İnternet Erişimi Log Tutma Zorunluluğu

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
İnternet Erişimi Log Tutma Zorunluluğu

İnternet ortamının güvensizliği, 1993 yılında hayatımıza girmiş olduğu ilk günden bu yana malumdur. Ancak buna rağmen, tüm İnternet sistemlerinin hayatımızı ne gibi etkilediği ve kolaylaştırdığı da yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.

İşte bu sebeple İnterneti her gün kullanmak ve işlerimizin bir çoğunu onun vasıtası ile yürütmek zorundayız. Bundan dolayı da güvenlik oldukça önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Devlet, bu konuda birçok önlem almaya başlamış ve önlemleri de kanunlar ile belirli kalıplara sokmuştur. Bunlardan biri de İnternet erişim log tutma önlemidir.

Log Nedir?

Tam kelime anlamı ile seyir defterinde kayıt tutulması demektir. Bilişim terminolojisinde bir bilgisayarın gerçekleştirdiği etkinliğin kayıtlarının tutulması anlamında kullanılır. Örneğin yerel bilgisayarınız karşılaştığı tüm hata olaylarını tanım ve tarih bilgisi ile bir dosyada saklar. Ya da web sitenizi barındırdığınız sunucu, olmayan bir sayfanın çağrılması, kodda brir hata olması vb. tüm gerekçelerle oluşan hataların tanım ve tarihlerini bir dosyada tutarken, başka dosyalarda da tüm başarılı işlemleri, ya da e-posta etkinliklerinin hatalarını tutar.

Log Ne Amaçla Tutuluyor?

Loglar sayesinde sistemlerin hataları uzmanlar tarafından görülür ve düzeltilir. Saldırı ya da güvenlik riskleri görülür ve tedbir alınır. İşlemleri gerçekleştirenlerin yaptıklarından sorumlu olmaları sağlanır.

İnternet Erişim Logu Ne Amaçla Tutulmalıdır?

Herhangi bir şekilde kişi ve kişilerin İnternet erişimine imkan sağlıyorsanız, yani İnternete erişim sağlayan bir modemin sahibi iseniz, bu modemin üzerinden geçen iletişim trafiğinde işlenen bilişim suçlarından sorumlu olursunuz.

Örneğin şirketinizde sunduğunuz İnternet bağlantısı ile herhangi bir web sitesine yazılan hakaret dolu yorumu yapanın cezalandırılması talep edildiğinde IP (bilgisayarınızın/modeminizin İnternet bağlantısı sırasında aldığı tekil numara) kayıtları esas alınmaktadır. Söz konusu web sitesi yöneticileri yasa gereği, erişim loglarında suçun işlendiği IP adresini Bilişim Suçları bölümüne verecek ve bu IP adresi sizi işaret edecektir.

Bu durumda sizin de yasal olarak kabul edilen bir yöntemle, ağınızdaki hangi bilgisayardan söz konusu eylemin gerçekleştiğini kanıtlayabilmeniz gereklidir. Aksi taktirde modem sahibi olarak suçu siz işlemiş olursunuz. Çünkü 5651 sayılı kanun ve ayrıca TİB (Telekomünükasyon İletişim Başkanlığı) yönetmelikleri gereği her kurum, bu erişim kayıtlarını tutmakla yükümlüdür. Mevcut olan log kayıtlarının en az iki yıl saklanması da, ilgili yönetmelikte yer almaktadır.

Erişim Loglama hizmeti kimden alınır?

Kanuna göre zorunlu olduğunuz hizmeti birçok yazılım firması aracılığıyla alabilirsiniz. Yani sisteminizde kayıtları tutan resmi onaylı bir yazılımın sahibi olabilirsiniz. Bu yazılımlar HASH denilen bir imzalama yöntemi ile kayıtların değiştirilemez olmasını sağlayan yazılımlardır.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken kimi hususlar bulunmaktadır. Öncelikle, yazılım sahibinin vermiş olduğu destek hizmetini ölçmelisiniz. Uygulamada yaşayabileceğiniz herhangi bir olumsuz durumda, ne gibi yardımların verildiğine bakmalısınız.

Bunun yanı sıra, ücretlendirmenin bilgisayar başına lisanslı mı, yoksa tek bir lisans ile mi yapıldığı da fiyat konusunda önemli bir kriterdir. Bu konuda son olarak dikkat etmeniz gereken ölçüt ise, yazılım firmasının referanslarını incelemektir. Çünkü kaliteli referansları haiz olan bir firma, güvenli hizmet veriyor demektir.

Servis Sağlayıcılar Loglama için İyi Birer Alternatif

Kendinize ait bir yazılımı kullanarak İnternet Erişim Kayıtlarını tutmak yerine, İnternet Servis Sağlayıcınızın, yani İnternet erişim hizmetini aldığınız firmanın hizmet olarak sunduğu kayıt tutma yazılımından da faydalanabilirsiniz. Doğrusu günümüzde daha zahmetsiz bir seçenek olduğu rahatlıkla söylenebilir.

İlave Tedbirler

Her ne kadar log tutsanız da, kablosuz modemlerinizin şifrelerini güvenlik derecesi yüksek şifreler olarak belirleyiniz. Komşularınız veya menzil içindeki yabancılar tarafından kolaylıkla tahmin edilebilen şirket adı ve yıl gibi basit kombinasyonlarla şifre oluşturmayın. İyi şifre rakam, küçük harf ve büyük harf ile özel karakterleri bulunduran şifrelerdir.

Eğer misafirleriniz geliyor ve şifrenizi vermek durumunda kalıyorsanız, misafirler için başka bir modem kullanınız.

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
90393 kere okundu

Etiketler: internet 5651 log

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Düzenli ve Çok İşlevli Notlar Almak için Evernote
Verimli bir e-ticaretin odak noktası: Web sitesi
Ve Pazarlama Coğrafyayı Keşfetti: Coğrafi Pazarlama
KOBİ´ lere e-ticaretin getireceği avantajlar
B2B Nedir ?
İnternet'de Ödeme Yöntemleri -1-
Neden lisanslı yazılım kullanmalıyız ?
Uygulama Hizmeti Sağlayıcılar- UHS
Google Laplace’ın Şeytanı olabilecek mi?
Ekonominin kalbi KOBİ, KOBİ’nin ilacı teknoloji
Kurumların bilgi güvenliğine yaklaşımı zayıflıyor
İşletim Sistemleri - Windows
Sizi Yeni Bir Kavramla Tanıştırayım: Growth Hacking
Yapay Zeka, Büyük Veri ve Pazarlama Devrimi
Türkiye’ den Avrupa’ ya ya da Avrupa’ dan Türkiye’ ye DropShipping ve Online Satışta Gümrük Mevzuatları

DIŞ TİCARET

İhracat, Firmalar için Önemli ve Stratejik Bir Karardır

İhracat, Firmalar için Önemli ve Stratejik Bir Karardır

2016 yılı Ocak ayı itibarı ile Türkiye’de yaklaşık 63 bin firma ihracat yapmaktadır. İhracat yapmak, bir ülkenin ve firmalarının büyümesi ve rekabet gücünü artırması bakımından önemlidir.

OFİS VE İNSAN

Vakit Nakit midir? Vaktin Önemi Nedir?

Vakit Nakit midir? Vaktin Önemi Nedir?

Vakit nakittir derler. Oysaki vakit nakitten daha fazla bir değere ve öneme sahiptir. Nakit denilen şey, elde tutulabilen, saklanabilen, depolanabilen ve elden ele dolaşabilen bir nesne.

Çalışanlarda Performans Düşüklüğü

Çalışanlarda Performans Düşüklüğü

İş hayatında her çalışanın başarı derecesi aynı değildir. Kimisi yapması gereken işi tam zamanında ve eksiksiz tamamlarken kimisi gereken özeni göstermeyebilir.

İŞ DÜNYASI

Çalışma hayatında Durduk Yere Çıkan Çatışmalar, Çatışma Maliyeti

Çalışma hayatında Durduk Yere Çıkan Çatışmalar, Çatışma Maliyeti

Merhaba sevgili dostlarım, Çalışma hayatınızda daha önce yaşamış olduğunuz, ama büyük - ama küçük, çeşit - çeşit çatışmalar mutlaka vardır. Yoksa ne mutlu size!.. Niye mi? İki açıdan! Ya - işinizi veya sizden istenen işleri çok çok iyi yapıyorsunuz... Ya da - ne suya - ne sabuna dokunuyorsunuz!..

HUKUK / MUHASEBE

İş Kanununda Çalışma Süreleri

İş Kanununda Çalışma Süreleri

Şirketlerin personelleri ile en sık rastlalanan ihtilafları çalışma süreleri ve ücretlendirme ile ilgili konulardır. Nevzat Erdağ, İş Kanununda çalışma süreleri ile ilgili düzenlemeleri inceledi.