KOBİ'ler için Stratejik Pazarlama

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

KOBİ'ler için Stratejik Pazarlama

Bu yazı dizimizi ülkemiz KOBİ’leri için kaleme aldık. Pazarlamanın hala satış yerine kullanıldığı günümüz iş ortamında pazarlamanın temellerine biraz farkındalık kazandırmak istiyoruz.

Profesyonel çalışma hayatımda özellikle yerli şirketlerin ısrarla pazarlamaya uzak durduklarını bu konuda ki önerilere kulak tıkadıklarını gözledim. Ancak ne yazık ki bu tür şirketlerin başarılı olduğunu da görmedim.

bu yazıyı video olarak da izleyebilirsiniz

Ticari başarıyı potansiyel müşterileri ile satış ilişkisine indirgeyen bunu da satış ekibinden bekleyen bu tür şirketlerin başarılı olacağına inanmıyoruz. Başarısız olan şirketlerde sorunu satış ekibinde görüp, genellikle değişiklik yapmaya gidiyorlar. Ancak aynı film yeni aktörlerle yeniden oynanıyor. Halbuki bir satışçının başarısının, aslında şirketin ve ürünün pazardaki konumuna bağlı olduğu bilinse de itiraf edilmeyen bir konudur.

Satışçılık hayatımda çok iyi satışçıların ellerindeki ürün zayıf olunca başarısız olduklarını ortalama satıcılarında iyi bir ürün ile tatmin edici sonuçlar çıkardıklarını gördüm. Bu nedenle şirketlerin hedefi ortalama bir satışçının bile satabileceği ürün ve markalar geliştirmek olmalıdır.

Bu yazımızda stratejik pazarlamanın temel prensiplerini ve kavramsal çerçevesini işleyeceğiz. Yazıyı okuyan birinin stratejik pazarlama konseptini pratikte kullanacak seviyeye gelmesini hedefliyoruz. İşinizde hangi faktörlere ne zaman ve nasıl bakılması gerektiğini, farklı şartlarda söz konusu olacak karar seçeneklerini ve karar süreçlerini tartışacağız.

Stratejik pazarlama mevcut işinizi geliştirmek, pazarınızda güçlü bir rakip olmak veya yeni bir sektöre yatırım yapma niyeti taşıdığınızda işinize yarayacaktır.

Neden Stratejik Pazarlama Çalışması Yapmalıyız?

  • Günümüzün küresel ölçekte süren rekabet koşullarında kurduğunuz ve sahibi olduğunuz şirketinizin geleceği pazarlama faaliyetine olan bağımlılığı giderek artmaktadır.
  • Ekonomik, demografik, politik, yasal değişimlerin hızlı sürdüğü koşullarda daha karmaşık, sisli ve bulanık ortamlarda kararlar alarak işinizi yönetiyorsunuz.
  • Bu değişimler aynı zamanda işinizi yönetirken dikkate almanız gereken parametre sayısını arttırmakta, doğru parametreleri seçmek, yorumlamak, ilişkilendirmek ve bunların ışığında kararlar vermek durumunda kalıyorsunuz.
  • Şirketinizin geleceği her geçen gün bu tür kararlara bağımlı olmakta, başarı ile başarısızlık arasındaki fark vereceğiniz bir karara bağlanmaktadır.
  • Günümüzün sisli rekabet dünyasında başarınız finansal, teknolojik, idari kararlardan ziyade pazarlama kararlarınıza bağlıdır.
  • Sisli ve değişken parametrelerin bulunduğu pazarlarda isabetli kararlar almanız ancak ve ancak bir konsepte sahip olmanız halinde mümkündür.
  • Konsept size uluslararası deneyimlerin ışığı altında parametreleri seçerken, değerlendirirken, yorumlarken yol gösterici olacaktır.
  • Bu konsept olmadan önemliyi önemsizden ayıramaz, belirleyici olanı göremez, kritik süreçleri ayırt edemezsiniz.
  • İhtiyacınız olan bu konsept “stratejik pazarlama”dır.
  • Stratejik pazarlama konsepti ile isabetli kararlar alabilir, iş geliştirme konusundaki çalışma ve önerileri değerlendirebilir, şirketinizde ve pazarda dönen işleri anlayabilirsiniz.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

690093 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam
Reklam

BÜYÜTEÇ

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz