Pazarlama Temel Kavramları -2

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Pazarlama Temel Kavramları -2

Pazarlama ve pazarlama iletişimi denildiği zaman aklımıza gelen veya gelmesi gereken kavramlara devam ediyoruz.

PAZARLAMA ve AKILDA KALANLAR - 2

Ne zaman başarılı bir marka görseniz, birisi cesur bir karar almış demektir.
"Peter DRUCKER"

Pazarlama ve pazarlama iletişimi denildiği zaman aklımıza gelen veya gelmesi gereken kavramlara devam ediyoruz.

PAZARLAMA KARMASI / PAZARLAMANIN 4P´Sİ

Seçilen hedef pazardaki tüketicilerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda müşteri tatminini sağlamak amacıyla işletmenin kontrolünde olan ve 4P (product / ürün, price / fiyat, place / yer, promotion / tutundurma)  diye adlandırılan  bileşenlerden oluşan karmadır.

PAZARLAMANIN 4C´Sİ

Pazarlama karmasını oluşturan 4P´nin müşteri odaklı yaklaşımla beraber değişen yönü  pazarlamanın 4C´sini oluşturmaktadır.

4P´ler 4C´ler

  • Product / Ürün Customer Value / Müşteri İçin Değeri (Fayda)
  • Price / Fiyat Cost to the Customer / Müşteriye Maliyeti
  • Place / Yer Convenience / Kolaylık
  • Promotion / Tutundurma Communication / İletişim

AMACA YÖNELİK PAZARLAMA

İşletmenin sosyal bir konu, dava ya da fikre destek olduğunu pazarlama mesajlarında işlemesi ve bu süre içinde elde edilen satış gelirinin bir bölümünü bu sosyal konu, fikir veya davanın gerçekleşmesine çaba gösteren tarafa bağlanmasıdır.

SPONSORLUK

1. Kuruluşun adını duyurmada etkili olan reklam ve tanıtımın ötesinde kamuoyu düşünülerek, saygınlığı geliştirmek, topluma hizmet sunmak amacıyla yapılan faaliyetlerdir.
2. Kurumsal ya da pazarlama amaçlarına yönelik, doğrudan medya satın almadan gerçekleştirilen olay ya da nedenler için yapılan ticari bir yatırımdır.
3. Kuruluşun iletişim hedeflerine ulaşma amacıyla bağlantılı olan sportif, kültürel, sosyal alanlar gibi geliştirilmeye ihtiyaç duyulan alanlardaki kişi veya organizasyon için para veya araç-gereç desteğiyle aktivitelerin planlanması, organizasyonu, uygulanması ve kontrol edilmesidir.

TUTUNDURMA

1. Bir işletmenin, ürün  ya da hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici / pazarlamacı denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
2. Hedef kitleyi üründen, işletmeden, hizmetlerden, yapılan çalışmalardan haberdar etmek için ve olumlu bir imajın doğmasını sağlamak, var olan  imajı pekiştirmek, kötü imajı değiştirmek yönünde yapılan bilinçli, planlanmış, değişik kanallar aracılığıyla yürütülen faaliyetler bütünüdür.
3. İşletmenin ürettiği mal ve hizmetler hakkında tüketicilere bilgi verme, onları inandırma, belli bir davranışa yöneltme ve hatırlatma çabalarıdır.

KONUMLANDIRMA

1. Ürünü ya da firmayı, seçilen pazar bölümleri ve işletmenin imkanları bakımından en uygun yere yerleştirmede tüketicinin algılarını tutumlarını ve ürün kullanma alışkanlıklarını belirleme ve uygulama sürecidir.
2. Şirketin piyasaya sunduğu ürünlerin anahtar avantaj(lar)ını ve farklılığını müşterilerin zihinlerine sokma çabasıdır.

PAZAR BÖLÜMLEME

Heterojen büyük pazar ortamlarını, benzer gereksinimleri olan ya da pazarlama karması etkinliklerine benzer şekilde cevap veren homojen alt gruplara ayırmaktır.

TÜKETİCİ

Bir ihtiyacı tatmin etmek için herhangi bir mal ve hizmeti belirli bir bedel karşılığında satın alarak kullanan kişidir.

TÜKETİM

Belirli bir ihtiyacı tatmin etmek için bir ürün ya da hizmeti edinme, sahiplenme, kullanma veya tüketmedir.

TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI

1. Tüketicilerin tutumlarının bir sonucu olarak ürünleri / hizmetleri  tercih etme, satın alma ve kullanmadaki kararları ve bunlarla ilgili zihinsel, duygusal ve fiziksel faaliyetlerdir.
2. Hangi mal ve hizmetlerin satın alınacağı, kimden, nasıl, nereden, ne zaman satın alınacağı veya satın alınıp alınmayacağına ilişkin bireylerin kararlarına ait süreçtir.

MÜŞTERİ

Belirli bir şirket veya mağazadan düzenli alışveriş yapan kişidir.

MÜŞTERİ ODAKLILIK

1. Şirket ve tüm çalışanları olarak tüm eylem ve kararın sunulan ürün ve hizmetlerin müşterilere haz verecek, tatmin yaratacak biçimde planlanmasına çalışmak ve sürekli tercih edilen bir kuruluş olabilmektir.
2. Kuruluşun müşteriye rakiplerden daha fazla daha üstün değer sağlamak amacıyla organizasyonun tüm birimleriyle müşteriyi anlama ve tanımaya hedefleyen ve buna gayret gösteren bir şekilde yapılanmasıdır.

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ

Kuruluş ile müşteri arasında kurulan satış öncesi ve satış sonrası tüm eylemleri kapsayan, karşılıklı yararı ve ihtiyaç tatminini içeren bir süreçtir.

MÜŞTERİ  TATMİNİ  (MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ)

1. Müşterinin yaptığı alışverişten beklediği sonuçlara ilişkin olarak aldığı karşılık ile harcadıklarını karşılaştırmasından doğan sonçtur.
2. Müşterinin beklentileri ile elde ettikleri arasındaki örtüşmenin oluşmasıdır.
3. Müşterinin satın alma eyleminden önceki beklentiler ile satın alma eylemi gerçekleştikten sonra ürünün gösterdiği performans arasındaki farklılıkların değerlendirmesine ilişkin tepkisidir.

MÜŞTERİ SADAKATİ

1. Müşterinin gelecekte daha önceden bilinen veya tavsiye edilen mal / hizmeti yeniden satın alma veya yeniden satın alma eğilimine yoğun biçimde yönelmesi veya katılmasıdır.
2. Müşterinin tekrar satın alma sıklığı veya benzer malı satın alma hacmidir.

KAYNAKÇA
1. Altunışık, Remzi, Özdemir, Şuayip ve Torlak, Ömer (2001), Modern Pazarlama, Değişim Yayınları, Sakarya.
2. Altuntaş, Murat Hakan (2000), Tüketici Davranışları, Müşteri Tatmininden Müşteri Değerine, Alfa Yayınları, İstanbul.
3. Altuntaş, Murat Hakan (2000), "Tüketici Davranışlarını Etkileyen Güncel Konular ve Üüketici Davranışlarındaki Teorik Değişimler", www.isguc.org.
4. Aydede, Ceyde (2001), Halkla İlişkiler Kampanyaları, MediaCat Yayınları, Ankara.
5. Göksel, Bülent, Kocabaş, Füsün ve Elden, Müge (1997), Pazarlama İletişimi Açısından Halkla İlişkiler ve Reklam, Yayınevi Yayıncılık, İstanbul.
6. Kotler, Philip (2000), Kotler ve Pazarlama, Sistem Yayınları, İstanbul.
7. Odabaşı, Yavuz ve Oyman, Mine (2002), Pazarlama İletişimi Yönetimi, MediaCat Yayınları, İstanbul.
8. Odabaşı, Yavuz ve Barış, Gülfidan (2002), Tüketici Davranışı, MediaCat Yayınları, İstanbul.
9. Odabaşı, Yavuz (2000), Satış ve Pazarlamada Müşteri İlişkileri Yönetimi, Sistem Yayıncılık, İstanbul.
10. Tek, Ömer Baybars (1999), Pazarlama İlkeleri: Global Yönetimsel Yaklaşım  ve Türkiye Uygulamaları, Beta Yayınevi, İstanbul.
11. Yaylacı, Gaye Özdemir (1999), Reklamda Startejik Yönetim, Alfa Yayınları, İstanbul.

Mustafa DURAN
Pazarlamadunyasi.com
pazarlamadunyasi@pazarlamadunyasi.com

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
152384 kere okundu

Etiketler: pazarlama

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Yurtdışında İngilizce Öğrenmek Türkiye’de İngilizce Öğrenmekten Daha Ekonomik
İş dünyasındaki yönetici kadınlara güven tam!
Pazarlama ile Stratejinin Kesişimi
İş Fikri Nasıl Bulunur? -2
Almanya Turizm Pazarında radikal değişim zamanı
E-lojistik Nedir? E-lojistikçi Kime Denir?
Aile Şirketlerinde Yönetim Danışmanlığı
Leasing (Finansal kiralama)
İş Planı Hazırlarken Yararlanmamız Gereken Bazı Araçlar
SWOT Analizi
İş Kazalarında İşverenin Sorumluluğu Açısından Mücbir Sebep
Yeni Yılda Çalışma Hayatına Yeni Bakışaçıları
Metal Sanayiinde Neler Oluyor?
Şirketlerde Kriz Yönetimi Üzerine Yeni Açılımlar
Uygun Başlıklarla Yazıların Etkisini Artırma

DIŞ TİCARET

İhracat Şekline Göre KDV İstisna ve İade Uygulamaları

İhracat Şekline Göre KDV İstisna ve İade Uygulamaları

İhracat Şekilleri, Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayınlanmış olan İhracat Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Yönetmelik, 22.12.1995 tarih ve 95/7623 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan İhracat Rejimi Kararına dayanılarak hazırlanmaktadır.

OFİS VE İNSAN

Çalışanlarda Performans Düşüklüğü

Çalışanlarda Performans Düşüklüğü

İş hayatında her çalışanın başarı derecesi aynı değildir. Kimisi yapması gereken işi tam zamanında ve eksiksiz tamamlarken kimisi gereken özeni göstermeyebilir.

Ergonomi nedir?

Ergonomi nedir?

Ergonomiye kısaca fiziksel çevrenin insana uyumlaştırılması süreci diyebiliriz. Günümüz endüstri çağında makine-insan arasındaki artan ilişkiler, insana uyumlu çevre, eşya, makine, ofis vs. gibi fiziksel çevre birimlerinin yaratılması çabalarını zorunlu kılıyor.

İŞ DÜNYASI

Çalışanlarınızı işten çıkartmadan önce iki kere düşünün!

Çalışanlarınızı işten çıkartmadan önce iki kere düşünün!

Çalışmada, altı yıl içinde, nüfusun sadece %20’lik bir bölümünün işlerin %60'ını yapacak duruma geleceği hatırlatılarak, kurumların yetenek yönetimine önem vermeleri gerektiği vurgulandı

HUKUK / MUHASEBE

Şirket Ana Sözleşmelerinin Türk Ticaret Kanunu’na Uyumlu Hale Getirilmesi

Şirket Ana Sözleşmelerinin Türk Ticaret Kanunu’na Uyumlu Hale Getirilmesi

2012 yılı Temmuz ayında (yeni) Türk Ticaret Kanunu’nun (“Kanun”) yürürlüğe girmesi ile birlikte şirketlerde bir telaş başladı. Herkes kanunun getirdiği yeni yükümlülükleri ve bunları hangi süre içinde yerine getirmekle yükümlü olduğunu tartışır, avukatlarına ve mali müşavirlerine danışır oldu.