Kriz Dönemlerinde Pazarlama

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

Kriz Dönemlerinde Pazarlama

Kriz dönemlerinde işletmeler için pazarlama stratejilerini yeniden gözden geçirmek kaçınılmaz bir zorunluluktur. Bu dönemlerde, müşterilerin alım alışkanlıkları ve tercihleri değişir, gelir seviyeleri düşer ve doğal olarak rekabet de artar.

Ancak, doğru adımlarla, bu zorlu zamanlarda bile başarılı olmak, daha da önemlisi motivasyonunuzu kaybetmemek pek tabii mümkündür. Kriz dönemlerinde pazarlama stratejilerini optimize etmek için onlarca seçenek arasından iki tanesine odaklanıp birkaç öneri sunacağım.

1. Müşteri Deneyimini Önceliklendirme

Kriz dönemlerinde müşteri sadakati ve memnuniyeti daha da önem kazanır. Müşteriler, sadece ürün veya hizmetlerinizin kalitesine değil, aynı zamanda onlarla etkileşim kurma şeklinize, iletişim tarzınıza ve sunduğunuz deneyime de önem verirler. Dolayısıyla işletmenizde bu konuya biraz kafa yormanız yerinde olur. Neler yapabilirsiniz peki:

Dijital Deneyimi Güçlendirme: Kriz dönemlerinde çevrimiçi alışveriş ve iletişim önem kazanır. Hepimiz bu reaksiyonu gösteririz. İşletmenizin de bu sürecin bir parçası olduğunu unutmayın. Dolayısıyla web sitenizi, varsa mobil uygulamalarınızı kullanıcı dostu hale getirin, hızlarını artırın ve ödeme süreçlerini kolaylaştırın. Ayrıca sosyal medyayı (halen) kullanmıyorsanız bu alan için de bir an önce çalışmalara başlayın. Her mecrada olmanıza gerek yok. Sektörünüzü inceleyin ve size uygun olan tek bir mecra ile başlayın mutlaka çalışmalarınıza.

Kişiselleştirme ve İletişim: Müşterilere kişiselleştirilmiş teklifler sunun, onları anladığınızı ve ihtiyaçlarını önemsediğinizi gösterin. Ayrıca, düzenli olarak güncel bilgiler sağlayarak ve sorularına hızlı yanıt vererek iletişimi güçlendirin. Bu anlamda ilk maddedeki sosyal mecraların etkin kullanılması çok önemli olduğunu unutmayın.

Satış Sonrası Hizmetler: Ürün teslimatından sonra müşteriye destek sağlamak, sorunları çözmek ve geri bildirimleri almak için daha fazla çaba harcayın. Müşterilerinize satın aldıkları ürün veya hizmetle ilgili sürekli değer sunun. Bu başlığı sadece eve teslimat yapılan ürün gruplarına ait gibi de düşünmeyin. Her alanda kullanabilirsiniz. Bence bu alan halen kıymeti bilinmeyen çok önemli bir pazarlama silahı. “Müşteri getiren müşteri”lerin tohumu burada atılır.

2. Alternatif Aksiyonlar

Kriz dönemlerinde pek çok işletme, hemen indirimlere başvurarak satışları artırmayı amaçlar. Mantıklı gözükebilir ilk etapta ancak, bu sadece kısa vadeli bir çözümdür ve uzun vadeli karlılığınızı etkiler. Ayrıca odaklanmanıza da mani olur. Peki neler yapabilirsiniz:

Değer Odaklı Kampanyalar: Ürün veya hizmetinizin sunduğu değeri vurgulayan kampanyalar düzenleyin. Müşterilere ürününüzün nasıl hayatlarını kolaylaştıracağını, sorunlarını nasıl çözeceğini net bir şekilde gösterin.

Sosyal Sorumluluk Projeleri: Kriz dönemlerinde müşterilerinizi markanıza bağlayacak etkileyici bir adım, sosyal sorumluluk projelerine yatırım yapmaktır. Bulunduğunuz şehir ya da ilçe için faydalı çalışmaları destekleyerek, müşterilerinizi markanızın değerlerine daha fazla bağlayabilirsiniz. Bu başlık özellikle yerel işletmeler için önemli bir avantaj sağlar. Çünkü hızlı bilinirlik ve geri dönüş olasılığı yüksektir. Bu tür projeler, markanızın insanlara ve topluma duyarlı olduğunu gösterirken, müşterilerinizi markanızla daha güçlü bir bağ kurmaya teşvik eder. Aynı zamanda, bu tür projeler, marka itibarınızı güçlendirerek kriz dönemlerinde bile müşteri bağlılığını artırır ve yeni müşteriler çekmenize yardımcı olur.

Ek Hizmetler ve Değerler: Ürün veya hizmetinizle birlikte ekstra değerler sunun. Örneğin, satın alımlarla birlikte ücretsiz danışmanlık veya eğitimler sunabilirsiniz. Bütçesi düşük de olsa promosyonel ürünler hediye edebilirsiniz. Bunlar, müşterilerinize ek bir motivasyon ve memnuniyet sağlayacaktır.

Kriz dönemleri, pazarlama stratejilerinizi yeniden değerlendirmek ve optimize etmek için fırsatlar sunar. Deneyimin iyileştirilmesi ve karlılığın korunması, işletmelerin bu zorlu zamanlardan başarıyla çıkmasına yardımcı olur. Müşteri odaklılığı, kişiselleştirme, içerik pazarlaması, sosyal sorumluluk projeleri ve ek değerler sunma gibi stratejiler, işletmenizin kriz dönemlerinde ayakta kalmasını ve geleceğe daha güçlü bir şekilde hazırlanmasını sağlayacaktır.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

852 kere okundu


Etiketler:

Abdullah Nurata
Abdullah Nurata

İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi’nde Pazarlama alanında Yüksek Lisans derecesini aldı.

20+ yıldır pazarlama, marka, büyüme, iletişim, kurumsallaşma, çalışan markası, satış, rekabet, reklam, strateji konularında çalışıyor, okuyor, yazıyor, eğitim ve danışmanlıklar veriyor.

Tecrübe ve fikirlerini dijital platformlarda yayınlıyor.

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz