- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Çalışan Hakları, İşçinin Korunması ve İşverenin Sorumlulukları

Son günlerde çevremde karşılaştığım X şirketinde çalışıyorum fakat SSK primlerim yatırılmıyor, maaşımı alamıyorum, mesailerimi ödenmiyor gibi şikayetler beni gerçekten çok etkiledi ve üzdü.
Son günlerde çevremde karşılaştığım X şirketinde çalışıyorum fakat SSK primlerim yatırılmıyor, maaşımı alamıyorum, mesailerimi ödenmiyor gibi şikayetler beni gerçekten çok etkiledi ve üzdü. Hem işveren hem de çalışanların birbirlerinin haklarına saygı göstermesi ve iyi niyetli davranması gerekir.
Bu bilinçle hareket edilirse sermaye ve emeğin ikisi de kutsileşir, sömürülen-sömüren çatışma ve çelişkiler ortadan kalkar. Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir.
İş Hukukunun temel ilkelerinden biri olan ‘‘İşçinin Korunması’’ iş hukukunun doğmasına sebep olan temel düşüncedir. İşçinin başkasına bağlı ve onun talimatlarına uygun olarak çalışması durumu değiştirmemektedir. İşçinin bağımlılığı öncelikle ‘’iktisadi bağımlılık’’ niteliğindedir.
Üretim, araç ve olanaklarını elinde bulunduran işveren, iş arayan kişiyi kendisi için daha elverişli koşullarla işe almak isteyecektir. İktisadi yönden kendisinden iş isteyen kişiden daha güçlü durumda olan işverenin, yanında çalıştırdığı işçisine karşı ödev ve sorumlulukları da vardır.
a) Çalışma Belgesi verme
b) Hafta tatili kullandırma
c) Yıllık Ücretli İzin kullandırma
d) Ara Dinlendirmesi
e) İşçi Özlük Dosyası Düzenleme
İşverenin çalışan haklarını ihlal etmesi; çalışan verimi düşmesi, çalışanın işyerine bağlılığı ve güven gibi faktörlerin zayıflamasına neden olur. Ayrıca çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığımız periyodik olarak denetimler yaparak şirketleri bu konuda bilinçlendirmelidir. Temennim kobi ve büyük şirketlerimizin çalışanlarına karşı daha sorumlu ve duyarlı davranması mutlu, huzurlu ve azimli çalışan insanlarımızın çoğalması.
Herkese sağlık, mutluluk, huzur, başarı dileklerimle
Kaynak : makalemarketi

Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Ülke ve birliklere göre ihracat prosedürleri
ihracat yapılırken düzenlenmesi gereken belgeler ülke ve bölgelerine göre farklılıklar içermektedir.
OFİS VE İNSAN
Ofis ortamında bilgisayar ağı kurulumu
İki ve daha çok bilgisayarın birbirine bağlanmasına bilgisayar ağı (Network) denir. Ağ içindeki bilgisayarlar birbiriyle iletişim kurabilirler ve veri paylaşırlar.
Zor İnsanlarla Nasıl Başa Çıkılır?
İnsan sosyal bir varlıktır. Toplumdaki varlığını sürdürebilmek için de kullandığı en etkili kanal "iletişim"dir.
İŞ DÜNYASI
Strateji ve Belirsizlik
Yaygın olan görüşün aksine, strateji belirsizliği belirli olana dönüştürmek değildir. Bürokratik olarak böyle düşünmeye meyilli olan birçok üst düzey yönetici ve amir, söz konusu kavramın bu şekilde anlaşılmasını ister ve beklerler.
HUKUK / MUHASEBE
Şirketlerin Devlete Olan Borçları ve Ortakların Sorumlulukları
Devlete Olan Borçlarda Şirket Ortaklarının Sorumluluğunu Biliyor Musunuz?
Satış Ekibinin Ortak Aklının Harekete Geçirilmesi
Satış Yönetimi Değerlendirmesi
Müşterilerinize Nasıl Bir Tedarikçi Olduğunuzu Sorun