Biz KOBİ'ler, girişimcilik konusunda çok iyiyiz, ama kurumsallaşma, büyüme, karlılık, sürdürülebilirlik noktalarında daha çok yolumuz var

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Biz KOBİ'ler, girişimcilik konusunda çok iyiyiz, ama kurumsallaşma, büyüme, karlılık, sürdürülebilirlik noktalarında daha çok yolumuz var

Danışmanlık, KOBİ Koçluğu, Kurumsal Eğitimler, karar vericiler, patronlar özellikle de KOBİ’ler açısından, piyasalarda volatilitenin yaşandığı bu dönemde “Sürdürülebilirlik ve öngörülebilirlik” adına daha kritik hale geldi.

Resmi Gazete’de “Koçluk” meslek olarak kabul görünce, gelecekte doğabilecek bir riskin faturasından bugünde daha az tutarlar ile kurtulmanın ya da önlem almanın temeli olan Entellektüel Sermayeye yapılacak danışmanlık, eğitim, koçluk gibi yatırımlar hakkında, Ecole İstanbul Profesyonel Bilgi Hizmetleri Kurucusu Yard.Doç.Dr. Dirican' a konu hakkındaki görüşlerini sorduk.

KOBİTEK : KOBİ Koçluğu ve danışmanlık hizmeti ve farkları nedir ?

Koçluk, koçun doğru sorular ile aslında cevaplarını bilen kişi veya kurumun sistemli bir şekilde farkındalığı yükselterek, ihtiyaç ve soruna yönelik değerleri bulması yönünde verilen destektir. Bir psikolojik destek ya da yönlendirme değildir.

Danışmanlık ise, sorun veya ihtiyaca yönelik olarak analiz, çözüm ve uygulama adımlarının tek veya birlikte, dış kaynak olan danışman tarafından ilgili kişi veya kuruma alternatif öneriler ile sunulması ve kararın ilgili kişi veya kurumca alınmasını sağlatmak adına verilen profesyonel destektir.

Her ikisinin de uzman, yetkin, akademik ve metodolojik yöntemlere hakim kişi ve kurumlarca meslek standartları doğrultusunda verilmesi gerekir. KOBİ’lerimizin bu anlamda sistemli bir yapıda hedef ve sonuç odaklı çalışması için KOBİ koçluğu bir ihtiyaç.

KOBİTEK : KOBİ Koçluğu veya danışmanlık hizmetleri niye önemli ?

Türkiye’de farklı kaynaklara göre yaklaşık 3,5 milyon şirket var. Bunların % 99 küçük ve orta boy işletme. Yani, 1-10 kişi çalıştıran ve yıllık cirosu 1-3 milyon TL veya 3-25 milyon TL arasında değişen şirketler. Ağırlık ise mikro ve küçük işletmelerde. SGK’ya göre 500’ün üzerinde personel çalıştıran kurumsal firma sayımız 1000’i geçmiyor. BİST’te halka arz edilmiş şirket sayımız Varşova, Tel Aviv veya Sofya Borsasının altında.

Son 20 yılda kapanan işletmelere rağmen işletme sayımız nette 3 katına çıkmış. Ancak bu sayısal büyüme, kurumsal ve organik büyüme ile desteklenememiş. Yani girişimcilik konusunda çok iyiyiz ama kurumsallaşma, büyüme, karlılık, sürdürülebilirlik noktalarında daha çok yolumuz var.

Başta finansal yönetim olmak üzere strateji, yönetim, pazarlama, dış ticaret alanlarında gelişim ve bilgi ihtiyacı çok fazla, ki çoğu zaman bunun farkında değil işletmeler, ya da farkında olanlar da buna yönelik desteklerin çok pahalı olduğu ön yargısındalar.

Aslında kötü bir senaryonun maliyetine göre çok ama çok minör bir bütçe yeterli. Koca bir işletmeyi yarı fiyatına elden çıkarmak zorunda kalmaktansa, binde 1-5 arasında bir maliyetle işletmenizi büyüttüğünüzü düşünelim örneğin. Aile Anayasası, B Planı oluşturma, kriz yönetimi gibi başlıklar KOBİ’lerimizin günlük ajandasında neredeyse hiç yok. İşletmelerin dünya üzerinde ortalama ömürleri 60-80 yıl arasında değişiyor ve açılan işletmelerin ilk 2 yılda kapanma yüzdesi yine bu nedenlerle yüksek. Sürdürülebilirlik hala sorun. Bu nedenlerle, kurumsal eğitimler, danışmanlık veya KOBİ Koçluğu hizmetleri sürdürülebilirlik konusunda faydalı oluyor.

KOBİTEK : Şu anda Ecole İstanbul ne gibi hizmetler veriyor?

Hizmetlerimizi “Profesyonel Bilgi Hizmetleri” başlığı altında kategorilere ayırdık. Yönetim danışmanlığı, kurumsal eğitimler, iş ve KOBİ Koçluğu ana faaliyet başlıklarımız. Bunun yanı sıra, seminerler veya webinarlar düzenlemek, talebe göre özel ülke, sektör, ürün raporları hazırlamak, yurtdışı pazar araştırması yapmak, profesyonel iş rehberliği, iş tercümanlığı / çevirisi gibi yan hizmet dallarımız mevcut.

KOBİ’lerimizin dış ticaret, pazarlama, CRM, yönetim, strateji, organizasyon, satış yetkinliği geliştirme, sosyal medya, finans, kredi ve sorunlu alacak yönetimi gibi bilgi ve koçluk desteğine ihtiyacı olduğu alanlarda düzenli ve sistemli bir şekilde periyodik ya da tek seferlik, kısa veya uzun süreli çalışmalarımız devam ediyor.

KOBİTEK : Ecole İstanbul yani İstanbul Ekolü / Okulu hangi sorunlara çözüm olarak gelişti?

Aslında yola çıkışımız 2 temel noktadan oluştu. Finans Merkezi adayı İstanbul’un niye Avusturya Ekolü, Cambridge, London Business School gibi bir iktisadi ekolü, finans okulu yok diye düşündük. Yine, gelişen teknolojiler ve değişen müşteri ihtiyaçları doğrultusunda eğitim sektöründe, danışmanlık hizmetlerinde bir dönüşüm ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Fransızca karşılığı “école” olan okul kelimesi ile İstanbul’u da bu ihtiyaçlara bir çözüm olması amacı ile biraraya getirdik.

20 yıllık bir kurumsal hayat birikimiyle, yurtiçi ve yurtdışı deneyimi olan akademik kökenli profesyonel arkadaşlarımızla, bu vizyonu kurumsal hayata ve kurumsallaşma yönünde yatırımlara hazır olan KOBİ’lerimize entegre edebilmek için çalışıyoruz.

Bize ulaşmak ve detaylı bilgi almak, kısa da olsa telefonla danışıp bir fikir sahibi olmak isteyenler için www.ecoleistanbul.com adresini ziyaret etmeleri yeterli. Uzman arkadaşlarımızla bir çok işletme ve kuruma hızlı kazanımlar sağlamış durumdayız.

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
9219 kere okundu

Yrd.Doç.Dr. Cüneyt Dirican

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü’nde Bankacılık ve Finans Doktorası ve Sermaye Piyasası ve Borsa Master derecelerini aldı. Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü mezuniyeti sonrası çeşitli finans kurumlarında farklı deneyimlerden sonra, Peppers & Rogers Group Yönetim Danışmanlığı ve Innova Bilişim Çözümleri firmalarında Finans ve Telekom sektörü üzerine yönetici danışman olarak çalıştı. Halen danışmanlık, eğitim, koçluk (iş ve KOBİ koçluğu) alanında profesyonel çalışmaya  devam etmektedir. 

Saint Joseph’liler Derneği, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu ve Finans Kulüp Vakfı üyesi olup,  İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Çeşitli üniversitelerde ve meslek örgütlerinde ders vermektedir.   

Postbank’ların ve Posta Bankacılığı’nın Ekonomideki ve Finansal Sektördeki Yeri, Etkileri  ve Türkiye’de Uygulanabilirliği Üzerine Bir Çalışma (2005) adlı doktora ve Internet Bankacılığı’nın ve Internet’in Finansal Sektördeki Yeri ve Etkileri (2000) adlı master tezleri bulunmaktadır.

contact@cuneytdirican.com
www.dirican.org

yazarın diğer yazıları için tıklayın

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

KOBİ'ler Sosyal Medyada Ne Yapabilir?
Uzun saatler çalışılan ve farklı aydınlatma senaryolarına ihtiyaç duyan mekanlar olduklarından, ofislerde LED kullanımı çok önemlidir
Biz KOBİ'ler, girişimcilik konusunda çok iyiyiz, ama kurumsallaşma, büyüme, karlılık, sürdürülebilirlik noktalarında daha çok yolumuz var
Tuğberk Seçkin: Girişimcilik yenilikçi bir çözüm sunmaktır
Üniversitelerde yığılmayı önlemek ve ülkenin nitelikli eleman ihtiyacının yüksek olduğunu kamuoyuna iyi anlatmak gerekiyor
Bir şirketin YENİLEŞİM KÜLTÜRÜ, uygulama başarısının temel kaynağı olmasının yanı sıra, kar ve şirketin büyümesinde de büyük bir önem taşır
Günümüzde firmaların “Benzersiz müşteri deneyimi” de yaşatabilmesi gerekiyor. Bunun için müşterisini tanıması, davranışlarını anlayabiliyor olması şart -2
Günümüzde firmaların “Benzersiz müşteri deneyimi” de yaşatabilmesi gerekiyor. Bunun için müşterisini tanıması, davranışlarını anlayabiliyor olması şart
KOBI'ler için Dijital Medyada reklam stratejileri ve ajans seçimi nasıl olmalı?
Ufuk Tarhan: Yeniçağ KOBI’ler için tam bir fırsat çağı! Tabii bunu doğru değerlendirebilenler için… -2
Ufuk Tarhan: Yeniçağ KOBI’ler için tam bir fırsat çağı! Tabii bunu doğru değerlendirebilenler için… -1

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

Demir Yumruk; Çin

Demir Yumruk; Çin

1,339,724,852 insan ve insan … Bu insanlar ne yer, içer,neyi talep eder,hangi markalara hayranlar, Batı Dünyasına nasıl bakıyorlar, iş yapışları bizlere göre son derece karmaşıkken, kulaklarını arkadan tutarken, nasıl böyle dev bir demir yumruk ile ihracat şampiyonu oluyorlar.

OFİS VE İNSAN

Kendini Tanımak ve Kendini Geliştirmenin Önemi

Kendini Tanımak ve Kendini Geliştirmenin Önemi

Kendini Tanımak ve Kendini Geliştirmenin Önemi

Etkili İletişim Teknikleri: İletişim Becerileri ve Yapılan Hatalar_2

Etkili İletişim Teknikleri: İletişim Becerileri ve Yapılan Hatalar_2

İletişimin amacı, kısaca sorunlarımızı çözmek, gereksinimlerimizi karşılamaktır. Etkili iletişim nasıl kurulur ve hangi davranışlarımız etkili iletişim olarak tanımlanabilir?

İŞ DÜNYASI

Aşk Yönetimi

Aşk Yönetimi

Ünlü yönetim danışmanı Ali Rıza Değer, Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma olgusunu bir anektod ile açıklıyor.

HUKUK / MUHASEBE

İş Kanununa Göre İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Kanununa Göre İş Sağlığı ve Güvenliği

İşçileri iş kazaları ve meslek hastalıklarından korumaya yönelik önlemleri almak ve onları bu konuda bilgilendirmek, İş Sağlığı ve Güvenliğinin temelini oluşturmaktadır.