Dijital Dönüşüm Çağında Kobiler Ne Durumda?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Dijital Dönüşüm Çağında Kobiler Ne Durumda?

Sadece Türkiye’de değil dünyada da bir sürü Kobi dijital çağdaki gelişmeleri izliyor ama uyum sağlama konusunda geri kalıyor.

Bazı firmalar değişimi kesinlikle istemiyor ve hep karşı duruyor çünkü;

  • Yeni teknolojiler karmaşık geldiğinden uyum sağlayamıyor.
  • Güven eksikliğinden dolayı yeniliklere kapalı kalıyor.
  • Nitelikli insan gücü olmadığından neyi nasıl yapacağını bilemiyor.

Aslında çoğu firma bu değişimin içinde olup, firmalarını daha da büyütmek istiyor, ama onlar da neye nereden başlayacaklarını bilemiyor. Burada en önemli şey öncelikle KOBİ'lerdeki karar verici kişilerin bunu gerçekten istemesi ve sahiplenmesi, çünkü bu kısa vadeli bir iş değil. Güncel verilerle hızlı ve anlık adımlar atılması gereken bir yapıya dönüşen firmalar ayakta kalırken, diğerleri maalesef tarihin tozlu sayfalarında yer alacaklar. İkinci ve üçüncü kuşakların artık yönetimlerde yer almaya başlaması dönüşüm konusuna daha sıcak bakılmasını sağlarken, özellikle yurtdışında okumuş ve dünyadaki yenilikleri yakından takip eden yeni nesil, işlerin sürdürülebilir olması için gereken adımların atılmasına ön ayak olmaktadır.

Türkiye’de işyerlerinin %98’inin KOBİ olduğu düşünüldüğünde, firmaların teknolojiyi daha fazla kullanması teşvik edilirse cirolar artacak, maliyetler düşecek, katma değerli ürünler üretilip ihracata katkı sağlanacak ve istihdam artacaktır. Günümüzde bununla alakalı bir çok teşvik olduğu gibi, dönüşümü sağlamak ile alakalı ücretsiz eğitimler de verilmektedir. Amaç hep aynı, dijital dönüşüme adapte olup dünyadan kopmamak, yenilikleri takip edip uluslararası rekabete hazır olmak. Senelerdir ucuz insan gücüyle dünyaya meydan okuyan Çin Halk Cumhuriyeti bile artık bunun uzun vadede bir işe yaramayacağını fark ettiğinden önümüzdeki yıllarda diğer ülkelerden geride kalmamak için konuyla alakalı bir çok yatırımlar yapıyor.

KOBİ'ler dijital dönüşüm çağında hayatta kalmak için ne yapmalıdır?

Cevap çok basit;

  • modern pazarlama yöntemlerini uygulayıp yeni müşteriler edinmeli,
  • mevcut müşteriyi memnun etmeli
  • süreçlerin hızlanmasını sağlamalı
  • olabildiğince her süreci otomasyona aktarmalı
  • dijital pazarlama konusuna önem vermeli
Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

6583 kere okundu

Murat Erdör
Murat Erdör

Lise eğitimini TED Ankara Kolejinde tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden 1999 yılında mezun olan Murat Erdör, Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi” üzerine master yaptı. 

Finans, hizmet ve enerji sektörlerinde yerli ve yabancı birçok şirkette çalıştıktan sonra uzun süre dijital pazarlama ve otomasyon konusunda dünyanın sayılı markalarından birisi olan Emarsys’de Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini yürüttü. 

Emarsys’deki başarılarının ardından Türkiye’nin lider pazarlama platformu Euromessage Türkiye Genel Müdürü olarak çalışan Erdör, 20 senelik kurumsal hayata ara verip kendi firmasını kurdu. 

Kariyerine dijital dönüşüm danışmanı olarak devam eden Erdör aynı zamanda “Bilgi Paylaştıkça Güzel” temalı web sayfasıyla farklı konularda sektöre katkıda bulunuyor.

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz