Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Editör Tufan Karaca, Genel Müdürlerin sahip olmaları gereken niteliklere göre kronolojik bir tablo oluşturdu. Buna göre ilk Genel Müdür jenerasyonu, yani 1.0, tacir idi. 2.0 mühendis, 3.0 iyi idareci, 4.0 insan kaynaklarını iyi yöneten, 5.0 strateji oluşturma becerileri gelişmiş ve nihayet 6.0 ise dijitalleşmeyi yönetebilen kişiler idi.
Günümüzde ise Türkiye'de henüz kurumsal katlardan aşağılara pek inmeyen, pek çok KOBİ'nin yaşadığı, ama tam da anlamlandıramadığı VUCA dönemindeyiz. VUCA dünyası, yani değişken (Volatile), belirsiz (Uncertain), karmaşık (Complex) ve muğlak (Ambiguous) olarak tanımlanan bir dünya, günümüz iş ve yönetim anlayışını derinden etkiliyor.
Bu karmaşık dünya, "bizim kültürümüzde..." diye başlayan insanların dünyası değil artık.
Eskiden iki nesil bir arada çalışırken, bugün aynı iş yerinde beş farklı nesil bir arada çalışıyor. Bu nesillerin birbirinden farklı beklentileri, değerleri ve iş yapış biçimleri var. Dolayısıyla, dünkü yönetim anlayışları bu hızla değişen dünyaya uygun olmaktan çıkıyor.
Yazım sürecinde yapılan toplantılarda, kitabın hedef kitlesi ayrıntılı tartışılmış. Ve hedef kitle şu şekilde belirlenmiş.
1- Kurumsal yapılarda Genel Müdür olma hedefi taşıyan profesyoneller
2- KOBİ veliahtları, yeni nesil iş insanları
3- 15 yıl ve üzeri üst katlarda yaşayan, kendini tazelemek isteyen Genel Müdürler
Eski yönetim anlayışları, uzun vadeli ve sabit planlara dayanıyordu; oysa bugün, planların sürekli güncellenmesi ve esnetilmesi gerekiyor.
Bugünün genel müdürü, hızlı karar alabilen, çevik, stratejik esnekliği benimsemiş ve çok boyutlu düşünebilen bir lider olmalıdır.
Bugünün genel müdürlerinin en büyük sorumluluklarından biri de yeni yetenekleri çekmek ve elde tutmak. Fakat bu, artık sadece maaş ve yan haklarla sağlanamıyor.
Bugünün dünyasında, geçmişin yönetim tarzlarını referans almak yerine, geleceğe odaklanmak gerekiyor.
Özetle, VUCA dünyasında başarılı bir genel müdür olmak, geçmişe dayanan anlayışları terk etmekle başlıyor.
Değişimi kabul eden ve onu yöneten liderler, bu yeni dünya düzeninde ayakta kalacak; diğerleri ise geride kalacak.
Kitapta 11 yazar tarafından yazılan 13 başlık bulunuyor. Kadro şöyle;
Editör:
Tufan Karaca - Giriş
Yazarlar (alfabetik sıra ile)
Alp Murat Baştuğ - Liderlik Sanatı, Kriz Yönetimi
Dilek Yurdabak Manik - Çevik Metodoloji
Ferhat Demir - Kurumsal Girişimcilik ve İnovasyon
Gamze Ürkmez - Yalın Yönetim
Hülya Maç - Uzaktan Çalışma, Kurum Kültürü
İsmail Kahraman - Finansal Sağlık
Dr. Murat Kadal - Strateji, Proje Yönetimi
Şermin Çetin - İletişim Becerileri
Tufan Karaca - Genel Müdür Tanımı
Dr. Volkan Şen - Dijital Dönüşüm
Yusuf Türkmen - Sürdürülebilirlik
452 sayfadan oluşan, VOVA Yayınevinden çıkan Genel Müdür 7.0 kitabı hem yazar kadrosu hem de içeriği ile dikkat çekiyor.
Kitabı önde gelen kitapçılardan online sipariş etmek mümkün. Kitapyurdu üzerinden bu link ile sipariş verilebilir.
Farklı alanlardan iş insanlarının Genel Müdür 7.0 Kitabı hakkındaki görüşleri kitap hakkında fikir veriyor.
Marka Danışmanı ve Markam Danışmanlık Kurucusu Güven Borça kitabı şöyle değerlendiriyor:
Babam ve dedem yöneticiydi ve çocukluğumdan bu yana iş dünyasında önemli gelişmelere şahit oldum. Ancak önümüzdeki dönem çok daha radikal dönüşümler bekliyorum. Dijitalleşmenin, hibrid ve esnek çalışmanın, hiyerarşik yapıdaki değişimlerin kurumsal ezberleri nasıl bozduğunu zaten yaşıyoruz ama sürdürülebilirlik konusu bence çok daha ciddi dönüşümleri zorlayacak. Ve tabii ki yapay zekâ...
Şimdi böylesi dönüşümlerin yaşandığı bir dönemde “işbilir” abilerin yazdığı ezber kitaplar eskisi kadar ilgimi çekmiyor. Durumu anlamak ve çözüm üretmek için ortak akıl gerektiğini düşünüyorum ki bu kitap böyle bir avantaj sunuyor. Ve tabi yönetimle ilgili yüzlerce kitap var ancak Genel Müdür başlıklı bir kitabı ilk kez görüyorum. Bu da bir ilk ve içerik çok dolu.
İş İnsanı Semih Emekli'nin kitap hakkındaki görüşleri şöyle:
Farklı disiplinlerden ama temel amaçları iş dünyasına gelişim yolunda çaba göstermek olan pek çok yazarın bir arada bulunarak bu çalışmayı yapmış olması günümüzde büyük anlam taşıyor. Ayrıca bu kitap sadece bir kez okunup raflarda durmak yerine, gerektiği zaman başvurulup bir soruna, yeni bir yatırım değerlemesine veya çare aranılan bir duruma çıkış için rehber olacaktır.
Banka Yöneticisi Cengiz Tomakin ise kitabı şu sözlerle tanımlıyor.
Kitap Genel Müdür ve CEO kavramının tarihsel gelişim içinde dün, bugün ve yarın nasıl olması gerektiğini oldukça başarılı şekilde ortaya koymuş. Duygusal zekâ, empati yanında, dijital, arge, istatistik, regresyon ve algoritmik modellerin kullanması gerektiğini de ifade etmiş. Kitap bölüm bölüm, yazar yazar okunur.
Aile Şirketinden Sanayi Devine dönüşen Hasçelik Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Naci Faydasıçok'un görüşü ise şu şekilde.
Yeni nesil liderlik, yalnızca iş süreçlerini değil, insanların ve organizasyonların dönüşümünü anlamayı gerektirir. Genel Müdür 7.0, bu dönüşüm yolculuğunda ilham verici bir rehber sunuyor. Hasçelik olarak, sürdürülebilir üretimden liderlik vizyonuna kadar, iş dünyasında anlamlı izler bırakmanın değerine inanıyoruz." Kitabın yolu açık olsun.
Genel Müdür 7.0 kitabının telifi ise, yazarları tarafından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğine eğitime destek projelerinde kullanılmak üzere bağışlandı.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz