Ergonomi nedir?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Ergonomi nedir?

Ergonomiye kısaca fiziksel çevrenin insana uyumlaştırılması süreci diyebiliriz. Günümüz endüstri çağında makine-insan arasındaki artan ilişkiler, insana uyumlu çevre, eşya, makine, ofis vs. gibi fiziksel çevre birimlerinin yaratılması çabalarını zorunlu kılıyor.

Ergonomi nedir?

Ergonomiye kısaca "fiziksel çevrenin insana uyumlaştırılması süreci" diyebiliriz. Günümüz endüstri çağında makine-insan arasındaki artan ilişkiler, insana uyumlu çevre, eşya, makine, ofis vs. gibi fiziksel çevre birimlerinin yaratılması çabalarını zorunlu kılıyor. Öyle ki artık sadece fiziksel çevrenin ergonomisinden değil, doğrudan insanın zihnine seslenen bilgisayar yazılımları, Internet, web dizaynı vs. gibi öğelerin de insana uyumundan (Zihinsel algılama, kolay kontrol edebilme ve yönlendirebilme açısından) bahsedebiliyoruz.

  Bu anlamda ergonomi, birçok bilimsel disiplinin ortak çalışma alanı olan (Başta mühendislik, mimarlık, tıp, fizyoloji, anatomi, psikoloji, sosyoloji olmak üzere) bir yaklaşımlar bütünüdür. Tüm bu bilimsel disiplinler ortaklaşa bir insana uyumlaştırılmış ideal makine-çevre sisteminin arayışı içindedirler. Elbette ki bu arayışın temel amacı, sadece insanın kendisiyle barışık uyumlu bir çevrede yaşaması değil, en önemli üretim faktörü olan insangücünün (ya da işgücünün) rahat, kolay ve sağlıklı bir şekilde üretim ve ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmesini sağlayan makine, teçhizat, ofis, fabrika düzeni vs.nin yaratılması isteğidir.

  Çünkü bilinmektedir ki, insanın verimli çalışması, en iyiyi üretmesi ve ekonomik faaliyetlere en etkin şekilde katılabilmesi, bu ideal uyumun yakalanabilmesine bağlıdır.

Ofis Düzeni

  Ofis düzeni, tüm bu ergonomi çalışmalarının merkezinde bulunur. Belki de bunun temel nedeni, hem ofis düzeninin ergonomik iyileştirmeler için oldukça esnek ve değiştirilebilir olması hem de ofis düzenindeki bu iyileştirme çalışmalarının sonucunun daha çabuk verimliliğe dönüşebilmesinde yatıyor.

   KOBİ´ler de, yapılarındaki esneklik, hareketlilik ve manevra yeteneği nedeniyle, ergonomik yenileme ve bunun sonucu oluşan verimlilik kapasiteleri açısından en önemli çalışma alanlarıdır. Gerek yöneticiler, gerekse çalışanlar yönünden, herhangi bir KOBİ´de yapılacak yenilenme çalışmaları, ergonomik ofis dizaynı, ofis yerleşim düzeni, insana uyumlu makine-teçhizat öğeleri, kolay ve işlevli bilişim teknolojisi ürünleri vs. gibi öğelerin verimliliğe katkısı, büyük firmalardan daha hızlı ve ölçeklenebilir olacaktır. Ayrıca büyük firmalarda ki bu gibi yenilenmeye ve insana uyuma yönelik çalışmaların getireceği yüksek maliyetler yanında, herhangi bir KOBİ´ nin üstleneceği ergonomik yapılanma çalışmalarının maliyeti son derece düşük ve kabul edilebilir düzeylerde olacaktır.

   Bu amaçla sayfalarımızda, ergonomi ve ofis dizaynı konusunda yeni gelişmeleri, eğilimleri, uygulamaları sizlerle paylaşacağız. Ayrıca bu konulardaki ürünleri, ofis materyallerini tanıtıp, firmalarımız için ofis dizaynı, ofis ekipman ve çevre birimlerini üreten firmaların ürünlerini sizlere tanıtacak ve bu ürünlerle sizlerin karşılaşmanıza yardımcı olacağız.

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
976496 kere okundu

Etiketler: ergonomi

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Zor İnsanlarla Nasıl Başa Çıkılır?
Ev Ofis Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları
Etkili Dinleme Teknikleri
Toplantı Teknikleri
Etkili İletişim Teknikleri: İletişim Becerileri ve Yapılan Hatalar_2
Yeni Nesil Ofisler
Sanal Ofis Nedir, Ne İşe Yarar?
Ergonomi nedir?
Hedef Belirleme ve Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 8 Adımı
Önyargı Nedir? Önyargılı Olmanın Zararları Nelerdir?
Beden Dilinin Etkin Kullanımı
Hayatı Ertelemeden Yaşamak, Zamanın Öneminin Farkına Varmak
İnsan Değiştikçe Gelişmeli, Geliştikçe Değişmeli
Ergonomik Kullanım: Klavye ve Mouse
Kağıtsız ofise geçiş: Elektronik Doküman Yönetimi

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

Nasıl ihracat yapabiliriz ?

Nasıl ihracat yapabiliriz ?

6.1.1996 tarih ve 22515 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İhracat Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin (e) bendine göre, ihraç edeceği mala göre ilgili ihracatçı birliğine üye olan, gerçek usulde vergiye tabi (tek vergi numarası sahibi) gerçek ve tüzel kişi tacirler, esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı olup üretim faaliyetiyle iştigal eden esnaf ve sanatkarlar ile joint-venture ve konsorsiyumlar ihracatçı olarak tanımlanmıştır.

OFİS VE İNSAN

Çalışma Hayatında Gelecek Dijital İK ile İnşa Edilecek

Çalışma Hayatında Gelecek Dijital İK ile İnşa Edilecek

Bir önceki makalemi okuyan sevgili dostlarımın hatırlayacağı üzere, konu; iş dünyamızdaki kuşak çatışmaları ve bunun insan kaynaklarına yansıması ve de kuşaklararası hoşgörü/anlayışın, kariyer planlamasındaki önemiyle ilgili bir takım görüşlere yer vererek, kurumsallaşma ya da kurumsallaşamama üzerine, ilginç değerlendirmeler şeklindeydi.

LED Nedir, Ne Yarar Sağlar?

LED Nedir, Ne Yarar Sağlar?

Yüzyılın devrim yaratan aydınlatma teknolojisi ile elektrik harcamalarında yüksek tasarruf sağlanıyor. Rengarenk ışıklar ile elde edilen görsel efektler de cabası.

İŞ DÜNYASI

İşe İyi “İÇ” Müşterileri Alın

İşe İyi “İÇ” Müşterileri Alın

“Müşteri velinimettir”. Her ticari işletmenin –küçük olsun, büyük olsun- dar anlamda hedefi, amacı “kar” etmek olduğunda bunun için “sadık” müşteri sayısını ne kadar artırabilir ve bunları elde tutarsa bu amacında başarılı olacağı bilinen bir gerçektir.

HUKUK / MUHASEBE

Yurtdışı Seyahat Harcamalarının Muhasebeleştirilmesi

Yurtdışı Seyahat Harcamalarının Muhasebeleştirilmesi

Seyahat giderleri, özellikle de işletmelerin bütçeleri içerisinde yer alırken, yüzdesi her geçen gün artmaya devam ediyor. Düşünülenin aksine dünyanın küçülmeye başlaması ile birlikte artık böylesine bir yüzde artışı hiçbir şekilde şaşırtıcı değil. Şirket çalışanlarının yurtdışı seyahatlerinde yapmış oldukları harcamalarının gider olarak yazılması için belgelerin öncelikli olarak vergi mevzuatında aranmakta olan şartları sağlaması gerekmektedir.