Kaliteli olmak yetmez kaliteli olarak algılanmak gerekir

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Kaliteli olmak yetmez kaliteli olarak algılanmak gerekir

Kalitenin pazarlama boyutu; algılanan kalitedir. Algılanan Kalite (ilk olarak) D. Aaker tarafından markanın 5 boyutundan biri olarak tarif edilmiştir.

Güçlü markanın güçlü kalite algısına sahip olduğunu belirterek sadece reel kalitenin değil algılanan kalitenin yönetilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Algılanan kalite kavramı pazarlamanızı geliştirecek fırsatlar sunabilir. Çünkü hala Türk iş dünyası bu kavramın öneminin farkında değil.

Ürün kalitesi kuşkusuz çok önemlidir. Ancak dahada önemlisi algılanan kalitedir. Ne kadar kaliteli ürün yaparsanız yapın eğer o ürün tüketiciniz tarafından kaliteli algılanmıyorsa ticari başarıyı yakalayamazsınız. Dayanıklılık bir kalite ölçüsü ise Lada dünyanın en kaliteli arabasıdır. Çünkü dayanıklılığı ve uzun yıllar çalışması ile meşhurdur. Ancak algılanan kalitesi için aynı şeyi söyleyebilir miyiz?

David A. Aaker’a göre algılanan kalite, pazar payını, fiyatı ve karlılığı etkileyerek şirketin hem finansal performansına hem de rekabetçi gücüne doğrudan etkide bulunur. Aynı zamanda algılanan kalite tüketiciye satın alma nedeni vererek, farklı bir konum sağlayarak, rakiplere göre yüksek fiyat avantajı vererek, kanal üyelerinin ilgisini çekerek ve yeni marka genişleme imkanları oluşturarak tam 5 alanda şirkete katma değer sağlar. Bu nedenle Aaker’a göre algılanan kalite mutlaka anlaşılmalı ve yönetilmelidir.

Algılanan kalite öncelikle tüketicilerin algısıdır. Bu nedenle reel kalite ile aynı şey değildir. Kalite teknikleri reel kaliteyi sağlama ve geliştirmede yeterli olsa da “algılanan kalite”yi geliştirmede yeterli değildir. Bu doğaldır çünkü “algılanan kalite” objektif bir şey değildir ve objektif bir şekilde ölçülemez. Algılanan kalite adı üstünde “bir algıdır” ve tüketicilere neyin önemli geldiği yargısı işe dahildir. Algılanan kalite tüketiciler nezdindeki kalitenizdir. Ve aslında reel kaliteden çok daha önemlidir. Çünkü ne kadar yüksek kalite hedeflerine ulaşırsanız ulaşın ancak ve ancak tüketicinizin size atfettiği kadar kalitelisinizdir. Ve eğer algılanan kaliteniz reel kaliteniz ile denk değilse ciddi bir sorun var demektir

Ancak algılanan kalite ile reel kalite karşıt değildir. Aksine reel kalite yüksek değilken tüketicileri kalitenin yüksek olduğuna ikna etmek pek mümkün değildir. Tüketicilerin kullanım deneyimi kalite konumu ile tutarlı değilse imaj korunamaz. Bu nedenle reel kaliteden sapmadan algılanan kaliteye yönelinmelidir.

Algılanan kaliteyi anlamanın ve yönetebilmenin ilk adımı onu neyin etkilediğinin bulmaktır. Tüketicilere göre bir ürünü yüksek veya düşük kaliteli yapan nedir? Tüketiciler genel kalite yargılarına varmak için ne gibi faktörlere bakıyorlar? vb.

Ürününüz için bu soruların cevaplarını bularak başlayabilir ve bu unsurları kalite algısı yaratacak şekilde yeniden tasarlayabilirsiniz.

Örnekler aşağıda verilmiştir. Tüketiciler kullanım deneyimlerine bağlı olarak ürünlerde belli işaretleri ararlar. Ürünün kalitesi hakkında bu işaretlere göre karar verirler.

  • Otomobil: Kapı kapama sesinin tokluğu, motor kaputunun kapanışı veya bagaj kapağının ağırlığı
  • Stereo Kolonlar: Kolon büyüklüğü veya ağırlığı
  • Deterjanlar: Köpük miktarı,
  • Domates Suyu: Yoğunluk
  • Beyaz eşya: Malzemenin rengi, tuşların performans

Kaliteli olmak yetmez kaliteli olarak algılanmakda gerekir. Bunun için algılanan kaliyeyi sürdürmek ve geliştirmek için programlar yapmak hattakalite ve pazarlama gruplarının birlikte çalışmasının sağlamak gerekir. Unutmayın en değerli kalite ödülü KALDER’in değil tüketicinin verdiği ödüldür.

ücretsiz üye olun

33242 kere okundu

Etiketler:

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. https://www.idefix.com/Kitap/Guclu-Bayiler-Insa-Etmek/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Yonetim-Is-Gelistirme-Kalite/urunno

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI

© 2001-2024

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz