Daha çok yazılım üretmeliyiz

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Daha çok yazılım üretmeliyiz

Yazılımı “ekonominin yeni kalkınma gücü” olarak niteleyen Tırpançeker, yazılım sektörünün istihdam yarattığını, diğer sektörlere verimlilik ve katma değer sağladığını, ekonominin tüm kollarını etkilediğini, sayısal uçurumu kapattığını, bilgi toplumu olmayı kolaylaştırdığını ve ulusal güvenliğin en önemli unsurlarından biri olduğunu belirtti.

YASAD (Yazılım Sanayicileri Derneği), global ekonomik kriz sürecinde Türk yazılımcıların durumuna dikkat çekmek amacıyla, Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileriyle bir araya geldi. YASAD Başkanı Gülara Tırpançeker, sunumunda, yazılım sektörünün önemine ve ülkemizdeki durumuna vurgu yaparak, yazılımda başarılı ülke örneklerine değindi ve sektörün iyileştirilmesine yönelik çözüm önerilerini paylaştı.

Yazılımı “ekonominin yeni kalkınma gücü” olarak niteleyen Tırpançeker, yazılım sektörünün istihdam yarattığını, diğer sektörlere verimlilik ve katma değer sağladığını, ekonominin tüm kollarını etkilediğini, sayısal uçurumu kapattığını, bilgi toplumu olmayı kolaylaştırdığını ve ulusal güvenliğin en önemli unsurlarından biri olduğunu belirtti. Yazılımı üretmek için en önemli girdinin akıl ve yaratıcı güç olduğunu ifade eden Tırpançeker, bu üretimde hiçbir ithal girdinin söz konusu olmadığını ve enerji giderlerinin çok az olduğunu söyledi.

Yazılımın payı yüzde 11
Tırpançeker’in ifadesine göre, Türkiye bilişim pazarında donanımın payı yüzde 72 iken, hizmetlerin payı yüzde 17, yazılımın payı ise yüzde 11. Ülkede 1.600 yerli yazılım üreten firma bulunuyor ve 100 civarında firma yazılım ihracatı yapıyor. En çok yazılım geliştirilen alanlar ise üretim ve otomasyon, telekom, enerji, elektrik ve elektronik, finans, lojistik, tekstil, eğitim, medya, savunma, sağlık, turizm, inşaat ve kamu. Tırpançeker, sektör şirketlerinin KOBİ yapısında olduğunu, sermaye yapılarının güçlü olmadığını, bu firmaların yaklaşık yüzde 35’inin teknoloji geliştirme merkezlerinde yer aldığını açıkladı.

Yüksek potansiyel
Tırpançeker, dünya yazılım sektörünün en başarılı üç ülkesini Hindistan, İrlanda ve İsrail olarak sıralayarak, bu ülkelerin ihracat rakamlarını paylaştı. Buna göre, Hindistan’ın 2008 yılı yazılım ve hizmetler ihracatı 47 milyar ABD Doları, İrlanda’nın 2007 yılı yazılım ve hizmetler ihracatı 25,2 milyar ABD Doları, İsrail’in 2008 yılı yazılım ihracatı 5,68 milyar ABD Doları, bilişim ihracatı ise 18,058 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti.

Tırpançeker, Türkiye’nin de dünya yazılım sektörünün başarılı ülkeleri arasına girebilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, başlıca avantajlarımızı genç nüfus, nitelikli insan gücü, bilgi teknolojilerini kullanabilecek 1,5 milyonu aşkın KOBİ, jeopolitik konum, Gümrük Birliği üyeliği, Avrupa, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu pazarlarındaki dini, etnik ve ticari ilişkiler olarak belirtti.

Yazılım stratejik bir sektör olmalı
Ülkemizde bilişim alanında bazı önemli işlere imza atıldığını, BTK’nın 04.03.2009 tarihli kararındaki “IMT2000/UMTS işletmecilerinin elektronik haberleşme şebekesine ilişkin yatırımlarının (donanım, yazılım gibi) en az %40’ının 3 yıl içinde 500 kişilik Türk Ar-Ge mühendisine sahip tedarikçiden, %10’unun da yerli KOBİ’lerden karşılanması” şartının sektörümüz için önemli bir adım olduğunu, Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın ve BTK’nın sektörümüze sahip çıktığını, ancak henüz olmamız gereken noktada bulunmadığımızı kaydeden Tırpançeker, daha çok yazılım üretmemiz gerektiğini söyledi. Türkiye’nin, bilgi toplumu yönündeki önceliklerine karşılık iç talepteki büyüme beklentisini destekleyeceği, iç ve dış pazarda dengeli bir büyüme stratejisi yürütmesi gerektiğini ifade eden Tırpançeker, bilişim sektörümüzün sıçrama yapması ve bir dünya oyuncusu olması için yazılımın stratejik bir sektör haline gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Tırpançeker, çözüm önerilerini ise teşviklerin artırılması, sektörde faaliyet gösteren firmaların Kurumlar Vergisi’nden muaf tutulması, sektörde çalışanların Gelir Vergisi’nden muaf tutulmaları, SSK primi muafiyeti uygulanması olarak sıraladı.

KOBİ’ler desteklenmeli
Tırpançeker, özellikle KOBİ’lerin yazılım teknolojilerini kullanarak önemli verim artışı ve maliyet tasarrufu sağlayabileceklerine dikkati çekerek, “KOBİ’lerimiz, bilişim teknolojilerinden ve dolayısıyla yazılım çözümlerinden yeterince yararlanamamaktadır. Oysa bilişim, KOBİ’ler için, bir maliyet unsuru olmaktan çok, katma değer yaratan bir etkendir. KOBİ’lerin bilişim teknolojilerini yeterince kullanamamasının nedenlerinden biri, sermaye yetersizliği ve bu konuda tam bir bilincin oluşmamasıdır. Ayrıca, son yıllarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar da KOBİ’lerin bilişime daha az yatırım yapmalarına neden olmaktadır. KOBİ’lerin yazılım kullanımını teşvik edici önlemler acilen alınmalıdır,” dedi.

Tırpançeker, YASAD’ın son bir yıl içinde üye sayısının artarak 190’a ulaştığını ve bunun sevindirici bir gelişme olduğunu, sektörün gelişmesi için Ulaştırma Bakanlığı ve BTK ile çalışmalarının devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

14654 kere okundu


Etiketler:

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz