Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Günümüzde KOBİ’ler hem çok büyük sermaye grupları ile hemde küresel rekabet şartlarında yabancı firmalarla rekabet ediyorlar. Kendilerinden hem fiziksel hem de entelektüel sermaye gücü açısından karşılaştırılamayacak kadar güçlü olan bu firmalar karşısında KOBİ’ler ciddi zorlanmalar yaşıyorlar. KOBİ’lerin bu rekabet ortamında eğer bir şansı varsa o da KOBİ mantığından kurtulmalarından geçiyor.
KOBİ mantığı 4 ilke ve 4 tutumda özetlenir.
KOBİ’ler oldum olası modern işletmecilik yöntemlerine uzak dururlar. Bunun sonucu şu dört alana yatırım yapmak KOBİ mantığının önceliğinde değildir:
KOBİ’lerin bu 4 ilke ve tutumun dışına çıkmaları ancak bir paradigma değişimi ile mümkündür. Bunun için gerekli olan sermaye büyüklüğü vb. değil iş yönetme şeklinin ve zihniyetinin değişmesidir. Bugüne kadar KOBİ düzeyinde bir çok firmanın çok profosyonelce yönetildiklerini gördüm. Fakat bunlar az sayıda firmaydı ve temel özelliği patronlarının yukardaki 4+4 yaklaşımından kurtulmuş olmalarıydı. İlginç olan bu yaklaşım sadece KOBİ’lere has değildir. İlk 500’de yer alan onlarca firma da halen bu yaklaşım geçerlidir. KOBİ mantığı ile ne ekonomik büyüme gerçekleşir nede dünya ile rekabet edilebilir. Aslında KOBİ mantığı ile nereye gidilebileceğini en iyi Ali Saydam özetlemiştir. “KOBİ mantığı ile ne köy olunur, ne kasaba, ne de marka”.*
*Ali Saydam; Algılama Yönetimi; sayfa:185; Remzi Kitabevi
Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır.
25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.
Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019) üstlenmiştir.
2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.
Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir.
Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.
Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.
Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir.
Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır.
“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur.
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz