ofis aydınlatması nasıl olmalıdır?

Ofislerde, aydınlatma ihtiyacı, mekanda yapılan işin gerekliliğine göre farklılık gösterir. İhtiyacımız olan aydınlatma, iki yol ile sağlanır: doğal ışık ve yapay ışık. Yeşil binaların arttığı ve enerji tasarrufunun çok önemli olduğu günümüzde doğal aydınlatmanın önemi büyüktür.

Dünyada ve Türkiye’de geleceğin iş modeli: Esnek işgücü

Dünyada ve Türkiye’de geleceğin iş modeli: Esnek işgücü

Esnek işgücü çalışma modeli, daha genel bir ifadeyle ‘talep üzerine’ (‘on demand’) devrimin iş dünyasına geçişi olarak düşünebilirsiniz. On-demand devrimi artık hayatımızın bir çok alanını etkiliyor; çalışma hayatımızı da etkilemesi kaçınılmaz.

İŞ DÜNYASI

Sektörel Derneklerde Proje Yönetimi & “TURKEY Discover the Potential”

Sektörel Derneklerde Proje Yönetimi & “TURKEY Discover the Potential”

Yılbaşından bu yana, TİM Türkiye İhracatçılar Meclisi önderliğinde, Medya’da yayınlanmaya başlayan “TURKEY Discover the potential, Gücünü ve potansiyelini keşfet!” projesiyle, iş ve sosyal yaşantımızda, özellikle markalaşma ve ihracata yönelik hareketliliğin, giderek artmaya başladığını görmekten son derece mutluluk duymaktayız. (Hem Doğuyuz! Hem Batıyız! Biz!..)

HUKUK / MUHASEBE

Şirketlerin Verdiği Eğitim Bursları Gider Yazılır mı?

Şirketlerin Verdiği Eğitim Bursları Gider Yazılır mı?

Gelir Vergisi Kanunumuzda bu konuda yer alan düzenlemelere göre, verilen bursların gider olarak değerlendirilmesi için öncelikle bursun işle ilgili olması yani burs alan öğrencinin bursun bitiminde ilgili işletmede görev alması gerektiği yönündedir.