Forfaiting

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Forfaiting

Forfaitingi (okunuşu: forfeyting), dış ticarete (ithalat-ihracat) uyarlanmış factoring sistemi olarak da özetleyebiliriz.

Forfaitingi (okunuşu: forfeyting), dış ticarete (ithalat-ihracat) uyarlanmış factoring sistemi olarak da özetleyebiliriz. İhracat-ithalat işlemlerinden doğan vadeli alacak ve borçların forfaiting kuruluşlarına devredilmesinden doğan ve ıskonto işlemi olarak tarif edilen bir finansman yöntemidir.

Özellikle nakit sıkışıklığı nedeniyle tüketim ya da yatırım mallarını vadeli olarak almayı tercih eden ülkelere yapılacak satışlarda forfaiting yöntemini kullanmak, nakit akışının devamlılığını sağlamak, alıcının ödememe ve ülke risklerinden kurtulmak açısından son derece etkili bir tekniktir.

Forfaitingin ihracatçı açısından avantajları ?

  • Alıcı ve ülkeye yönelik tüm ekonomik ve politik riskler forfaiter´a (forfaiting kuruluşuna) yansıtılmaktadır.
  • Forfaiting, ihracattan doğan alacak haklarının, ıskonto oranı üzerinden devri esasına dayandığından, bu finansman yönteminin maliyeti ihracatçı açısından önceden belirlenmekte, bu sayede ihracatçı uzun vadeli ticari faaliyet planı yapabilmektedir.
  • İhracatçı firma, forfaiting sayesinde vadeli satışlarını anında nakde çevirebildiğinden, vadeli satışların finansmanı için kaynak araması gerekmemektedir.
  • İhracatçı firma, kredili satış öncesinde bankanın alacak hakkını devralma taahhüdünü sağladığından, faiz ile diğer koşullar da bilindiğinden, ithalatçıya kredi maliyetini ve kur riskini içeren fiyatlar önerebilmektedir.
  • Forfaiting basit ve hızlı bir uygulama olup, ayrıca bir kredi sigortasına ve fazla belgeye de gereksinim duyulmamaktadır.
  • İhracatçının likitidesi (Nakit olanakları), alacak hakkının devri ile yükselmekte, bu durum daha düşük maliyetli finans avantajı yaratmaktadır.

Forfaitingin ithalatçı açısından avantajları

  • Dış ticarette farklı ve etkili bir finansman seçeneğidir.
  • İthalatçı, borçlanma kapasitesini ve alternatiflerini arttırma olanağını kazanır.
  • İthal edilen ürün, firmanın bilançolarına girer ve ithalatçı böylece her türlü yatırım indiriminden yararlanma olanağına sahip olur.
  • Forfaiting işlemleri hızlı ve basit yöntemlerdir.
  • İthalatçı, bankalardan nakit kredilerini kullanmak zorunda kalmaz.
  • Vade sonuna kadar sabit faiz oranı uygulanır.
ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
31532 kere okundu

Etiketler: forfaiting ihracat finansman

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Online Eğitimler ve Kurumsal Gelişim
Yönetim Bilgi (Bilişim) Sistemi
Linkedln Nasıl Kullanılmalı?
Kriz Yönetiminde Yaratıcı Çözümler ve Proaktif Yaklaşım Yöntemi
KGF (Kredi Garanti Fonu) A.Ş.
'Brief' Vermek - 5N - 1K / İşimizin Özü
Liderlik ve Yöneticilikte Soru Sorma Sanatı
Sektörel Derneklerde Proje Yönetimi & “TURKEY Discover the Potential”
İletişim Testisi İletişim Yolunda Kırılır
Şikayet Yönetimi
Yönetim Danışmanları ve Şirketlerde Değişimi Yönetmek
Pazarlama Planı Örneği
İnternet ve Telefon Bankacılığı Müşterileri Bankalardan Uzaklaştırıyor
Proje Yönetimi & Sosyal Sorumluluk Projeleri (Afedersiniz Bi'şey Sorabilir miyim?)
Strateji ve Belirsizlik

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

Dış Ticaret Verilerine Göre Nereye Gidiyoruz?

Dış Ticaret Verilerine Göre Nereye Gidiyoruz?

Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2015 yılı Eylül ayında, 2014 yılının aynı ayına göre %14,2 azalarak 11 milyar 659 milyon dolar, ithalat %25,2 azalarak 15 milyar 401 milyon dolar olarak gerçekleşti.

OFİS VE İNSAN

Ergonomik Kullanım: Klavye ve Mouse

Ergonomik Kullanım: Klavye ve Mouse

Bilgisayar başında geçirdiğimiz zamanlar gün geçtikçe artıyor. Evde ya da ofiste çalışma sürelerimizin büyük bir kısmını (Bazı işlerde neredeyse tamamını) bilgisayar karşısında ve masa başında geçiriyoruz.

LED Nedir, Ne Yarar Sağlar?

LED Nedir, Ne Yarar Sağlar?

Yüzyılın devrim yaratan aydınlatma teknolojisi ile elektrik harcamalarında yüksek tasarruf sağlanıyor. Rengarenk ışıklar ile elde edilen görsel efektler de cabası.

HUKUK / MUHASEBE

Yurtdışı Seyahat Harcamalarının Muhasebeleştirilmesi

Yurtdışı Seyahat Harcamalarının Muhasebeleştirilmesi

Seyahat giderleri, özellikle de işletmelerin bütçeleri içerisinde yer alırken, yüzdesi her geçen gün artmaya devam ediyor. Düşünülenin aksine dünyanın küçülmeye başlaması ile birlikte artık böylesine bir yüzde artışı hiçbir şekilde şaşırtıcı değil. Şirket çalışanlarının yurtdışı seyahatlerinde yapmış oldukları harcamalarının gider olarak yazılması için belgelerin öncelikli olarak vergi mevzuatında aranmakta olan şartları sağlaması gerekmektedir.