Dünyada ve Türkiye’de geleceğin iş modeli: Esnek işgücü

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Dünyada ve Türkiye’de geleceğin iş modeli: Esnek işgücü

Esnek işgücü çalışma modeli, daha genel bir ifadeyle ‘talep üzerine’ (‘on demand’) devrimin iş dünyasına geçişi olarak düşünebilirsiniz. On-demand devrimi artık hayatımızın bir çok alanını etkiliyor; çalışma hayatımızı da etkilemesi kaçınılmaz.

Esnek işgücü modelinde bilgi paylaşımının demokratikleştiği, her firmanın dünyanın en iyi uzmanlığına hızla erişebildiği ve böylece hedeflerine daha hızlı ulaşabildiği bir döneme giriyoruz. Bu yeni dünyada firmalar kendi bünyelerinde olmayan uzmanlık kaynaklarına ihtiyaçları olduğu anda ve ihtiyaçları kadar erişebiliyor ve bu uzmanlarla proje bazlı çalışabiliyor. Firmalar için hızla değişen dünyaya ayak uydurmanın olmazsa olmazı bir sistem iken, diğer yandan, profesyonellerin uzmanlık ile daha esnek ve dengeli bir kariyer inşa edebileceği bir dünya bu.

İş 3.0 – Future of Work

Esnek işgücü çalışma modeli, hem şirketler, hem de profesyonellerin kazandığı, daha verimli ve süründürülebilir bir model olduğu için dünyaca hızlı gelişiyor. Önümüzdeki 20 yıla nasıl ki Endüstri 4.0 devriminin damgasını vurmasını bekliyorsak, bu yapısal dönüşümün ayrılmaz bir parçası da esnek işgücü olacak. “İş 3.0” olarak tanımlanan bu yeni çalışma modeli, dünyada “future of work’ olarak tanımlanıyor.

Esnek işgücü modelinin geleceğin iş modeli olup olmayacağı ile ilgili bir soru işareti yok, bu model geleceğin iş modeli. Bu değişim ihtiyaçlar doğrultusunda şekillendiği için gereken sadece zaman. Tüm sektörel firmaların, tam zamanlı istihdam gerekmediği alanlarda uzman ihtiyaçları için esnek işgücü modeline geçiş yapması, işgücünü tam zamanlı ile esnek işgücü arasında optimize etmesi gerekiyor.

Bu, firmalara hem esneklik, hem farklı alanlarda uzmanlık, hem de maliyet avantajları sağlıyor. Başka türlü firmaların dünyadaki hızlı değişime ayak uyduracak uzmanlık kaynakları olmayacak, çünkü şu anda ‘skill shortage’ denilen yetkinlik sıkıntısı tüm firmaların dijital dünyaya ayak uydurması için kısıtlı kaynakları birlikte kullanması demek.

Firmalar verimli, uzmanlar bağımsız

Esnek işgücü çalışma modeli ile firmalar ihtiyaç duydukları en üst seviye uzmanlığa uzun vadeli bir yatırım yapmadan hızla erişebiliyor ve kendi bünyelerinde sürekli bulundur(a)mayacakları en iyi uzmanlıktan yararlanıyor, maliyet avantajı sağlıyor ve zamandan kazanıyorlar.

Uzmanlar ise öncelikle kariyerlerini bağımsız oluşturma, daha sonra tecrübelerini gelire dönüştürme, yeni networkler edinme ve sektörlere katkı sağlamanın yanı sıra, keyif aldıkları alanlarda farklı projelerde yer alma fırsatını yakalıyorlar. Kariyerlerine diledikleri gibi yön verebiliyor ve zamanlarını da kendi istedikleri gibi değerlendirebiliyorlar.

Özetle esnek işgücü modeli ile iş dünyasında yeni bir dönem başlamış bulunuyor. Firmaların rekabetçi kalmak ve daha hızlı ileri gitmek için mutlaka değerlendirmeleri gereken bir kaynak olarak bu yeni çalışma modeli, dünyada ve Türkiye’de yaygınlık kazanmayı hızla sürdürüyor.

ücretsiz üye olun

11449 kere okundu

Expertera Kurucu Ortağı, CEO

Expertera - Expertera, şirketleri ve dünyanın önde gelen uzmanlarını proje bazlı çalışmalar için bir araya getiren global bir platform olarak faaliyet göstermektedir. 

Expertera, firmaların ihtiyaçları doğrultusunda, her türlü uzmanlığa hızlı ve esnek bir şekilde erişmelerini sağlar. 2013 yılından bu yana, müşterilerini her sektör, konu alanı ve coğrafyadan derin tecrübe ve bilgi birikimine sahip uzmanlarla bir araya getiren Expertera, böylelikle hedeflerine daha hızlı ulaşmalarını sağlamaktadır. 

Expertera’nın müşterileri Türkiye veve dünyanın önde kurumsal firmaları, danışmanlık şirketleri, özel sermaye fonları ve KOBİ’lerdir. 

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook LinkedIn

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz