Bana Kişilik Tipini Söyle Sana Mesleğini Söyleyeyim…

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Bana Kişilik Tipini Söyle Sana Mesleğini Söyleyeyim…

Secretcv.com tarafından yapılan “Meslekler” anketine göre değişik kişilik yapısındaki kişilerin hangi mesleklere uygun olduğu araştırıldı. 10 Şubat-5 Mart 2012 tarihleri arasında yapılan araştırmaya 4.557 kişi katıldı. Araştırmaya katılanların verdikleri yanıtlara göre; içe dönük kişiler yazılım uzmanı, dışa dönük kişiler pazarlama, kuralcı kişiler bankacı, fedakar kişiler öğretmen, yaratıcı kişiler reklamcı, otoriter kişiler yönetici, uyumlu kişiler sekreter, yetenekli kişiler ise aşçı olmaya uygun…

Günümüzde teknolojinin gelişmesi, iş özel hayat dengesinin esnemesi ve iş yapış şekillerinin değişmesiyle birlikte “iş hayatımız” çok önemli bir hale geldi ve özel hayatımızı da direk olarak etkilemeye başladı. Sevmediğimiz bir mesleği yapıyor olmamız demek zaman zaman hayatımızın çok kötü gitmesine sebep olurken; sevdiğimiz bir mesleğimizin olması bir anda tüm olumsuzlukları pozitife çevirebiliyor. Yani yapılırken heyecan duyulmayan, manevi tatmin sağlamayan ve bizi mutlu etmeyen meslekler yaptığımızda maalesef başarılı olamıyoruz. Ancak severek yaptığımız bir işte, Konfiçyus’un da dediği gibi “hayat boyu çalışmak zorunda kalmıyoruz”. Çünkü o zaman mesleğimizi zorunlu bir iş değil “hayatımızın bir parçası” haline getirebiliyoruz.

Burada sevdiğimiz mesleği belirlerken o mesleği yapabiliyor yani icra edebiliyor olmamız önemli unsurlardan biridir. Şöyle örneklemek gerekirse; herkes şarkı söyleyemez, herkes oyuncu olamaz, herkes iyi bir satışçı olamaz ya da herkes yönetici olamaz. Aldığımız eğitim, yeteneklerimiz, yetiştirilme tarzımız kadar;  “kişilik özelliklerimiz” de mesleğimizi doğru icra etmemizde ve o meslekte mutlu olmamızda etkilidir.

Kişinin kendini tanıması, güçlü ve zayıf yönlerini belirlemesi ve kişilik özelliklerini kabullenmesi meslek seçiminde önemli detaylardan biri haline geldi. Bu bağlamda Secretcv.com genel olarak 9 kişilik yapısını ele aldı ve bu kişilik yapılarına uygun meslekleri belirledi. 4.557 kişinin verdiği yanıtlarla oluşan sonuçlara göre;

İçe dönük kişilik yapısında olan kişiler, %20 ile Yazılım Uzmanı, %19 ile Muhasebe/Finans, %15 gibi “iletişimin” direk ön planda olmadığı mesleklere uygun olurken, bunları %15 ile Aşçı, %11 ile Web Master, %9 ile Grafiker takip ediyor. 

Dışa dönük kişilik yapısında olan kişiler, %30 ile Pazarlama/Marketing, %24 ile Satış gibi “iletişimin” çok önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %11 ile Gazeteci, %10 ile İnsan Kaynakları, %8 ile Reklamcı ve Turizmci, %6 ile Avukat izliyor.

Düzenli/Kuralcı kişilik yapısında olan kişiler, %25 ile Bankacı, %18 ile Yönetici Asistanı gibi “disiplinin” önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %11 ile Avukat, %9 ile Proje Yöneticisi, %8 ile Öğretmen ve Muhasebeci izliyor

Fedakar/Özverili kişilik yapısında olan kişiler %36 gibi yüksek bir oranla Öğretmen, %27 ile Doktor ve %20 ile Hemşire gibi “karşısındaki kişileri düşünebilmenin” önemli olduğu mesleklere uygun oluyor.

Yenilikçi/Yaratıcı kişilik yapısında olan kişiler %28 ile Reklamcı, %16 ile Mimar gibi “görselliğin, yeni fikirlerin” önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %15 ile grafiker, %14 ile Pazarlama/marketing, %13 ile Mühendis izliyor. 

Otoriter kişilik yapısında olan kişiler %24 ile Proje Yöneticisi/Yönetici, %20 ile Avukat gibi  “baskın ve disiplinli” olmanın önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %16 ile Öğretmen, %13 ile Bankacı, %11 ile İnsan Kaynakları, %10 ile Yönetici Asistanı izliyor. 

Uyumlu kişilik yapısında olan kişiler %28 ile Sekreter, %25 ile İnsan Kaynakları gibi “insan ilişkilerinin” önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %20 ile Psikolog, %15 ile Hemşire izliyor. 

Yetenekli kişilik yapısında olan kişiler %22 ile Aşçı, %20 ile Reklamcı gibi “hem el becerisinin hem de kreatif” olmanın önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %17 ile Grafiker, %14 ile Web Master /Web Developer izliyor.

Analitik kişilik yapısında olan kişiler %33 ile Mühendis, %26 ile Muhasebe/Finans gibi “sayısal zekanın” önemli olduğu mesleklere uygun olurken, bunları %18 ile Bankacı, %17 ile Yazılım Uzmanı izliyor.

 

Sadece 9 kişilik tipinin ele alındığı bu araştırmanın ufak bir örnek oluşturmak amacıyla yapılmış ve aslında kişilik tiplerinin iş hayatımızla doğrudan bağlantısını göstermek amaçlanmıştır.


ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
21523 kere okundu

Etiketler: meslek seçimi kişilik yapısı insan kaynakları

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

İş Dünyasında Zor İnsanlar ve Zor Şirketler
Marka Analiz Raporu Reklam ve Mağazacılık
Bütçe Nedir?
Etkili Pazarlık ve Müzakere Nasıl Olur?
Günümüz İşçi Sınıfı, Bağlılık ve Yönetim
İşletmelerde Doğru Çalışanlar
Krizde en büyük silahınız: Entelektüel sermayeniz
Güvenin ama kontrol edin!
Linkedln Nasıl Kullanılmalı?
Metal Sanayiinde Neler Oluyor?
Yönetim Bilgi (Bilişim) Sistemi
Yüksek lisans sınavına neden giriyoruz?
Bana Kişilik Tipini Söyle Sana Mesleğini Söyleyeyim…
Şirketinizin Yansıması ve Çalışanlarınız İçin İç ve Dış Destekler
Ölçek Ekonomisi ve Kapsam Ekonomisi

DIŞ TİCARET

İhracat türleri

İhracat türleri

Dış satım, yani ihracat farklı türlerde gerçekleştirilebilmektedir. Özellik arz etmeyen, kayda bağlı, kredili, konsinye, serbest bölgelere vs. pek çok ihracat türü bulunmaktadır.

OFİS VE İNSAN

Ofis ortamında bilgisayar ağı kurulumu

Ofis ortamında bilgisayar ağı kurulumu

İki ve daha çok bilgisayarın birbirine bağlanmasına bilgisayar ağı (Network) denir. Ağ içindeki bilgisayarlar birbiriyle iletişim kurabilirler ve veri paylaşırlar.

Türkiye’nin istihdamına online alım ve başvurular yön veriyor!

Türkiye’nin istihdamına online alım ve başvurular yön veriyor!

İşverenlerin yüzde 97’si iş ve insan kaynakları sitelerinde eleman arıyor. İş arayanlar arasında İK sitelerinin tercih edilme oranı ise yüzde 83.

İŞ DÜNYASI

Forfaiting

Forfaiting

Forfaitingi (okunuşu: forfeyting), dış ticarete (ithalat-ihracat) uyarlanmış factoring sistemi olarak da özetleyebiliriz.

HUKUK / MUHASEBE

Yurtdışı Seyahat Harcamalarının Muhasebeleştirilmesi

Yurtdışı Seyahat Harcamalarının Muhasebeleştirilmesi

Seyahat giderleri, özellikle de işletmelerin bütçeleri içerisinde yer alırken, yüzdesi her geçen gün artmaya devam ediyor. Düşünülenin aksine dünyanın küçülmeye başlaması ile birlikte artık böylesine bir yüzde artışı hiçbir şekilde şaşırtıcı değil. Şirket çalışanlarının yurtdışı seyahatlerinde yapmış oldukları harcamalarının gider olarak yazılması için belgelerin öncelikli olarak vergi mevzuatında aranmakta olan şartları sağlaması gerekmektedir.