Kobi Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. nedir?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Kobi Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. nedir?

Ülkemizde KOBİ’lerin finansman ihtiyacını gidermek amacıyla; TOBB, Halk Bankası, TESK, KOSGEB ve 16 değişik sanayi ve ticaret odasının ortaklığında kurulan KOBİ GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş., aktif olarak 2004 yılı Ekim ayında çalışmaya başlamıştır.

KOBİ Girişim Sermayesi AŞ; bu tarihte SPK’dan alınan Portföy Yönetim Belgesi ile resmen Girişim Sermayesi (Venture Capital-okunuşu; vençır kepitıl) faaliyetleri yapmaya hak kazanmıştır.

KOBİ Girişim Sermayesi AŞ’nin üstlendiği misyonu; 25 Milyon YTL’lik fon kapasitesi ile; vizyon sahibi girişimcilerin, Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak rekabet avantajına sahip ürün veya hizmet projelerini, sermaye ve yönetim desteği ile gerçekleştirmelerini sağlamak olarak özetleyebiliriz.

Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Nedir, Nasıl Çalışır?

Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları, Sermaye Piyasası Kurulu´nun izni ile kayıtlı sermayeli olarak kurulan ve çıkarılmış sermayelerini, esas olarak sermaye kazancı elde etmek amacıyla, girişim sermayesi yatırımlarına yönelten ortaklıklardır.

Girişim sermayesi, yüksek büyüme potansiyeline iş fikirlerine sahip şirketlere yapılan yatırımı ifade etmektedir. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları; bankalar gibi kredi vermemekte veya Tübitak, Kosgeb gibi hibe desteği sağlamamaktadır. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları; yatırım yapacağı şirkete sermaye koyarak, ortak olmaktadır.

Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları; fonlarındaki parayı, yenilikçi iş fikri olan ve gelecek vaad eden şirketlere yatırarak, bu şirketlerin üreteceği katma değerden faydalanmayı ve “en iyi” zamanda ortaklıktan ayrılmayı hedeflemektedirler.

Ortaklıktan ayrılma yöntemleri ise, başta şirket sahiplerine şirketin o tarihteki değeri üzerinden geri satma veya bunun gerçekleşmemesi durumunda üçüncü şahıslara hisse satışı veya sahip olunan hisselerin borsada halka arz edilmesidir. Ortaklıkta kalma süresi, ortalama 5-6 yıl olarak öngörülmektedir.

Kaynak: KOBİ GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. www.kobias.com.tr

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
32858 kere okundu

Etiketler: kobi a.ş.

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

İnovasyon ve Girişimcilik Nedir? Nasıl Girişimci ve İnovatif Olunur?
Sürdürülebilir İş Yapış Şekli Geliştirmek Şart
Online Strateji Oyunu - Yüksek Lisans MBA
Pazarlama Sektörüne Genç Bakış
21.Yüzyılın Rekabet Silahı; Müşteri İlişkileri Yönetimi
İş Yeri Kuralları, İş Yerlerinin Sevilmeyen Halleri
E-lojistik Nedir? E-lojistikçi Kime Denir?
Kurumsal ve Bireysel İletişim Kazaları
Kobi Kurumsal Kimlik Çalışmaları İçin “ Brif “ Ve Brifin Kullanılması
Algı Yönetimi (Algıda Seçicilik & Algıda Iskalama)
Engelli çalışanlar en çok teknik serviste istihdam ediliyor
Türkiye Turizminin Gelecek 10 Yıldaki Yönü
İş Fikri Nasıl Bulunur? -1
Doğru Kişiyi İşe Almak İçin On Öneri
Ayna ayna kurumsal KOBİ kimliğimi söyle bana

DIŞ TİCARET

Gümrük Yönetmeliğindeki değişiklikler

Gümrük Yönetmeliğindeki değişiklikler

Gümrük Yönetmeliğinin getirdiği değişiklik; özet beyan, onaylanmış kişi statü belgesi, antrepo ve gümrük müşavirliği sınavına ilişkin maddelerinde yapılan çeşitli düzenlemeleri içeriyor.

OFİS VE İNSAN

Monitör ve masa yerleşimi

Monitör ve masa yerleşimi

Özellikle sırt, bel ve boyun rahatsızlıkları yönünden masada oturuş ve göz sağlığı açısından da monitör konumlanmalarında dikkat edilmesi gerekenleri inceliyoruz

Dijital baskı kalıcı olacak

Dijital baskı kalıcı olacak

Dijital baskı, 1990’lı yıllarda büyük ilgi ve heyecan uyandırdı; ama esas atılım sonrasında gerçekleşti. Günümüzde dijital baskı, pek çok baskı işi için uygun bir alternatif haline geldi.

İŞ DÜNYASI

İnovasyon ve Girişimcilik Nedir? Nasıl Girişimci ve İnovatif Olunur?

İnovasyon ve Girişimcilik Nedir? Nasıl Girişimci ve İnovatif Olunur?

İnovasyon ve Girişimcilik Nedir? Nasıl Girişimci ve İnovatif Olunur?

HUKUK / MUHASEBE

İş Kanununda Çalışma Süreleri

İş Kanununda Çalışma Süreleri

Şirketlerin personelleri ile en sık rastlalanan ihtilafları çalışma süreleri ve ücretlendirme ile ilgili konulardır. Nevzat Erdağ, İş Kanununda çalışma süreleri ile ilgili düzenlemeleri inceledi.