Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Bu belirsizlik, küreselleşme, teknolojik değişim, iklim değişikliği ve demografik değişimler gibi faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanmaktadır; bunların hepsi birbirleriyle ilişkili olduğu gibi, pazar değişimler ve siyasi şoklarla, yani geleneksel belirsizlik kaynakları ile de etkileşime giriyor. Değişimdeki hızın yaşama yansıması ve bunu takip etmekte yeteri kadar hızlı olamamamız sonucu bu faktörler giderek artan bir şekilde değişken, belirsiz, karmaşık ve muğlak hale geliyor. Yani VUCA dünyasını geliştiriyor.
Aslında VUCA dünyanın başladığı günden bu yana var, ancak değişimdeki ivmenin artması sonucu biz bunu daha fazla hisseder hale geldik ve üzerimizdeki baskı çoğaldı.
Buna hızlı yanıt vermeye çalışan örgütler çeviklik kazanabilmek amacıyla çalışanları serbest çalışan, taşeron haline getirme işlemini hızlandırmaya başladılar ve buna geçiş olarak, pandeminin yardımı ile de uzaktan çalışmayı yaygınlaştırdılar.
Hızlanan değişim, neo liberalizmin yıkıcı baskısı, küreselleşme ve küresel tehditler (enerji, iklim vb.) sadece ülkeleri, örgütleri etkilemekle kalmadı, doğal olarak toplumu da etkileyerek sınıf yapısını değiştirmeye başladı.
Sanayi çağı beraberinde çalışma yasalarını ve bir sınıf sanayi işçisini getirdi. Yeni işçi sınıfı devlet, sendikalar ve sanayi mevzuatı tarafından korundu. Ancak, artık iş diye bir şeyin olmadığı bir çağa giriyoruz – sadece görevler – ve küresel prekarya iş güvencesi veya refah sistemi olmadan bu dünyada yaşamaya çalışmak zorunda.
Prekarya dünyanın en hızlı büyüyen sınıfıdır. 2025 yılında dünya nüfusunun %50’sinden fazlasının prekarya olarak yaşayacağı tahmin edilmektedir.
“Prekarya” derken neyi kastediyorum? Yeni yarı vasıflı işlerde çalışan ve hiçbir güvencesi olmayan, kısa süreli sözleşmelerle geçinen insanları kastediyorum. Gelecek ay ya da yarın maaşlarının ne olacağını bilmiyorlar, yarın bir işleri olup olmayacağını bilmiyorlar ve ne olacağını da bilmiyorlar.
Prekarya, kapitalizmin başlangıcından beri var olan büyüyen bir sınıftır. Onlara herhangi bir iş güvencesi sağlamayan işlerde çalışan ve işten çıkarmalar ve diğer sömürü biçimleri için tetikte olmak zorunda olan kişilerden oluşur:
Prekarya, umutsuz, geleceksiz yaşayan insanlar, zamanla giderek daha büyük ve etkili hale gelecektir. Prekarya, dünyanın en hızlı büyüyen sınıfıdır ve 2025 yılında dünya nüfusunun %50’sinden fazlasının temsil edeceği düşünülmektedir.
Gerçek şu ki, prekarya artık öğretmenlerin, avukatların, sağlık çalışanlarının ve gazetecilerin yanı sıra depolarda ve çağrı merkezlerinde çalışanları ve hatta bir çok orta kademe yöneticisini de kapsıyor. Prekarya o kadar çok hale geldi ki, bir sınıf olarak kendini hissetmeye ve hissetirmeye başladı.
1954 doğumlu olan Tufan Karaca, Kadıköy Maarif Koleji’nden mezun olduktan sonra eğitimini Virginia Polytechnic Institute and State University’de tamamlamıştır. 45yıllık profesyonel yaşamının 20 yılını dokuz farklı ülkede, uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak geçirmiştir.
İş dünyasında edindiği deneyimleri eğitim alanına da taşıyarak, Yeditepe Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerde dersler vermiştir. Halen yönetim danışmanı olarak kariyerini sürdüren Karaca, yönetim eğitimleri ve stratejik danışmanlık hizmetleri sunarak, modern iş yönetimi ilkelerini ve trendlerini kurumlara aktarmaktadır.
Yönetim alanındaki uzmanlığını kaleme aldığı “Girişimciler için Kolay ve Hızlı İş Planı Hazırlama”, “Career Management In a Disrupted World “, “Yeni Dünya Düzeninde Kariyer Yönetimi”, “Arts Entrepreneurship: How to Craft Your Creative Business Model”, “Sanatta Girişimcilik - YARATICI İŞ MODELİNİZİ NASIL GELİŞTİRİRSİNİZ? “gibi kitaplarıyla geniş bir kitleyle buluşturan Karaca, girişimcilik, stratejik esneklik ve VUCA gibi güncel yönetim konularında çalışmalarını sürdürmektedir.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz