Geleneksel Mağazacılık: E-Ticaretin Yükselişine Rağmen Neden Hala Zirvede?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Geleneksel Mağazacılık: E-Ticaretin Yükselişine Rağmen Neden Hala Zirvede?

E-ticaretin parıltılı cazibesine rağmen, geleneksel mağazalar nasıl liderliği koruyor? Üstün müşteri deneyimi, marka sadakati ve etkin omni-channel stratejileriyle fiziksel mağazalar daha da güçleniyor mu? Düzenleyici ve lojistik avantajlardan geniş ürün yelpazesine kadar, perakendenin kalbi hala fiziksel mağazalarda atıyor.

Geçenlerde KOBİTEK’de “Perakende Mağazacılık Gerçekten Ölüyor mu?” konulu bir yazı yazmıştım. Bugün “Visual Capitalist” sayfasında aşağıdaki dünyanın ciroya göre en büyük perakendecileri listesini görünce ilgimi çekti ve iyice bir baktım.

Dünyanın En Büyük Perakendecileri (Gelirlerine Göre)

  1. Walmart - $628.56 milyar
  2. Amazon.com - $355.11 milyar
  3. Costco - $234.02 milyar
  4. Schwarz Group - $176.37 milyar
  5. The Home Depot - $151.57 milyar
  6. Aldi - $145.44 milyar
  7. Walgreens Boots Alliance - $117.77 milyar
  8. Ahold Delhaize - $97.01 milyar
  9. Alibaba - $94.10 milyar
  10. Carrefour - $89.71 milyar
  11. Seven & I - $84.95 milyar
  12. Apple - $81.56 milyar
  13. Rewe - $73.51 milyar
  14. Aeon - $68.88 milyar
  15. Tesco - $61.91 milyar
  16. TJX - $50.42 milyar
  17. Leclerc - $50.39 milyar
  18. IKEA - $45.56 milyar
  19. Best Buy - $44.59 milyar
  20. Woolworths Limited (Aus) - $43.48 milyar

Liste oldukça ilginç; hala geleneksel perakendecilerle dolu. 2. sırada Amazon, 9. sırada Alibaba var ve neredeyse geri kalanların hepsi geleneksel mağazacılar. Bu konuyu düşünüp biraz da araştırdıktan sonra aşağıdaki sonuçlara vardım:

Peki Neden Geleneksel Mağazalar Hala Üstün?

  1. Müşteri Deneyimi: Fiziksel mağazalar, ürünleri anında görme ve dokunma imkanı sunar. Bu, müşteri memnuniyetini artırır ve sadakati güçlendirir.
  2. Marka Güveni ve Tanınırlığı: Uzun süredir var olan geleneksel mağazalar, tüketicilerde güçlü bir güven duygusu yaratır. Bu da sadık müşteri kitlesi oluşturur.
  3. Omni-Channel Stratejileri: Geleneksel perakendeciler, online ve offline kanalları başarılı bir şekilde entegre ederler. Bu, müşterilere kesintisiz bir alışveriş deneyimi sunar ve geniş fiziksel ağlarını etkin kullanmalarını sağlar.
  4. Düzenleyici ve Lojistik Avantajlar: Geleneksel mağazalar, yerel düzenlemelere ve lojistik süreçlere daha iyi uyum sağlarlar. Bu da ürünlerin sürekli olarak mevcut olmasını ve kalitesinin korunmasını sağlar.
  5. Çeşitli Ürün Sunumları: Fiziksel mağazalar, geniş ürün ve hizmet yelpazesi sunar. Bu da farklı müşteri ihtiyaçlarını karşılamalarına ve pazarda cazip hale gelmelerine olanak tanır.

Aslında bu yazı bir öncekinin devamı; sonuçlar aynı. E-ticaretin yükselişine rağmen, geleneksel mağazalar üstün müşteri deneyimi, marka sadakati, etkin omni-channel stratejileri, düzenleyici beceriler ve çeşitli ürün sunumları ile perakende sektöründe lider konumlarını korumaktadır. Bu faktörler, fiziksel mağazaların hala neden online perakendecilere göre daha önde olduğunu açıklamaktadır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

588 kere okundu


Etiketler:

Tufan Karaca
Tufan Karaca

1954 doğumlu olan Tufan Karaca, Kadıköy Maarif Koleji’nden mezun olduktan sonra eğitimini Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 45yıllık profesyonel yaşamının 20 yılını dokuz farklı ülkede, uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.

İş dünyasında edindiği deneyimleri eğitim alanına da taşıyarak, Yeditepe Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerde dersler vermiştir. Halen yönetim danışmanı olarak kariyerini sürdüren Karaca, yönetim eğitimleri ve stratejik danışmanlık hizmetleri sunarak, modern iş yönetimi ilkelerini ve trendlerini kurumlara aktarmaktadır.

Yönetim alanındaki uzmanlığını kaleme aldığı “Girişimciler için Kolay ve Hızlı İş Planı Hazırlama”, “Career Management In a Disrupted World “, “Yeni Dünya Düzeninde Kariyer Yönetimi”, “Arts Entrepreneurship: How to Craft Your Creative Business Model”, “Sanatta Girişimcilik - YARATICI İŞ MODELİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ? “gibi kitaplarıyla geniş bir kitleyle buluşturan Karaca, girişimcilik, stratejik esneklik ve VUCA gibi güncel yönetim konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz