Satışın Vitrinindeki İlginç Gerçekler

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Satışın Vitrinindeki İlginç Gerçekler

İnsanlarla ilgili ilk izlenimimizi % 90 oranda yüz ve dış görünüme bakarak oluşturuyoruz. Bu durumun perakende satışa etkilerini inceleyelim.

Tam 22 milyon satışçının bulunduğu Amerika'da, en profesyonel iş görüşmelerinde, reddedilme nedeni % 90 oranı ile yüz ifadesi ve kılık kıyafet diyebileceğimiz dış görünüm.

Bir anlamda kişisel vitrinimiz başkalarına verdiğimiz ilk izlenimi oluşturuyor.

Bilinen bir diğer gerçek ise şu ki insan iletişimi ve satışta başarının % 90 kadarı yine dış görünüme bağlı. Bu satışta başarı için olağan üstü önemde olan bir gerçek.

Bu gerçekleri Türkiye perakende sektöründe daha da zenginleştirebiliyoruz. Kurumsal kimlik ve kurumsal iletişim için ne yaparsanız yapın veya ne yapmazsanız yapmayın, çalışanlarınız kurumsal kimliğiniz ile ilgili ilk mesajı ve % 90 oranında veriyorlar.

Türkiye perakende satış alanında çok düşündürücü bir gerçek var, perakende satış kadrolarının % 90 kadarı hiç bir profesyonel satış, iletişim, müşteri ilişkileri eğitimi almamış durumda. İlk izlenim % 90 önem taşıyorsa, bir perakende satış noktasına giren müşteri ile başarılı iletişim kurma oranı en çok % 47 ( 0.9 x 0.9 : 0.47 )

Müşteri, mağazanın kendisine uygun olup olmadığını mağazanın önündeki 10 saniye içinde veriyor. Bu bilgi ışığında, mağaza girişi, mağaza girişi tasarımı çok önemli psikolojik bir eşik. Bu eşiği aşanlar içeriye giriyorlar. Eğer bir marka iseniz, kendilerini markanız ile tanımlayan veya markanızı tanıyanlar eşikten endişesiz geçiyorlar.

Müşteri içeri girdiği zaman, mağaza ortamına uyum için 30 ile 60 saniye kadar kendi kendine yalnız kalması gerekiyor. Girişte hoş geldiniz diyen bir personeliniz olabilir ancak müşteriye ilk 30-60 saniye “ yapışmamak “ gerekiyor. Ancak, değerli müşterilerimiz, aradan yaklaşık 120 saniye geçtikten sonra kendileri ile ilgilenen olmaz ise “ sinirlenmeye “ başlıyorlar ve diyaloglar, “ pardon “, “ bakar mısınız “ a dönmeye başlıyor.

O halde, büyük bir mağaza isek, bir futbol deyimi ile girişe yakın alanda bir “ libero “ satışçı olması gerekiyor. Futbol deyimi ile devam edersek Türk tipi perakende satışta, dakika 1 gol 1 anlayışında mağazanın yediği gol, bizlerin % 90 oranında eğitimsiz satışçılarımızın sorduğu

“ size yardımcı olabilir miyim ? “ sorusu. Bu soru, milli bir yanlış.

Satışta esas olan müşteri ile anlamlı bir diyalogu başlatabilmektir. "Yardımcı olabilir miyim?" benzeri bir soru evet/hayır yanıtı getirir ve satışın ruhunda evet / hayır yoktur. Satış evet ile hayır ın arasındaki ince çizgide gerçekleşir. Müşteri hayır dediği zaman diyalog rahatsız edici olur hatta “ tacize “ yaklaşır.

"Hoş geldiniz" ya da "merhaba" dedikten sonra, "sezon ürünlerimiz hemen solunuzda", "devam eden indirimlerimiz tam karşınızda" ... gibi satış açılımları yapılması gerekir.

Müşteriler mağazaya girdikleri zaman, saat yönünün tersinde dolaşmaya başlıyorlar.

Girişte ilk, ya da en yakın sağ duvar, yeni ya da sezon ya da star ürünlerinizin mekanı olmalı. Ancak reyonları şöyle düzenlemelisiniz, insan gözü nesneleri soldan sağa doğru tarayarak inceliyor.

Girişte hemen sağa en başa çok satılmasını istediğiniz bir ürünü koyarsanız göz bunu ilk başta değil, 3/5 saniye sonra görecektir.

Çok bölümlü, marka ve çok mağazalı bir perakendecide yaptığımız ve defalarca işlerliğini sınadığımız araştırmamız sonuçlarına dönelim.

Perakende satışçılarımızın yaklaşık % 75'i kendilerine sorulması en muhtemel soruların yanıtlarını bilmemektedirler. Mağaza içi, açılış öncesi ayak üstü, mini eğitimler * yapacaksanız, satışçılarınıza sorular sormalısınız.

Size çok kıymetli bir satış bilgisi ve ip ucu verelim.

"Müşterilerimiz neden bizi tercih etsin?" ya da "Neden bizim ürünümüzü alsın?" sorusunun yanıtı önceden çalışılmış olmalıdır ve satışın kalbidir. Bu soruya yanıt, en çok 30 saniye içinde verilmelidir. Uygun fiyat, kalite ve benzerleri asla kullanılmamalıdır. Zira, hemen her zaman sizden daha ekonomik ve kalitesi de yakın rakipler bulunmaktadır.

Farkımız nedir ? Farkımız satışta nasıl yaratılır? Soruların yanıtlarını gelecek yazılarımızda ayrıntıları ile, örnekleri ile bulacaksınız.

Katkilarından dolayı Ekin Su Öztürk ve Necdet Uygurer'e sonsuz teşekkürler

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

12317 kere okundu


Etiketler:

Selvinaz Dalkılıç Arkan
Reklam
Reklam

BÜYÜTEÇ

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz