Yapay Zeka ve Dijitalleşme: Sözde mi, Özde mi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Yapay Zeka ve Dijitalleşme: Sözde mi, Özde mi

Günümüzde birçok kelimenin anlamını yitirdiği ve kavram olmaktan uzaklaştığı bir dönemden geçiyoruz. Bu durum, hem sosyal hayatta hem de iş dünyasında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Örneğin, Ecevit’in bize hediye ettiği “sayın” kelimesi, sayısız insana layık olmadan kullanılmaya başlandı. Aynı şekilde “saygı duyuyorum” ifadesi de her yerde kullanılarak gerçek anlamını kaybetti.

İş dünyasında ise bu durum daha belirgin hale geldi. "Agile", "yapay zeka desteği", "dijitalleşme" gibi terimler, sıkça ve yanlış şekilde kullanılarak içi boşaltıldı. Örneğin, sadece belgeleri dijital ortamda saklamak dijitalleşme anlamına gelmez. Yıllar boyunca tekrarlanan yanlış uygulamalardan dönerek gerçek anlamda çevik olunmaz.

Bir şeyler yazarken ChatGPT gibi yapay zeka araçlarına danışmak, şirketin yapay zeka desteği ile yönetildiği anlamına gelmez. Bu tür yanlış kullanımlar, örgütlerin ve bireylerin kendilerini öne çıkarmak amacıyla yaptığı kelime oyunlarıdır ve bu da kavramların içini boşaltmaktadır.

Sagar Limaye, LinkedIn'de yaptığı bir paylaşımda çevikliği şöyle tanımlıyor: "Çeviklik, projeyi küçük parçalara bölmek ve her parçadan sonra müşteri geri bildirimi alarak sürekli iyileştirmektir." Bu tanım, kavramın gerçek anlamını korurken, iş dünyasında sıklıkla karşılaşılan yanlış kullanımlara da ışık tutmaktadır.

Sonuç olarak, kelimelerin içi boşaldıkça kavramlardan uzaklaşıyoruz ve sonunda ne yaptığımızı bilmez hale geliyoruz veya insanları o hale getiriyoruz. İş dünyasında gerçek anlamda dijitalleşme, çeviklik ve yapay zeka desteği gibi kavramları doğru şekilde kullanmak, hem bireyler hem de örgütler için büyük önem taşımaktadır. Bu kavramları doğru anladığımız ve uyguladığımız sürece, iş dünyasında gerçek anlamda ilerleme kaydedebiliriz.

688 kere okundu


Etiketler:

1954 doğumlu olan Tufan Karaca, Kadıköy Maarif Koleji’nden mezun olduktan sonra eğitimini Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 45yıllık profesyonel yaşamının 20 yılını dokuz farklı ülkede, uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.

İş dünyasında edindiği deneyimleri eğitim alanına da taşıyarak, Yeditepe Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerde dersler vermiştir. Halen yönetim danışmanı olarak kariyerini sürdüren Karaca, yönetim eğitimleri ve stratejik danışmanlık hizmetleri sunarak, modern iş yönetimi ilkelerini ve trendlerini kurumlara aktarmaktadır.

Yönetim alanındaki uzmanlığını kaleme aldığı “Girişimciler için Kolay ve Hızlı İş Planı Hazırlama”, “Career Management In a Disrupted World “, “Yeni Dünya Düzeninde Kariyer Yönetimi”, “Arts Entrepreneurship: How to Craft Your Creative Business Model”, “Sanatta Girişimcilik - YARATICI İŞ MODELİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ? “gibi kitaplarıyla geniş bir kitleyle buluşturan Karaca, girişimcilik, stratejik esneklik ve VUCA gibi güncel yönetim konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

ücretsiz üye olun
Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz