Daha Verimli ve Problemsiz Üretime Doğru: MES

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Daha Verimli ve Problemsiz Üretime Doğru: MES

Bilindiği üzere, ciro yapıp, kar edebilmek için üretim yapan işletmelerin gelen siparişi doğru şekilde üretip alıcıya ulaştırması gerekiyor. Peki bununla ilgili gelişmeler neler? Dünya ve Türkiye hangi konumda?

Üretim Neden Takip Edilmeli ?

Pazarlama ve satışın getirdiği siparişler, ki bu bir “ara sonuç” oluyor, planlı ve problemsiz, verimli bir üretim ve sevkiyat ile taçlandırılmalı ki yeni siparişler alınabilsin ve döngü devam etsin.

Basit olarak görselleştirir isek:

Basit Üretim Süreci

Üretim iki türlü takip edilebilir.

Bunlardan ilki primitif MANUEL TAKİP.

Çizelge, şablon ve doküman ile tek tek veri girişi sağlanarak üretim bilgisi ve raporlar sağlar.

Diğeri ERP sistemi altında yazılım olarak çalışan, üretim hat ve makinelerinin IoT (nesnelerin interneti) bluetooth veya kablo ile sisteme bağlı, anlık veri taşıyan ve UX bir arayüz (kullanıcı ekranı) ile anlık üretim durumuna ulaşılabilen MES (Manufacturing Execution Systems-Üretim Yönetim Sistemi) sistemdir.

Yurtdışı menşeili SAP, Oracle gibi yazılımlarla bu sağlanır. Sistem nefes alan canlı gibidir, tüm işletmeyi sararak anlık veri ve takip sağlar.

Türk yazılım firmalarının da son yıllarda büyük atılımlar yaparak markalaştığını, kurumlara özel yazılımlar geliştirdiğini, hatta yazılımları ve hizmeti yurtdışına ihraç ettiğini göz ardı edemeyiz. Yerli firmalar daha makul maliyet rakamları ile bu hizmetleri sağlıyor.

Üretim süreçlerini A dan Z ye anlık belgeleyen, MES nedir, incelemek gerekir:

Üretim Yönetim Sistemi (MES)

Gerçek zamanlı üretim izleme sistemi MES, ne faydalar sağlar?

  • MES ile hatalı üretimin devam edip, zaman ve para kaybedilmesi engellenir
  • Kapasite planlaması daha hızlı ve güvenilir olarak yapılabilir:
  • Hammadde ve malzeme yönetiminde kritik stok takibi kolay yapılır ve sayımlar azalır hatta depo ve hammadde girişleri entegre olduğu için barkod /karekod ile depo adreslemesi kullanarak anlık sayım alınabilir.
  • Kalite yönetimi açısından hızlı raporlara ulaşılır
  • Ekipman bakım ve desteği kolay takip edilir.IoT ile bağlanabilen makineler üretici tarafından online güncelleme ve debug/set up (hata ayıklama ve düzeltme) işlemine tabi tutulabilir.

Manuel eski usul bir sistemde bunlar geç sağlanır veya hiç sağlanamaz. MES ‘i basit olarak görselleştirir isek şöyle bir şekil çıkacaktır:

MES Prensip


Karanlık Fabrikalar Ne Vaad Ediyor?

Karanlık fabrikalar ve mekanizasyondan daha önceki yazımda bahsetmiştim. Üretim takibi MES aslında bir “Karanlık Fabrika” parçasıdır (esprili bir şekilde endüstri 3.5 diyelim), ve hala insan faktörü içerebilir. MES; Verimlik artışı, Kalite Kontrol, Maliyet azaltma ve Müşteri Memnuniyetinin aynı anda sağlanabileceği bir yapıdır.

İnsan unsurunun bolca kullanıldığı, hatta insan üzerine kurulu tüm kalite ve süreç iyileştirme metotları olan: Kaizen, kanban, jit, jidoka, 3mu, puko ve döf toplu halde ve entegre olarak MES çatısı altında var olmakta, yönetim/izleme terminalinde insanlar tarafından kullanılabilir bilgiye dönüştürülmektedir. Ancak tam entegre otomasyon endüstri 4.0 ‘da yazılım ve takip sistemi çerçevesinde bunlara gerek bile duyulmamakta, veri, rapor ve alınacak aksiyonlar yapay zeka ve yazılımla sağlanmaktadır.

Endüstri 4.0 insansızdır.

İnsan unsuru ve hatası Toplam Kalite Yönetimi kapsamında her departman ve her süreç açısından ele alındığında az insan veya insansız fabrika ve işletmelerde TKY artık sadece yazılım ve uygulamadan ibaret olabilecektir.

İnsan faktöründeki hata payları, insan kökenli üretim aksamaları, eğitim giderleri, ulaşım ve yemek giderleri büyük çapta düşüş sağlayacaktır. Türkiye’de genel olarak maliyetlerin %80 ini hammadde ve personel giderlerinin oluşturduğu düşünülür ise, işletmelerde karlılık muazzam boyutlara ulaşabilecektir.

Dikkat edilmesi gereken ise, ilk yatırım maliyetlerinin kendini amorti etme süresi ve bunun karlılıkla mukayesesidir.

Özetle, yatırım faaliyetlerinde bir makine ekipman alırken IoT altyapısı veya bir dongle ile ağa bağlanabilme yetisi olan makine ve ekipmanı tercih etmekte ileriye dönük fayda vardır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

88 kere okundu


Etiketler:

Mengü Evrensel
Mengü Evrensel

Hacettepe Üniversitesi İİBF İngilizce işletme mezunudur. Kariyerinde satış, pazarlama, dış ticaret uzmanlık alanlarında olmak üzere, farklı sektör şirketlerinde, muhtelif pozisyon ve görevlerde bulunmuş, bir çok kuruluşun büyüme ve atılım yapmasında rol oynamıştır.

Elektronik, beyaz ve kahverengi eşya, gıda, FMCG, gastronomi, medikal, kimya, ambalaj, metal ve mobilya sektörlerinde çalışmıştır. Bir dönem özel bir eğitim kurumunda dış ticarete yönelik dersler vermiş olup, zaman zaman da yönetim ve yapılanma konuları başta olmak üzere kuruluşlara :

Finansal ve Mali Disiplin, ERP altyapısı, Üretim ve Satın Alma Süreç İyileştirme, Seçme ve Yerleştirme, Verim Arttırma, Maliyet Azaltma, Performans Ölçüm (APG), Personel Gelişim Eğitimi ve Koçluk, Yurtiçi ve Yurtdışı Sektör Pazar Stratejisi Oluşturma, Ciro ve Pazar Payı Arttırıcı Faaliyet İyileştirmeleri, Tasarım, İnnovasyon, Yatırım Projelendirme konularında danışmanlık hizmeti vermektedir.

“Start in İzmir “ portalında yeni yatırımcı ve girişimcilere mentörlük yapmaktadır.

“Kurumsal Strateji Oluşturmanın Esasları-Stratejik Yönetimin Analizi” kitabının yazarıdır.

Reklam
Reklam

BÜYÜTEÇ

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz