2025'te İş Dünyasını Neler Bekliyor?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook

2025'te İş Dünyasını Neler Bekliyor?

Yeni yılla beraber her sene başında olduğu gibi patronlar , işçiler, çalışanlar umutlu. Ancak maalesef global anlamda ve yerel çerçevede, özellikle yerel çerçevede pozitif gelişme potansiyelinden pek bahsedilmemekte.

Göstergeler 2025 İçin Çok İç Açıcı Değil

Avrupadaki ekonomik daralma, ve ABD de yeni yönetimle beraber uygulanacak sıkı para politikaları, tasarruf tedbirleri yatırımcıları ve çalışanları üzebilir. Zira Türkiye ve dünya paraya eskisi kadar kolay ulaşamayacak.

Ülkelerin sosyal güvenlik sistemleri alarm veriyor, Ortadoğu, Güney Çin Dernizi büyük çatışmalara gebe. Hammaddeler ve işçilik pahalandı. Çinli üreticiler Avrupa ve ABD pazarlarını yüksek gümrük vergileri ve damping uygulamalarına rağmen zorluyor, ara formüllerle engellemeleri aşıyor.

Türk mali ve ticari hayatı daha yüksek ve yeni vergilere gebe.

Bir de üstüne komplocuların yeni salgın ve felaket senaryoları var…

Türk Firmaların Durumu

Pazar ve satış stratejilerini, üretim altyapılarını, genel gidişatlarını global ölçeğe göre ayarlamamış ve ayarlamayı düşünmeyen kuruluşlar için geçmiş olsun diyebiliriz.

Sadece yurtiçi cirosu ile zorlukların aşılıp hayatta kalınması nerede ise olanaksız. Hala ihracat ve yurtdışı satışa yoğunlaşmamış üreticiler büyük risk taşıyor. 2025 te olabilecek çalkantıların her ülkeyi ve bölgeyi aynı şiddette etkilemeyeceği malum. Bazı bölgeler ve pazarlar bazı ürün grupları için çok cazip. Eksik satış ve ciro riskini dağıtmamış kurumlar, sadece yurtiçi cirolarına güvenen kuruluşlar 2025 ve sonrasında şayet tekel değillerse, devam edemez görünüyor.

Her zamanki gibi ,problemimiz genellikle olayları ve gelişmeleri yüzeysel değerlendirmek ve küçümsemek. Yurtdışı operasyonları için merkeze yabancı uyruklu birkaç kişi alıp, fuar fuar gezmekle ihracat yapılmaz.

Mevcut durumu, pazarları ve trendleri bilmeden, iyice analiz edip etüd etmeden, üretimini, ürününü, personelini hazırlamadan ihracatçı olunmaz.

“Ben de satarım, ne olacak iki yazı bir maille mal bağlanır, üretir göndeririz” mantığı ile anca yurtdışındaki eğreti firmalara veya kimsenin ürün vermek istemediği, problemli müşterilere ulaşırsınız, o da kalıcı olmaz.

2025'e Nasıl Hazırlanmalı?

Türk şirketleri işler zora girdiğinde küçülür. En çok bildikleri ise insan çıkartmak. Planlama ve strateji özürlü firmalarda gördüğümüz klasik aksiyonlar….

Bahsettiğim üzere, daha önce hazırlık yok ise durum vahim. Ancak, hala geç değil:

  • Akılıcı ve sistematik olarak güncel yapılanmaya gitmek
  • Risk faktörlerini öngörüp önlem almak
  • Yerel ve global değişimleri yakalamak için sürekli istihbarat toplamak

Kısaca ve öz ”Stratejik Yönetime”’e geçmek aslında panzehir ilaç. Bunu bir çok söyleşimde, fikir yürütme toplantılarında dile getiriyorum. Stratejik yönetim, tüm problemlerin çözümünün dayanak noktası çünkü tüm tedbir ve uygulamaları güncel olarak içeriyor, üstelik sürdürülebilir ve nerede ise maliyetsiz, evet, maliyetsiz !

2025 ve Sonrası

Unutmayalım ki otomasyon ve mekanizasyon hız kesmeden devam ediyor. İnsansızlaştırma ve yapay zeka uygulamaları daha da yoğunlaşacak. Endüstri 4.0 ‘a hızla ilerliyoruz.

Dost acı söyler. Ortam ve şartlar ileri dönemlerde daha iyi olmayacak.

Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemek malum bir zeka seviyesini gösterir. Doğru olduğunu ve yapılması gerektiğini bildiğiniz şeyi yapmıyor iseniz kendinizi sorgulamanız lazım. Ya sizde problem vardır, ya da yakın çevrenizde. İlerlemiş ve tedavi edilemeyen kanser hastalığı gibi olmasın. O yüzden bir an önce kendimize gelelim, tren kaçıyor…

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

66 kere okundu


Etiketler:

Mengü Evrensel
Mengü Evrensel

Hacettepe Üniversitesi İİBF İngilizce işletme mezunudur. Kariyerinde satış, pazarlama, dış ticaret uzmanlık alanlarında olmak üzere, farklı sektör şirketlerinde, muhtelif pozisyon ve görevlerde bulunmuş, bir çok kuruluşun büyüme ve atılım yapmasında rol oynamıştır.

Elektronik, beyaz ve kahverengi eşya, gıda, FMCG, gastronomi, medikal, kimya, ambalaj, metal ve mobilya sektörlerinde çalışmıştır. Bir dönem özel bir eğitim kurumunda dış ticarete yönelik dersler vermiş olup, zaman zaman da yönetim ve yapılanma konuları başta olmak üzere kuruluşlara :

Finansal ve Mali Disiplin, ERP altyapısı, Üretim ve Satın Alma Süreç İyileştirme, Seçme ve Yerleştirme, Verim Arttırma, Maliyet Azaltma, Performans Ölçüm (APG), Personel Gelişim Eğitimi ve Koçluk, Yurtiçi ve Yurtdışı Sektör Pazar Stratejisi Oluşturma, Ciro ve Pazar Payı Arttırıcı Faaliyet İyileştirmeleri, Tasarım, İnnovasyon, Yatırım Projelendirme konularında danışmanlık hizmeti vermektedir.

“Start in İzmir “ portalında yeni yatırımcı ve girişimcilere mentörlük yapmaktadır.

“Kurumsal Strateji Oluşturmanın Esasları-Stratejik Yönetimin Analizi” kitabının yazarıdır.

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz