Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Takım ruhu herşeyden önce bir histir. Aile üyesi olma hissi, dost olma hissi, arkadaş olma hissi, kardeş olma hissi gibi düşünebiliriz.
bu yazıyı video olarak da izleyebilirsiniz
Önemli olan bu hissin neyi gerektirdiğinin doğru tanımlanmış olmasıdır.
Bu his takıma ait olmayı, takımı benimsemeyi, en temel ifade ile takımı özümsemeyi gerektirir.
"Birlikten kuvvet doğar"
"Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz"
Takım ruhu için geçmişten günümüze gelen sözlere, sanırım, iş dünyamızda 1990'li yıllardan sonra takım olmanın öneminin şirketlerin sürdürülebilirliği için olmazsa olmaz olduğunu anladığımızda, değer yüklemeye başladık.
Geç mi kaldık?
Coğrafyamızda şirketlerimizin gelişimine baktığımızda çok geç kaldığımız söylenemez.
Şirketlerin gelişimi ve değişimi için takım ruhunun sürekliliğinde bundan sonraki süreçte insan kaynakları departmanının, insani kaynaklar departmanı olarak dönüşüme uğraması kaçınılmaz olacaktır.
İnsani kaynaklar departmanının şirket başarısı için takım içerisindeki bireylerin güçlerini birleştirerek onların daha büyük başarılara imza atmalarını sağlayacak sihirli bir enerjiye dönüştürmesi gerekecektir.
Takım ruhu, oluşmasında en önemli faktör takımını yöneten yönlendiren etkin bir liderin olmasına bağlıdır.
Takımda ruh yoksa bunun tek sorumlusu takım liderleri ve yöneticilerdir.
Takım liderleri olarak en temel hatamız eleştiriye kapalı olmamızdır. Eleştirme ve eleştirilme bilinci, liderler ve takım üyeleri arasında içtenlikle döşenmiş bir yol olmalıdır.
Takım ruhu buradan doğar .
Takım liderleri ve takım üyeleri olarak;
Takım ruhu oluşmasındaki en önemli engellerimizdir.
Bu engeller içerisinde bana göre birinci öncelikli ortadan kaldırmamız gereken problem "ego" sorunudur.
Özellikle takım liderleri ve yöneticiler olarak ego sorununuzu;
"Ego beni nasıl değişiyor?"
"Ben neyim ki?’’
‘’ Farkım ne?"
vb. gibi
yok edebiliriz.
Geçmişte yaşadığınız probleminizi şimdiki hayatınıza taşımanıza gerek yok. Başınızı arkanıza çevirdiğinizde arkanızı istediğiniz gibi göremezsiniz, belli bir süreden sonra da devam ederseniz, acı çekmeye başlarsınız .
Geçmişinize takılı kalmayın, çıkın oradan en doğru yaklaşımınız geçmişten sadece ders çıkarmak olmalıdır.
Fikirlerinin önemsediğini hisseden takım üyesi kendini değerli hissederek, işini ve çevresini geliştirmeye odaklanacaktır. Değer hissi ayni zamanda kol kola yürümeyi teşvik eder.
Takım adı, sloganı veya sembolü gibi unsurlarla takım kimliği oluşturabilirsiniz. Bu üyelerin kendilerini bir topluluğun parçası olarak hissetmelerini sağlar.
Takım içerisinde deneyimli üyelerin yeni üyelere mentörlük yapması dayanışmayı artırır. Takım bağlılığını bu yaklaşımla sağlayabilirsiniz. Deneyim paylaşımı takıma yeni katılan üyelerde ait olma hissini tetikler.
Takım üyelerine sorumluluk ve yetki vermek, onların değer katma hissini artırır ve kendilerine güvenmelerini sağlar. Sorumluluk verme ve yetki tanımlama motivasyonu artıracaktır.
Başarılarını tanımak ve onlara olumlu geribildirimler de bulunmak, takım üyelerinin öz saygısını artırır ve birbirlerine olan saygıyı pekiştirir. Geri bildirim organizasyon içerisinde kültüre dönüşmelidir.
Takım üyeleri ile birlikte sorunları ele almak ve çözüm yollarını birlikte tartışmak, katılımı artırarak farklı bakış açılarını bir araya getirecektir. Farklılıkların bütünlüğü birlik duygusunu geliştirir.
Değişen koşullara birlikte hızlıca adapte olmak, takım üyelerinin işbirliği içinde çalışma yeteneklerini geliştirir.
Takım üyelerinin yeteneklerini, ilgi alanlarını ve güçlü yönlerini anlamanız, bu yetkiler paralelinde doğru yönlendirmeniz işe katkılarını artıracaktır.
Amacınız katkı odağı ile birliği güçlendirmek değil mi?
Başarılarını değerlendirirken adil olun ve başarılarını adil olarak ödüllendirin. Bu üyelerinin emek ve çabalarının değerli olduğunu hissetmelerini sağlayıp, şirketinize ve size olan güveni artıracaktır.
Kayırmacılıkla yönettiğiniz takımınıza maraton koşturamazsınız…
Zorlu durumlarda birada olmak, takım üyelerinin dayanışma içinde oldukları hissiyatını verir.
Her üyenin bireysel hedefleri ile takımın hedeflerinin uyumlu olması, daha büyük amaca katkıda bulunma hissini verecektir.
Belirli dönemlerde takım hedef gerçekleşme performanslarının değerlendirilmesi gerekir. Başarıları kutlarken, başarısızlıklar için iyileştirme alanlarını tespit edip gelişim için yönlendirmeler yapmalısınız.
Takım üyeleri arasında; açık, şeffaf, dürüst iletişimin olması gerekir. En önemli iletişim hatamız olan önyargı ve etiketlemeden vazgeçmek zorundasınız .
Sonuçta hedeflerinizi başarmak için iletişim içerisindesiniz.
Takımını yöneten, yönlendiren, takımının yolculuğunda onlara ışık olan bir liderin olması gerekir. İtme gücünden ziyade çekme gücünüz sizi güçlü lider yapacaktır.
Bilgeliğinizle saygı, adaletinizle güven ve zarafetinizle sevgi inşa etmelisiniz.
Takım ruhu için takımızı ortak değerler üzerine inşa etmeniz gerekir.
İnsanlarımız değer görmek istiyor, mutlu olmak istiyor , İnsanlarımız duygusal .
Bu duyguyu bundan sonraki süreçte "insanı kaynaklar yönetimi " departmanı doğru yönetmek zorundadır.
Beyinlere odaklanırken yüreklere de seslenmeyi unutmayın.
Yönetim Danışmanı, Eğitmen ve Yazar
1972 yılında Ordu Yemişli Köyünde doğdum .İlkokulu ve Ortaokulu Orduda bitirdikten sonra Liseyi İstanbul Gültepe Lisesinde okudum .
1998 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF sini bitirdim . Profesyonel iş hayatıma okul bitimi ile Ünilever A.Ş de başladım.
Uluslararası ve kurumsal firmalarada Bölge Müdürü, Sektör Müdürü, Müşteri Geliştirme Yöneticisi , Satış Müdürü ve Pazarlama müdürlüğü görevlerinde bulundum
Çalıştığım firmalarda bir çok iş geliştirme projeleri hazırlayarak uygunlanmasına önderlik ettim.
Şu anda Yönetim Danışmanlığı hizmeti vererek profesyonel iş hayatıma devam etmekteyim.
Gelecek Öngörüsü İle Yeni Nesil Yönetim kitabının yazarıyım.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz