Ucuz Kredi Nedir ? Ne Zaman Pahalı Olur ?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Ucuz Kredi Nedir ? Ne Zaman Pahalı Olur ?

Tüm şirketlerimizin ucuz döviz kredileri kullandığı dönemde 2 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli %5 oranlı, süper bir döviz kredisi almış olduğunuzu zannetseniz de, şayet Türk Lirası ile ticaret yapıyorsanız, bu kredi size pek hayırlı olmayacaktır. 2.25 Euro kurundan 1.000.000 Euroluk krediniz bilançoda 2.250.000.TL olarak kayda girmişken kısa bir dalgalanmada 3.1 olan Euro kuru sebebiyle uğradığınız kur farkı zararı sadece 850.000.TL olacaktır.

Bundan daha pahalı bir kredi düşünebiliyor musunuz? İçinde mücadele ettiğiniz sektörde bu ölçüde bir karlılık mevcut mu? Geçtiğimiz 10 yılda döviz kurlarının stabil olduğu ve Türk Lirası faizlerin döviz kredisi faizlerine oranla 2-2.5 kat fazla oluşması sebebiyle ağırlıklı olarak şirketlerin tercih ettiği döviz kredileri en küçük bir dalgalanmada açık pozisyon alan şirketlerin kabusu haline gelmiş olacaktır.

Krediyi ödememek çözüm müdür?

Maalesef her zaman işler iyi gitmeyebilir. İşte o dönemde de uğradığınız bu zarardan dolayı bankanızın karşısında dik durabilmek önemlidir. “Ben ödeyemiyorum, artık sen düşün kardeşim !” diyerek işin içinden çıktığınız anda bir daha uzun yıllar bankacılık ve finans piyasalarından kaynak bulmayacağınızı unutmamanız lazım. İşte artık pahalı bir bedel ödemiş oldunuz!

Bankalarla ilişkinin bitmesi, ülke ekonomisinin negatife döndüğü zamanlarda veya şirketlerin özel durumlarında karşılaştıkları orta ve büyük ölçekli krizlerde yaşanır. Şayet döviz pozisyonunuz kur riskinden uzak, iş modeliniz ekonomik gelişmelerden daha az etkileniyorsa şüphesiz böyle dönemleri daha az hasarla atlatıp, bankacılarla ilişkilerinizi daha dengeli tutabilirsiniz.

Sonuçta sizin dönem ve yıl sonu mali tablolarınıza kar ettiğinizin yansıması, düzenli bir nakit akışın dengesinin kurulmuş ve karlılığın sürdürülebilir olduğunun görülmesi, banka şubenizin Genel Müdürlükle yapacakları kredi pazarlıklılarında sizin adınıza kullanabilecekleri en güçlü silahlarıdır. Karlı ve şeffaf şirketler her zaman kaliteli finansal ürünlerle ve oranlarla kredilendirilebilirler.

Kredi kullanmanın ek maliyetleri nelerdir?

Diğer taraftan, bankalar sizlere kredi vermeye başladıklarında, bu kredilerin yanında birçok finansal ürünü de size satmayı planlamış olacaklardır. Sağlam bir kredi komisyonu, hayat sigortaları, size ve ortaklara bireysel emeklilik poliçeleri, çalışanların maaş ödemeleri, vergi, SSK ödemeleri, otomatik fatura ödemeleri, POS ve kredi kartı, şahsi ve kurumsal mevduatların alınması gibi birçok ürün üzerinden sizden para kazanmayı amaçlayacaklardır. Bu hizmetlerin, minumum maliyetlerle bankadan alınmasına dikkat etmek gerekir. Hesaplarınızdan her ay düzenli alınan verimsiz POS bedellerinden, hesap işletim ücretlerine, kredi kartı komisyonlarından, devre faizlerine kadar, birçok ürünü kontrollü olarak takip etmek ve finans çalışanlarınıza, banka üzerinde maliyet baskısı kurmalarını sağlatmanız gerekir.

Sonuç olarak, bankalar da sizler gibi belirli finansal ürünleri risk alarak size satan kurumlardır. İlişkileri sürdürürken karşılıklı kazanımları dengeli tutmak ve bankaların her dediğini, dedikleri maliyetlere yapmak yerine, banka ilişkilerini sağlıklı ve özenli kurgulamak gerekir.

ücretsiz üye olun

6905 kere okundu

Satış / Pazarlama
ROPÖRTAJ
FINANS
MUHASEBE / HUKUK
PATRONA TAVSİYELER
ÜRETİM, KALİTE, TEDARİK
DIŞ TİCARET
ÇALIŞMA HAYATI
PAZARLAMA
İNSAN KAYNAKLARI

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz