E-İMZA: E-Devlet uygulamalarını kullanmanı en güvenli, en kolay yolu

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
E-İMZA: E-Devlet uygulamalarını kullanmanı en güvenli, en kolay yolu

Bilindiği üzere dileyen herkes şifre, elektronik imza ve mobil imzadan oluşan 3 farklı yöntem sayesinde e-Devlet Kapısı’ndan geçebiliyor. Bu sayede, devletin vatandaşlarına sunduğu hizmetler, zaman ve mekân sınırlaması getirmeden internet üzerinden yapılabiliyor.

Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşüm sürecinin en önemli adımı atıldı ve kamu hizmetlerini elektronik ortama taşıyan e-Devlet Kapısı nihayet açıldı. 21 kamu kurumuna hizmetlerini elektronik ortamda verme imkânı sunan e-Devlet Kapısı Projesi ile birlikte, 5 yıldır üzerinde konuşulan e-devlet dönüşüm süreci gerçek anlamda kurumların ve vatandaşın “hizmetine” girmeye başladı.

Bilindiği üzere dileyen herkes şifre, elektronik imza ve mobil imzadan oluşan 3 farklı yöntem sayesinde e-Devlet Kapısı’ndan geçebiliyor. Bu sayede, devletin vatandaşlarına sunduğu hizmetler, zaman ve mekân sınırlaması getirmeden internet üzerinden yapılabiliyor.

Ancak bu noktada, kamu kurumlarının hizmet verdiği tüm vatandaşların internette doğru olarak tanımlanması ön koşulu ortaya çıkıyor. Bir başka deyişle gerçek hayatta kimlik bilgilerine bakılarak yapılan denetimin yine aynı derecede güvenli olan bir şekilde internete aktarılması gerekiyor.

İşte e-imza uygulaması da bu noktada devreye giriyor. E-Devlet Kapısı Projesi kapsamında elektronik ortam aracılığıyla hizmet alan vatandaşların kimliklerinin güvenilir bir şekilde doğrulanabilmesi için e-imza ve mobil imza büyük önem taşıyor.

Elbette vatandaşlar, PTT şubelerine gitmek ve kimliklerini ibraz etmek suretiyle kendilerine ait bir şifre oluşturabiliyor ve e-Devlet Kapısı’ndan bu şekilde geçebiliyorlar. Ancak PTT şubelerine giderek bizzat başvuruda bulunmak ve şifre almak isteyen kişilerin uzun kuyruklarla karşılaşma ihtimalleri de bulunuyor. 1 hafta ile 10 gün süre zarfında kişilere ulaştırılan şifreler, yalnızca e-Devlet Kapısı uygulamalarında kullanılabiliyor.

Oysa Türkiye’nin e-devlet dönüşüm sürecini hızlandırmak üzere bugün Sanayi Bakanlığı, Türk Patent Enstitüsü, Adalet ve Kalkınma Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı gibi önemli kurumlar da uygulamalarında e-imza kullanımını zorunlu kılıyor.

Bu nedenle E-GÜVEN olarak, vatandaşların uzun kuyruklarda beklemelerini önlemeye yönelik olarak geliştirilen e-Devlet Kapısı Projesi’nin başarıya ulaşabilmesi için e-imzanın bir gereklilik olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda da e-imza sahibi olmak isteyen kullanıcılarımıza yerinde kimlik kontrolü ve yerinde kurulum hizmeti veriyor ve onları iş yoğunluğu sırasında bizzat başvuru ve noter onayı zahmetlerinden kurtarıyoruz.

Bilindiği üzere e-Devlet Kapısı projesi kapsamında sunulan,
• Başbakanlık İletişim Merkezi Başvuru Sorgulama
• SSK Hizmet Dökümü
• Profile Göre Açık İş Sorgulama ve Başvuru
• İş Başvuru Sonucu Sorgulama
• İşsizlik Ödeneği Başvurusu
• İşsizlik Ödeneği Ödemesi Takibi
• İŞKUR’a Olan Borcu Sorgulama
• İçişleri Bakanlığı Evrak Durum Takibi
• Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Uçuş Mürettebatı Lisans Müracaatı
• TCDD e-Bilet Rezervasyon ve Satış
• Denizcilik Müsteşarlığı Amatör Denizcilik Belgesi
gibi hizmetlerden yararlanmak isteyen vatandaşların şifre, e-imza veya mobil imzaya sahip olmaları zorunlu tutuluyor. Ancak,

• Başbakanlık İletişim Merkezi Yeni Başvuru (Bu servis bilgi edinme amacıyla kullanılabiliyor.)
• PTT kayıtlı gönderi takibi
• PTT şube sorgulamayla en yakın PTT şubesinin iletişim bilgileri sorgulanabiliyor.
• Kriterlere Göre Açık İş Sorgulama (Bu hizmet, sistemde kayıtlı iş ilanları içinden arama yapmak amacıyla kullanılıyor ancak, başvuru için sisteme giriş yapmış olmak gerekiyor.)
• Meslek Kursu Sorgulama
• Türk Meslek Sözlüğü (İŞKUR tarafından tanımlanmış olan meslekleri sorgulanabiliyor.)
• MEB Sınav Yeri Sorgulama (TC Kimlik Numarası ile MEB tarafından düzenlenen sınavların yerlerini sorgulayabilirsiniz)
• MEB Sınav Sonuç Sorgulama
• Ulaştırma Bakanlığı Araç Yetki Belgesi Sorgulama (Bu hizmet, ticari araçların plaka numaralarıyla yetki belgelerini sorgulamaya yarıyor.)
• Uçuş Mürettebatı Lisans/rating Müracaatı (Bu hizmet, uçuş mürettebat lisans/rating müracaatı yapmak isteyen öğrenci pilotlar tarafından kullanılabilir.)
gibi hizmetlerde ise böyle bir şart aranmıyor.

Elbette ki bu hizmetler, bir süre sonra daha da yaygınlaşacak ve vatandaşlar kamu kurumlarınca sunulan tüm hizmetleri elektronik ortamdan alma fırsatı bulacak. Bu da, vatandaşlarımızın internet erişimi olan her yerden ve diledikleri her an bürokratik işlem yapabilecekleri anlamına geliyor.

Mobil imza ise, bu anlamda vatandaşlara başka bir özgürlük sağlıyor. E-imzanın sağladığı güvenlik ve kolaylık, mobil imza sayesinde vatandaşlarımızla birlikte onların bulundukları her yere gelebiliyor. Mobil imza sayesinde de vatandaşlarımız, almak istedikleri tüm kamusal hizmetlere cep telefonları aracılığıyla ulaşabiliyorlar.

Özet olarak e-imza ve mobil imza uygulamalarıyla birlikte elimizde başvuru belgeleriyle bir yerlere ulaşmaya çalışma, uzun sıralara girip bu belgeleri teslim etmek için saatlerce bekleme devri sona eriyor. Bir başka deyişle e-imzasız e-devlet olmuyor.

Can Orhun
E-GÜVEN Genel Müdürü

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

15946 kere okundu

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz