Hero Organizasyonların Yolculuğundaki Doğru Profesyonelleşme Adımları

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Hero Organizasyonların Yolculuğundaki Doğru Profesyonelleşme Adımları

Hero organizasyonlar Yeni Çağ’ ın gerekliliklerine hızlı şekilde uyumlanmaktadır. Başkaları bakmaya devam ederken, hero organizasyonlar görür ve uygulamaya geçer. Rahmetli Doğan CÜCELOĞLU’ nun harika ifadesiyle, bu farkı yapmak ve olmak olarak da izah edebiliriz. Hero organizasyonların odağı nihai müşteridir. Hero organizasyon yolculuğunda ise ana kıstas, müşteriye giden yolu belirlemektir.

Halk arasında sıklıkla kullanılan “Issız bir adaya düşseniz yanınıza alacağınız 3 şey nedir” sorusunu hemen hepimiz deneyimlemişizdir. Bu soruyu hero organizasyonlar için uyarladığımızda, alacağımız 3 popüler cevap içerisinde muhakkak doğru profesyonelleşme olacaktır.

Organizasyonun hero yapıya evrilebilmesi, profesyonelleşme adımlarıyla doğrudan etkilidir.

Profesyonelleşme Neden Gereklidir?

Kurmuş olduğunuz organizasyon için yapacağınız en önemli olgu, kültür oluşturmaktır. Şirketinizin varlığı, oluşturduğunuz kültüre bağlı olarak şekillenecektir. Kültür ile birlikte temelinizi oluşturan strateji, kurduğunuz hayallerin ne kadar gerçeğe döneceğini gösterecektir. Şirketinizi kurduğunuzda veya istediğiniz herhangi bir zamanda aşağıdaki 2 soruyu etraflıca düşünmelisiniz ve analiz etmelisiniz.

  1. Geleceği ne kadar öngörebilirsiniz? 5 yıl, 10 yıl, 15 yıl…
  2. Çocuklarınızın veya şirketinizi bırakmayı düşündüğünüz kişilerin bu yolculukta yer almayı istemelerini % kaç ihtimal olarak görüyorsunuz?

Organizasyonu canlı bir varlık olarak değerlendirirseniz, organizasyonunuzun sizden bağımsız olarak devam etmesini isteyip/istemediğimize karar vermeniz gerekmektedir. Ortalama yaşam süresini 80 yıl olarak dikkate aldığımızda, hero organizasyon ömrüyle ilgili matematiksel bir ifade kullanabiliriz.

Hero Organizasyon Ömrü [Yıl] > 80

Organizasyonunuz sizden bağımsız olarak devam edebiliyorsa hero olarak adlandırabiliriz. Bunu gerçekleştirebilmek için doğru profesyonelleşme adımlarını atmalı ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün sözlerini kurum kültürü olarak benimsemelisiniz. “Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.”

Doğru Bilinen Yanlışlar

Profesyonelleşme adımlarını atmaya başlamadan önce doğru bilinen yanlışların farkında olmanız gerekmektedir. Bildiğini zanneden bir yapıdaysanız, size bir şey öğretmek imkânsız olacaktır. Sürücü kursuna yazıldığınızda size eğitim veren kişi, araba kullanmayı bilip/bilmediğinizi sorar. Eğitmenin vereceğiniz cevaplar içerisinde tercihi şu şekildedir:

  1. Araba kullanmayı bilmemek
  2. Araba kullanmayı yeteri kadar bilmek

1 ve 2 numaralı cevap arasında iseniz eğitmenin işi çok zor olacaktır.

Burada kurumsallaşma yerine profesyonelleşme ifadesini özellikle ve bilerek kullandım. Günümüzde artık kurumsallaşma bir açıdan da hantallaşma olarak anlaşılabiliyor. Bunun sebebi organizasyon içerisinde doğru adımların atılmaması sonucunda süreçlerin uzaması ve rekabetten uzaklaşılmasıdır.

100 kişiye “Kurumsallaşmadan anladığınız nedir?” sorsak ve en popüler cevapları arasak sizce hangi cevaplar gelir? Gerektiği gibi verileri toplar ve bu verileri analiz edersek, kavramların içinin gerektiği şekilde dolduramadığımızı göreceğiz. Rekabetin hız olduğu bir dönem içerisinde işi yavaşlatacak her şey şirketinizin zararına olacaktır. Kurumsallaşmayı gerçekleştiren öncü yapınızın seviyesi, sizi vezir edebileceği gibi rezil de edebilir.

Delinin ipiyle kuyuya iniyorsanız, kurumsallaşma hayalinde hantallaşma gerçeğiyle karşılaşabilirsiniz. Öncü yapınızın rekabet içerisinde sahip olduğu yetkinlik seviyesi ve organizasyonel kabiliyet durumu yerinizi belirlemektedir.

Şekil : Kurumsallaşma ve Hantallaşmanın İlişkisi

Organizasyonunuza yön veren üst kurulunuz olan öncü yapınızın kimlerden oluştuğunu söylerseniz?

Size kurumsallaşma mı hantallaşma mı yolunda olduğunuzu söyleyebilirim.

Yapmak ve Olmak

Doğan CÜCELOĞLU Bey, Nilay ÖRNEK Hanım ile 2019 yılında yapmış olduğu programda aşağıdaki harikulade cümleleri paylaşmıştı:

“Bilgi aslında hiç önemli değil, farkındalık önemli. Bilgi, insanın gönlünde mayalanıp, değerleriyle buluşup bir bilinç içerisinde oluşmaya başlayınca farkındalık hâline dönüşüyor. Ve o zaman yapmak yerine olmak oluşmaya başlıyor. Ve böylelikle ben şunun farkına vardım: Yani derse çıkıp dersi anlatmak, akademisyen olmak aslında öğrencilerin bir konuyu öğrenmelerine yol açıyor ama sindirip özümsemelerine yol açmıyor. Bunu genel yaklaşımım içerisinde yapmak ve olmak olarak değerlendiriyorum ve aradaki farkı kavradığım zaman ben bilen insan olarak değil yaşayan insan olarak kişilerin karşısındayım. Konuşurken kendi hayatımdaki farkındalıklar çerçevesinde konuşuyorum. Yapış tarzıma takılıp kalan oluşumu zaten göremez. O’ nların sayısı az. Balık suyun dışına çıkınca ancak suyun var oluşunu anlarmış. Sınıfa girip sosyal psikoloji dersini anlatabilirim size ama o dediğim anlattığım şeyler normlar, değerler, kurallar, gelenekler, görenekler bilgi olarak var, kavram olarak yaşanmışlığı yoktu.”

Doğru profesyonelleşme adımını atabilmeniz için yapmak ve olmak arasındaki farkı gerektiği gibi kavramalısınız.

Mevcut Durumunuzun Fotoğrafı

Profesyonelleşme yolunda giderken öncelikle mevcut durumunuzun fotoğrafını çekerek analiz etmeniz gerekmektedir. Profesyonelleşmenin gerekliliğini anlayamadıysanız, sizi kimsenin ikna edemeyeceğini bilmelisiniz. Siz de sürekli olarak haydi beni ikna et diye etrafınızdaki insanlarla iletişim kurmaya çalışırsınız.

Kural 0: Organizasyonun Başında Olan Bir Kişi Olarak Kimse Sizi İkna Etmek Zorunda Değil Ama Siz Nihai Kullanıcı Olan Müşterinizi İkna Etmek Zorundasınız!

Doktora gittiğiniz zaman hasta olduğunuza inanmıyorsanız, doktorun vereceği reçetenin sizin için bir önemi yoktur. Doktorun da sizi ikna etmek gibi bir derdi olmayacaktır. Geleceğinize fayda sağlayacak ve sizi sürdürülebilirlik yolculuğuna taşıyacak kişilerin kıymetini bilmelisiniz. Hayat genellikle size ikinci şansı sunmayacaktır.

Kişi Başı Cironuz Ne Kadar?

Mevcut durumunuzun fotoğrafını çektiğinizde, aşağıdaki soruların cevabını bir kağıda yazarak analiz etmelisiniz.

  1. Çalışan sayınız kaçtır? Soruya güvenlik görevliniz vb. dâhil cevap vermelisiniz.
  2. Kaç ülkede organizasyonunuz bulunmaktadır? İstihdam ettiğiniz ofis sayınızın varlığına göre değerlendirmelisiniz.
  3. Yıllık cironuz ne kadar?

Farkındalık oluşturması adına 3 farklı ülkede 3 farklı kültür ile organizasyonu bulunan küresel bir firmayı dikkate alalım. 60 çalışan ile yılda 180 milyon ciro yapmaktadır.

Çalışan başı yıllık ciro değeri = 3 milyon euro

Profesyonelleşmenin Önemi

Hero organizasyon yolculuğunda profesyonelleşmeyi sağladığınızda, işinizi sağlam temeller üzerine oturtmuşsunuz demektir. Sonrasında temelin üzerine kat sayısını rahatlıkla arttırabilirsiniz.

Profesyonelleşmeyi gerçekleştirirken gerek ve yeter şartı bilen lidere ihtiyaç duyacaksınız. Rekabeti bilen ve müşteri odaklı bilince sahip olan liderden yalın bir sistemi kurmasını istemelisiniz. Lider, sistemi kurmakla kalmayıp sistemi işletmelidir. Liderin sistemi kurarken atayacağı kişilerde dikkat edeceği ana kıstas, liyakat olacaktır.

Yalın, tasarruflu ve planlı hareket etmenin yolu merkezi otoritenin güçlü olmasından geçmektedir.

Organizasyonunuz içerisinde (varsa) zaman içerisinde ortaklar arasında oluşacak problemler, size ve şirketinize zarar verecektir. Şirketinizi büyütürken zaman içerisinde oluşabilecek yönetim eksikliğini göz önüne almalısınız.

Hizmet verdiğiniz sektör ve müşteriler, zaman içerisinde sizi kaçınılmaz gerçek olan büyümeye teşvik edeceklerdir. Burada işi delege edecek profesyonel yapıya geçiş yapmanız gerekliliği ortaya çıkacaktır. İşi delege edemiyorsanız veya etmek istemiyorsanız, lütfen büyüme planı yapmayın!

Doğru Profesyonelleşmenin Sonucu

Özgün ve rekabete uygun yeni iş birliği modellerinin geliştirilmesiyle artık cirodan değil kârdan bahsedeceksiniz. Takip eden yerine öncü olduğunuzda kilitlenen piyasada çilingir olacak ürünleri bulabilirsiniz.

Ana odağınız çalışan başı yıllık kâr değeri olacaktır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

170 kere okundu


Etiketler:

Dr. Murat Kadal
Murat Kadal

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Makine Mühendisi olarak mezun olduktan sonra Arçelik’te Ar-Ge Mühendisi olarak 2 yıl süreyle çalıştım. Özellikle fırın açısından inovatif çalışmalara imza attım. IFA 2011 fuarında ödüle layık görülen enerji verimli fırının ortaya çıkarılışındaki sürecin liderliğini yürüttüm. Eş zamanlı olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde yüksek lisansımı tamamladım.

Ford Otosan’da ağır ticari araçlarda Ürün Mühendisi olarak çalışırken Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği alanında da doktora eğitimime başladım. Ford Otosan’da emisyon açısından yeni bir proje olan Eu6 için küresel düzeyde ürün geliştirme ve tedarik zinciri sürecini 2 yıl yönettim.

Askerlik görevimi yedek subay olarak Samsun Karadeniz Bölge Komutanlığı’nda gerçekleştirdim. Süreç içerisinde gemilerin tasarımsal olarak iyileştirilmesi ve saha problemlerinin çözülmesi konusunda koordineli bir süreç yönetimini sağladım.

Beyaz eşya, otomotiv ve gemi inşa sektörlerinden sonra küçük ev aletleri sektörüne Eksen Makine ile giriş yaptım. 4.5 yıl boyunca ülkemizin birçok markasına Ar-Ge, üretim, laboratuvar, kalite, satış sonrası hizmetler konusunda çalışmalar gerçekleştirdim. İhracat açısından da birçok ülkenin kültürüne uygun ürün adaptasyonunu ve geliştirilmesini sağlayarak pazar genişlemesini gerçekleştirdik. Eksen Makine’deki görevim sırasında TSE’yi uluslararası standartlarda teslim ettim. Cezve ve tost makinesi gibi ürünlerin üretilmesinde ve özellikle ihracat anlamında başarılar elde edilmesinde uluslararası komitelerde yapmış olduğum çalışmaların çok ciddi katkısı bulunmaktadır.

Goldmaster firmasında Tedarik Zinciri Ve Ürün Geliştirme Direktörü olarak çalışıyorum. Ülkemizin küçük ev aletleri sektöründe en geniş ürün gamını iş birliklerimizle en iyi şekilde yönetmenin gayreti içerisindeyim. 2023 Mart ayı itibariyle doktor unvanımı aldım. Uluslararası düzeyde 4 patentim bulunmaktadır.

Evli ve 2 kız çocuğu babasıyım.

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz