İyi Pazarlamanın Finansal Likiditeye Etkisi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
İyi Pazarlamanın Finansal Likiditeye Etkisi

Yönetim Danışmanı Sn. Sait Gözüm şirketlerin üst düzey yöneticileri ve özellikle yönetim kurulu üyeleri için yazdığı bir dizi kitap vardır.

S. Gözüm “Yönetim Kurulu Üyeleri İçin Finans” kitabının sekizinci kısmını başı dertte olan şirketlere ayırır. “Başı Dertte Olan Bir Şirketin Yedi (7) Tehlike Sinyali” isimli bu bölümde Sait Gözüm tehlike işaretlerini detaylıca incelemiştir.

bu yazıyı video olarak da izleyebilirsiniz

Bu tehlike işaretleri özetle şöyledir;

  1. Yetersiz likidite-aşırı alacak (gün sayısı)
  2. Yetersiz likidite-aşırı envanter (gün sayısı)
  3. Buharlaşan kar ve kar oranları
  4. Gelir kalemleri ile oynamak
  5. Gerçekçi olmayan varlıklar/yükümlülükler
  6. Aşırı borç yükü
  7. İyi planlanmamış satınalma ve birleşmeler

Her madde detaylı bir şekilde, örneklerle ele alınmış ve yazılmıştır. Her seviyede şirket sahibi ve şirket yöneticileri bu maddelerde kendilerine tanıdık gelen şeylere rastlayacaktır. Biz bu yazımızda ilk iki maddeye değineceğiz.

Likidite işletmelerin varlığını sürdürebilmesi için karlılık kadar önemlidir. Sağlıklı bir işletme hem karlı hem de likit kalabilen işletmedir. Kitapta likiditeyi etkileyen iki unsur açıklanmıştır. “Duran varlıkları bir kenara bırakacak olur isek, likiditeyi etkileyen iki önemli unsur “müşteri alacakları” ve “stok”lardır. Müşterilerden vaktinde tahsil edilemeyen tutarlar kasaya geç giren nakdi, artan envanter ise eldeki nakdin önemli bir kısmının atıl biçimde depolarda beklemesi anlamına gelmektedir.” (sy:115)

Yüksek müşteri alacakları ve devir hızı düşü stoklar işletme sermayesinin verimsiz veya ölü kısmını ifade eder. Bu kısmın düşürülmesi yani alacak gün sayısını ve envanter gün sayısını (ortalama stok bekleme süresi) azaltma-düşürme esasında “pazarlama”nın işidir.

Pazarlama bu iki alana doğrudan etkide bulunur. Müşteriyi ürüne daha fazla miktarı, daha kısa sürede ödemesi konusunda ikna ederek alacak gün sayısını düşürür. Ürünlerin talep edilirliğini artırarak ise stokta bekleme süresini düşürür.

Kriter

Pazarlamanın Etkisi

Müşteri Alacakları (Alacak Gün Sayısı)

Müşteriye ürünün değerini arttırmak, ürünün ikame edilebilirliğini düşürmek ve ürünü vazgeçilmez kılmak

Stoklar (Envanter Gün Sayısı)

Ürüne olan talebi arttırmak, talep yaratmak

Özellikle “ortalama stok bekleme süresi”nin kısalmasının karlılığa etkisi daha yüksektir. Aynı karlılık seviyesinde üretimden müşteriye akışı daha kısa süren işletmelerin toplam karlılığı daha yüksek olacaktır.

Bu iki problemin kaynakları majör ve minör faktörler olabilir. İlk akla gelen çözümler genelde minör faktörlerle alakalıdır; Yani tahsilat kalitesini arttırma ve daha iyi stok yönetimi yapma vb. Ancak bu iki çözüm çoğu işletme için yeterli gelmez. Çünkü problem genelde daha derinlerde yani pazarlama süreçlerindedir.

Dolayısı ile iyi pazarlama yapmak şirketler için bir lüks değil hayati önemdedir. İyi pazarlama şirketlere sadece pazara daha iyi ürünler sunma, rekabetçi avantajlar geliştirme, daha iyi iletişim yapma vb. gibi sonuçlar vermez. İyi pazarlama ile işletme sermayenizin müşteride ve stoklarda bekleyen kısmını düşürerek hem likit hem de karlı kalmış olursunuz.

Sonuç olarak likidite sorunu yaşayan şirketler sorunu köklü ve kalıcı bir şekilde çözmek için pazarlama faaliyetlerine odaklanmaları gerekir. Minör çözümler kısa süreli iyileşmeler sağlayabilir ama kök nedenler devam ediyorsa firma likidite sorunu yaşamaya devam edecektir.

Likit kalmak istiyorsanız iyi pazarlama yapın….

*Bu kitapları sadece Y.K. üyeleri değil her seviyede yöneticinin ve her çeşit danışmanın okuması gerektiğine inanıyorum. Israrla tavsiye ederim.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

6866 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam
Kobitek Logo

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler

Kaspersky KOBİ Güvenlik Paketi

Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz