Marka Analiz Raporu Reklam ve Mağazacılık

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Marka Analiz Raporu Reklam ve Mağazacılık

Mağazalar, ürün ve hizmetlerin müşterilerle buluştuğu yerler olmaktan çok daha öte bir anlam taşırlar

Mağazacılık, pazarlama faaliyetinin en son noktasıdır. Çeşitli aşamalardan geçerek müşterilere sunulmaya hazır hale gelen ürün ve hizmetler, mağazalarda son kullanıcı ile buluşurlar. Mağazalar, ürün ve hizmetlerin müşterilerle buluştuğu yerler olmaktan çok daha öte bir anlam taşırlar.

Mağazacılık, müşterilere keyifli, eğlenceli, gereksinimlerinin karşılanacağı ve onları tatmin edecek bir ortamın yaratılmasıdır. Bunun için, yaratıcı, dinamik ve çok yönlü bir çalışmayı gerektirir. Firmanın amacının, müşteriye en iyi şekilde anlatılmasına reklam diyebiliriz. İyi bir reklam yaratıcı, ilgi çekici, şaşırtıcı ve bir kere kullanmaya yönlendirici olmalıdır.

Reklam, insanları gönüllü olarak belirli bir düşünceye yöneltmek, dikkatlerini bir ürüne, hizmete, fikir ve kuruluşa çekmeye çalışmak, onunla ilgili bilgi vermek, ona ilişkin belirli bir görüşü ya da tutumu benimsemelerini sağlamak amacıyla oluşturulan; iletişim araçlarından yer ya da süre satın almak yoluyla sergilenen duyuru şeklidir.

Reklam ve Mağazacılık Sektöründe Sınaî Mülkiyet Haklarına Bakış

Özellikle reklam sektöründe izlediğimiz kadarıyla genellikle kullanılan her ürün için mutlaka marka tescili yaptırılmak-tadır. Zaten ayırt edicilik için ön koşul marka tescili bir zorunluluktur. Türk Patent Enstitüsü İstatistikleri de özellikle reklam ve mağazacılık faaliyetlerinde marka tesciline verilen önemi göstermektedir.

1998–2004 yılları arasında Türk Patent Enstitüsü’nde 35. Sınıf diye adlandırılan reklam ve mağazacılık ağırlıklı olmak üzere idari işler, büro hizmetleri, acente hizmetleri, eksperlik ve müzayede gerçekleştirilmesi hizmetleri ana başlıkları olmak üzere 10.744 adet marka başvurusu yapılmıştır. 2005–2008 tarihleri arasında ise yine aynı başlıklarda 32.949 adet marka başvurusu yapılmıştır. İstatistikler incelendiğinde de özellikle son yıllarda gözle görünür bir artışın gözlemlendiğini söyleyebiliriz.

Sektörlerin Markalaşma Durum Raporu

Adres Patent Reklam ve Mağazacılık Sektörü Uzmanı Esra ÇAĞATAY yaptığı açıklamada; Reklam ve Mağazacılık Sektörünü diğer sektörle ile karşılaştırdığımızda; ilk sırada 3460 marka başvurusu ile Gıda sektörünün; ikinci olarak 2590 marka ile Reklamcılık ve Mağazacılık sektörünün; üçüncü sırada ise 1478 marka ile Giyim sektörünün yer aldığını belirtti.

Markalaşmada ilk üçün yanı sıra diğer sektörlerde ise Elektronik sektörünün 1581; İlaç sektörünün 1313; Eğitim sektörünün 1129; marka ile sırayı takip ettiğini belirtti.

Neden Markanızı Tescil Ettirmelisiniz?

• Marka tescili; firmaların en değerli sermayesi olan markayı korur ve büyümek için bir tercihtir.
• Marka tescili firmanızın geleceğini garanti altına alır. Tescilli marka, rakiplerinizin tescilsiz markasına karşı avantaj sağlar.
• Tescilli marka aynı zamanda ürün veya hizmetin tüketici nezdinde garantisi anlamına gelir.
• Tescilli markayı kimse taklit edemez. Tescilsiz marka, müşterilerce ve rakiplerce ciddiye alınmaz, yok olmaya mahkûm dur.

2009 Yılının İlk Çeyreğinde Reklam ve Mağazacılıkta Son Durum

Reklam ve Mağazacılık sektörü ile ilgili 2009 yılının ilk üç ayında yapılan başvuruları değerlendirdiğimizde Ocak ayında 911 adet marka başvurusu yapılırken, Şu-batta bu sayı 728 adet marka başvurusuna ulaşmıştır.

Mart ayında ise 951 adet marka başvurusu ile toplam-da yılın ilk çeyreğinde 35. sınıf olarak adlandırılan Reklam; Mağazacılık; İthalat İhracat alım satım sektöründe yapılan marka başvuru sayılarının toplamı 2590 marka-ya ulaşmaktadır. Yılsonuna kadar katlanarak artması beklenmektedir.

Marka Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli

1. Kolay okunabilmeli,
2. Ayırt edici özelliği bulunmalı,
3. Kolayca taklit edilememeli,
4. Okunuşu kulağa hoş gelmeli,
5. Tüketicinin zihnine işlemeye ve bilinçaltına tesir etmeye elverişli olmalı,
6. İhracat yapılacaksa ihracat yapıldığı
7. ülkenin dilinde kötü bir anlamı bulunmamalı.
8. Markayı kullanmaya başlamadan önce baş-kası adına tescilli olup olmadığı konusunda araştırma yapılmalı.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

21177 kere okundu


Etiketler:

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz