İhale Kaybetmenin 10 Garantili Yöntemi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

İhale Kaybetmenin 10 Garantili Yöntemi

Kamu kurumlarına ürün, hizmet, mamul, yarı mamül mü satıyorsunuz? Sürekli ihalelere mi giriyorsunuz? Piyasadaki varlığınızı, zamanınızı, ağırlığınızı, paranızı, emeğinizi heba etmek mi istiyorsunuz? İşte ilginizi çekecek bazı öneriler..

Ülkemizde iki farklı şekilde (4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ve 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu) yapılan ihalelerde yalnızca Kamu İhale Kurumuna (K.İ.K.) yapılan İtirazen Şikayet Başvurularının sayısı 146.000'dir. Bunların çoğunluğu ise katılımcı firmaların dosyalarında yaptıkları basit hatalar ve bu hataların fark edilmemesi sonucu ortaya çıkan usulsüz işlemlerdir. Bunun sonucu olarak katılımcı firmalar ihale kaybından ihale dışı kalmaya kadar bir çok bedelle karşılaşıyorlar. Oysa ki, çoğu itirazın ve problemin kaynağı, önlenebilir ve basit hatalardır.
İşte size, katılımcı firmaların (itiraz eden veya şikayet edilen) ve şikayet edilen idarelerin yaptıklarından ve yapmadıklarından yola çıkarak hazırladığımız ihale kaybettiren yöntemler. Sonuç garantidir. Deneyimle sabittir.

  1. İhale öncesinde sakın ha sakın idare ile iletişim kurmayın ve idarenin gerçek ihtiyaçlarını belirlemeyin.
  2. İdare çalışanları ile ilişkilerinizi hep gergin tutun ve işinize gelmeyen her şeye itiraz edin.
  3. Veya idare ile kurduğunuz iyi iletişime çok güvenin ve ihale ilanından sonra "nasılsa benim önerdiğim şartname ile ihaleye çıkıyorlar sorun olmaz" deyin.
  4. İhale ilanından sonra idari ve teknik şartnamenin en çok okunan maddelerine bakın ve diğer maddeleri görmezden gelin.
  5. İhaleye konu olan ürün ve hizmetlerin yalnızca sizden temin edileceğini varsayın ve hiç piyasa araştırması yapmadan direkt kafanıza göre temin ve fiyat bilgisi verin.
  6. İhalenin bir uzmanlık olduğunu düşünmeyin ve sakın bunun için yetkin, eğitimli, deneyimli bir personel işe almayın, firmanızdaki herhangi bir personeli bu işe atayın.
  7. Ülkemizde özellikle son 13 yıldır ihale kanunlarının tam 217 kez değiştirildiğini aklınızdan çıkarın ve bu kanunların hiç bir maddesine hakim olmayın, ve hatta güncel hiç bir bilgiyi takip etmeyin ve bunun için yatırım yapmayın.
  8. İhale için gerekli olan, firmanıza, tedarikçilerinize, üreticilerinize ait hiç bir idari belgeyi kontrol etmeyin, güncellemeyin, geçerlilikleri ve neye yaradığı ile ilgilenmeyin ve hatta ihalede size üstünlük sağlayacak ve sizi bir adım öne geçirecek teknik ve idari özelliklerinizi sakın ha sakın göz önüne almayın. (İş Deneyim Belgesi, Bilançolar, Ticaret Sicil Gazeteleri, Kalite Belgeleri, Akreditasyon Belgeleri, Kapasite Raporları, Ürün ve Hizmet Katalogları, Kredi ve Finansman Durumunuz, Register Belgeleri vb.)
  9. İhaleleri yalnızca K.İ.K.'ten takip edin ve şartnameleri siteden indirdikten sonra idare ile hiçbir iletişime geçmeyin, yalnızca ihale günü sabah gidin ve yalnızca ihaleye girin.
  10. İhaleye girmesi muhtemel rakiplerinizin ne yaptığına, nereleri ziyaret ettiğine, neyi pazarladığına, bunu ne sıklıkta yaptığına, hangi teknik, teknolojik, idari üstünlükleri olduğuna hiç bir şekilde kulak asmayın ve kendi bildiğinizi okuyun.
Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

19619 kere okundu


Etiketler:

Sabri Dönderici
Sabri Dönderici

1991 yılında Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun olduktan sonra 2010 yılında Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü – İktisat Bölümünde  – Yönetim Ekonomisi dalında yüksek lisans yaptım. 

2009-2012 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans programında misafir öğretim üyeliği görevinde bulundum ve yine aynı üniversitenin UYGAR projesinde danışman olarak çalıştım.

Türkiye başta olmak üzere, Azerbaycan, Irak, İran, Mısır, Kıbrıs, Türkmenistan, Arnavutluk gibi ülkelerde Ev Elektroniği, Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri, Elektronik Ücret Toplama Sistemleri, Trafik Emniyet Denetleme Sistemleri, Kent Güvenliği Yönetim Sistemleri, Bireysel ve Kurumsal Güvenlik Sistemleri başta olmak üzere sektörün önde gelen şirketlerinde İhale Yönetimi, Satış ve Pazarlama Yönetimi, Bayi Yönetimi, Proje Yönetimi ve Bütçe Yönetimi konularında uzmanlık, danışmanlık ve yöneticilik yaptım.

İhale Yönetimi konusunda özellikle sektörel fark gözetmeksizin oldukça fazla deneyime sahip olmakla birlikte, bu konuda ülkemizde ciddi anlamda bir çalışma yapılamadığını, konunun ehil olmayan ellerde savrulduğunu, şirketlerin özellikle bu eksikliklerden dolayı anlamlı bir şekilde para, zaman, emek ve itibar kaybına uğradığını tespit ettim.

Çok değerli Marka ve Pazarlama Danışmanı arkadaşım Sayın A. Faruk Şener’in yönlendirmesi  ve desteği ile mevcut profesyonel  yaşantıma devam ederken, aynı zamanda  özellikle eksik bulduğum bu konuya yoğunlaşmaya karar verdim. 

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz