İhracat İstihbaratı Nedir?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
İhracat İstihbaratı Nedir?

En basit anlatımı ile İhracat İstihbaratı hedef pazar, müşteri ve rakip hakkında veri toplanması ve toplanan verilerin analizidir. Biraz daha yenilikçi tanımı ile ticari veri bilimi olarak da adlandırılabilir.

bu yazıyı video olarak da izleyebilirsiniz

İhracat istihbaratı sayesinde hedef pazarınızda ki potansiyel müşterilere ulaşabilir ve hedef pazarınızda ki rakiplerinizi kısa sürede tespit edebilirsiniz. Rakip ürünlerin satış fiyatı, toplam satış cirosu, Pazar eğilimleri vb hakkında kısa sürede bilgi sahibi oursunuz. İşte ihracat istihbaratı, müşteri ve rakiplerinizi ve en önemlisi pazar hakkında verileri analiz ederek hızlı ve kolay bir şekilde ihracat yaparak hedef pazara girmenizi sağlayan güçlü bir araçtır.

İhracat istihbaratını aşağıdaki formülle de açıklayabiliriz.

İhracat istihbaratı = hedef pazar + hedef rakip + hedef alıcılar

İhracat istihbaratında en önemli silah veridir ve bilgi ise en önemli güçtür ve dış ticaret istihbaratının da temelini oluşturmaktadır.

2020 yılına gelindiğinde yapay zekâ (AI) ve derin öğrenme teknikleri, ticaret zekasının da merkezine yerleşmiştir. Bu teknolojiler, daha doğru tahminler yapmayı ve karmaşık ticaret stratejilerini daha basit yapılara dönüştürmüştür. İhracat istihbaratında kullanılan verilere ulaşmak artık daha kolay hale gelmiştir.

Dünya üzerinde 220 ülkede ihracat istihbaratı yapılmaktadır. Bunun için yapay zeka ve algoritması olan gelişmiş veri tabanları kullanılmaktadır. Bu veri tabanları ürünün uluslararası dolaşım kodu olan G.T.İ.P ya da Endüstriyel Sınıflandırma kodlarını SIC (NACE Rev2) kullanarak birkaç saat için de hedef pazarınızdaki potansiyel müşterilere ulaşmanızı sağlamaktadırlar.

İhracat istihbaratı ile elde ettiğimiz bu verileri kullanarak hızlı aksiyon almak ve kısa sürede ticari başarıyı kazanmak mümkündür. Kısaca masa başı çalışması ile veri tabanlarını ve web tabanlı bilgi indislerini kullanarak potansiyel müşterileri belirlemek pazara dair bilgi toplamak hızlı ve kolay ihracat yapmak artık mümkündür.

İhracat istihbaratında sorulması gerekli sorular neler olmalıdır!

Dış Ticaret istihbaratı ile aşağıdaki sorulara net yanıtlar alırsınız.

  • Ürününüze ait Pazar ne kadar büyüktür?
  • Pazarın büyüme oranı nedir?
  • Hangi bölge ya da ülke pazarınızda en büyük paya sahiptir?
  • Ürüne ait Pazar eğilimleri nelerdir?
  • Globalde anahtar oyuncular kimlerdir?
  • Belirlediğiniz hedef ülkelerde potansiyel müşteriler kimlerdir?

Ticari istihbaratın amacı doğru satış stratejisini belirlemektir. Doğru satış stratejisini hedef pazarınızdaki rakipleriniz hakkında bilgi toplayarak ve pazarın genel satış eğilimlerinden haberdar olarak yapabilirsiniz. Böylelikle kendinize en uygun ve uygulayabileceğiniz bir satış stratejisini oluşturmanız mümkün olur. Bu da size pazarda büyüyen bir ivmeyi de kazandıracaktır. Her zaman önceliğiniz firmanızı ve ürünlerinizi hedef pazarda doğru konumlandırmak ve fazla efor sarf etmeden ihracat yapmak olmalıdır.

İhracat istihbarat sistemi takım çalışması ile başarılı olmaktadır. Firmanın çalışma alışkanlıklarına insan kapasitesine ve en önemlisi kullandıkları çalışma yöntemlerine uyumlu olmalıdır.

Tecrübelerim doğrultusunda diyebilirim ki; İhracat İstihbarat sistemini kurgularken aşağıdaki başlıklar ilk sırada yer almalıdır.

  • Firmanın mevcut ihracat akışının / işleyişinin analizi ve değerlendirilmesi
  • İhracat istihbarat sisteminin mevcut duruma en pratik hali ile entegre edilmesi
  • İhracat istihbarat sisteminin birim çalışanları tarafından benimsenerek sürekliliğin kazandırılması

İhracat istihbaratı ile belirlenen hedef pazardaki potansiyel müşterilere ortalama 3 aylık bir çalışmanın sonunda ulaşılması beklenir.

Bu sürecin sonunda ise firma belirlediği potansiyel müşterileri yerinde ziyaret etmelidir. İhracat operasyonu olarak adlandırılan müşteri ziyaretleri ile yapılan çalışmanın satışa dönmesi artık kesindir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

447 kere okundu


Etiketler:

Elif Itır Toktay
Elif Itır Toktay

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Pazarlama İletişimi mezunudur.

Amerika’da “SCORE” Small Business Development Center'da pazarlama eğitimi almıştır.

Plastik Hammadde ve Plastikten mamul ürünler alanında 10 yıldan fazla üretici firmalarda İhracat Satış birimlerinde farklı pozisyonlarda görev almıştır.

İhracat İstihbaratı & Hedef Pazar İstihbaratı alanında kapsamlı eğitimler alarak bu alanda uzmanlaşmıştır.

Firmaların ihracat birimlerinin etkin ve sürdürülebilir dış ticaret sistemlerini kurmasına ve geliştirmesine yönelik çalışmalar yapmaktadır.

Ulusal ve uluslararası firmaların Türkiye pazar giriş stratejilerinin oluşturulması ve İş Geliştirme alanlarında istihbarat ve stratejik danışmanlık hizmeti vermektedir.

Portekizli firma JY GLOBAL GROUP ve İtalyan firma CHROMA INDUSTRIALE S.R.L. ile çalışmalarına devam etmekte ve Türkiye'de kimya, gıda ve mühendislik firmalarına ihracat istihbaratı alanında danışmanlık hizmeti vermektedir

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz