Sermaye, Sadece Nakit Para Değildir!

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Sermaye, Sadece Nakit Para Değildir!

Sermaye, Sadece Nakit Para Değildir! Sermaye demek sadece şirketin nakit malvarlığı değildir. Sermaye sadece şirketin sahibi olduğu, binalar, fabrikalar da değildir.

Şirketler kurulurken ortaklar şirkete sermaye olarak genelde kanunda yer alan miktardan az olmamak kaydıyla para koyarlar. Ve şirketlerin sermayesi 100.000 TL. 1.000.000 TL. gibi nakitlerle ifade edilir. Oysa gerçek bu değildir. Sermaye demek sadece şirketin nakit malvarlığı değildir. Sermaye sadece şirketin sahibi olduğu, binalar, fabrikalar da değildir. Şimdi bir şirketin nakit ve gayrimenkullerden başka nelerin sermaye olarak gösterilebileceğini inceleyeceğiz.

Yeni kabul edilen Ticaret Kanunumuza göre ticaret şirketlerine sermaye olarak şu değerler konulabilir;

  1. Para, alacak, kıymetli evrak ve sermaye şirketlerine ait paylar,
  2. Fikri Mülkiyet Hakları (Tescilli patentler, faydalı modeller, markalar, endüstriyel tasarımlar, Telif hakları, Coğrafi işaret hakları gibi fikri mülkiyet hakları şirketlere sermaye olarak konulabilir.)
  3. Taşınırlar ve her çeşit taşınmazlar ( Makinalar, Gayrimenkuller, araçlar gibi)
  4. Kişisel emek (Bir ressamın kişisel emeği gibi)
  5. Ticari İtibar
  6. Ticari işletmeler
  7. Haklı olarak kullanılan devredilebilir elektronik ortamlar, alanlar, adlar ve işaretler gibi değerler(Şirket ortakları tarafından gerçek hak sahipliğiyle tescil edilmiş “com”, “com.tr” vb. internet alan adları, işletilmekte olan ve değer biçilebilen bir web sitesi, gibi)
  8. Maden ruhsatnameleri ve bunun gibi ekonomik değeri olan diğer haklar,
  9. Devrolunabilen ve nakden değerlendirilebilen her türlü değer.

Bu hükümlerden bazıları eski “Ticaret Kanunu”muzda da mevcut idi. Bunlardan fikri mülkiyet hakları kısmen daha önce vardı. Yeni kanunda “Fikri Mülkiyet Hakları” ibaresiyle her türlü fikri ve sınai hakkın buraya dahil olacağı belirtilmektedir.

Yeni kanunda eklenmiş olan “Haklı olarak kullanılan devredilebilir elektronik ortamlar, alanlar, adlar ve işaretler gibi değerler” ise çağımızın en önemli araçlarından olan internet üzerindeki haklara ve değerlenebilir haklara yer verilmiştir. Yani alan adı deyip küçümsemek gerekir. Bazen çok küçük harcamalar yapılarak tescillenen bir alan adı bir şirkete sermaye olarak konulabilir ve konulan nakitten bile değerli hale gelebilir.

Yine aynı şekilde tescil ettirilen bir marka bir şirkete sermaye olarak konulabilir ve bazen konulan nakit paradan bile kıymetli olabilir. Önceden marka tescil almak için mutlaka ticari bir faaliyet gösterme şartı aranmaktaydı. Ancak 2005 yılından beri hiçbir ticari faaliyeti olmayan bir şahıs da kendi adına marka tescili alabilmektedir. Ve bu tescillemiş olduğu markayı ileride kuracağı şirkete sermaye olarak koyabilecektir. Bu husus şirket kuracaklar için büyük kolaylıklar ihtiva etmektedir.

Herhangi bir bireysel mucit de tescillemiş olduğu bir patenti veya faydalı modeli kurulacak bir şirkete sermaye olarak koyabilecektir. Bu husus bireysel mucitlere ticari faaliyetin yolunu açması bakımından ve bireysel mucitlerin buluşlarını ticarileştirirken kurulacak şirketlere ortak olmalarını kolaylaştırması bakımından önemlidir.

Kısacası sermaye demek sadece nakit para demek değildir diyoruz ve ekliyoruz ; “Markanız sermayenizdir, onu tescille koruyunuz” Kaynakça :makalemarketi.com

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
13331 kere okundu

Etiketler: sermaye nakit

Ali Çavuşoğlu

Profesyonel Tecrübe: 
Birçok gazete ve dergide yayımlanmış makale ve inceleme yazıları bulunan Ali Çavuşoğlu; yerli ve yabancı müvekkillere Marka, Patent, Endüstriyel Tasarım ve Coğrafi İşaretler konularında tescil ve takip işlemlerinin yanı sıra hukuki danışmanlık yapmaktadır. Halen Adres Patent şirketinin Genel Müdürü olarak çalışmalarını sürdürmektedir. 

Uzmanlık: 
1997 yılında Türk Patent Enstitüsü'nün düzenlediği Marka ve Patent Vekilliği sınavını kazanarak; 'Marka ve Patent Vekilliği' Unvanını almıştır. 2000 yılından itibaren de 'Avrupa Patent Vekilliği' unvanını almaya hak kazanmıştır. 

Eğitim: 
1995 yılında İstanbul Üniversitesi, Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Çavuşoğlu, 1996 yılında Türkiye Barolar Birliği'nce verilen Avukatlık Ruhsatnamesini almıştır.

yazarın diğer yazıları için tıklayın

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Agresif büyüme stratejileri
Melek Yatırımcı Kimdir? O Gerçekten bir Melek mi?
Etkili İletişim Teknikleri: İletişim Becerileri ve Yapılan Hatalar
İş yaşamında E-posta ile iletişimde dikkat edilmesi gerekenler
Patron Nasıl Yönetilir?
Büyük Veri Analizleri ve Sektörel Farkındalık (Big Data)
Çalışma hayatında Durduk Yere Çıkan Çatışmalar, Çatışma Maliyeti
Kurumsal Gelişimde Arama Konferansları ve Stratejik Planlama Çalıştayları
İş Fikri Nasıl Bulunur? -1
Yeni Yılda Çalışma Hayatına Yeni Bakışaçıları
Stratejik Planlamada Paydaş Analizinin Değerlendirilmesi
İş Yemeği Adabı
SEKODAY / Sağlık Sektörlerinde Ekonomik Dayanışma Projeleri / COVID-19
Kobi Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile ilgili prosedürler
Sürdürülebilir İş Yapış Şekli Geliştirmek Şart

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

Dahilde işleme izin belgesi nasıl ve nereden temin edilir?

Dahilde işleme izin belgesi nasıl ve nereden temin edilir?

Dahilde işleme rejimi konusu konusunda burada daha önce bilgiler sunmuştuk. Bu yazıda da, dahilde işleme izin belgesi nasıl ve nereden alınır, nasıl kapatılır gibi sorulanı cevaplarını bulacaksınız.

OFİS VE İNSAN

Ev Ofis - Evden Çalışmak İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Ev Ofis - Evden Çalışmak İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Ev Ofis - Evden Çalışmak İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Dijital baskı kalıcı olacak

Dijital baskı kalıcı olacak

Dijital baskı, 1990’lı yıllarda büyük ilgi ve heyecan uyandırdı; ama esas atılım sonrasında gerçekleşti. Günümüzde dijital baskı, pek çok baskı işi için uygun bir alternatif haline geldi.

İŞ DÜNYASI

Pazarlama ile Stratejinin Kesişimi

Pazarlama ile Stratejinin Kesişimi

Pazarlama, ürünlerini müşterilerine satmak isteyen şirketlerin satış faaliyetleri ilgili olarak ortaya çıkmıştır. Şirketler, bu faaliyeti planlı ve akli olarak mükemmel işlevsel olan bir şekilde nasıl tasarlayabilirler?

HUKUK / MUHASEBE

Yurtdışı Seyahat Harcamalarının Muhasebeleştirilmesi

Yurtdışı Seyahat Harcamalarının Muhasebeleştirilmesi

Seyahat giderleri, özellikle de işletmelerin bütçeleri içerisinde yer alırken, yüzdesi her geçen gün artmaya devam ediyor. Düşünülenin aksine dünyanın küçülmeye başlaması ile birlikte artık böylesine bir yüzde artışı hiçbir şekilde şaşırtıcı değil. Şirket çalışanlarının yurtdışı seyahatlerinde yapmış oldukları harcamalarının gider olarak yazılması için belgelerin öncelikli olarak vergi mevzuatında aranmakta olan şartları sağlaması gerekmektedir.