- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Rakiplerinize Yalınkılıç dalar mısınız?

Bu yazının önceki bölümü için tıklayın
Bir önceki yazımızda rekabete kafa üstü dalmamanız gerektiğini anlatmaya çalışmıştık. Şimdi aynı konuyu yeni bir yorumla yeniden ele alacağız. Nasıl rekabet edeceksiniz? Rakiplerinizin karşısına olduğu gibi mi çıkacaksınız? Sizden daha kuvvetli ve yerleşik rakipleriniz varsa pazarda kendinizi nasıl yer açacaksınız? Nasıl var olacaksınız? İşte bütün sorun bu…
Bir pazarlama faaliyeti rakiplerinizi ve rekabet şartlarını düşünerek başlamalıdır. Sadece iyi bir ürün üreterek bunun rakiplerinizden daha iyi olduğunu anlatmaya odaklanacaksanız hemen vazgeçin. Bu rekabet savaşına yalınkılıç dalmak anlamına gelecektir.
Pazarlamada asıl olay sizin ne yapmak istediğiniz değil , rakiplerinizin ve rekabet şartlarının ne yapmanıza imkan tanıdığıdır.
Çıkış noktanız ürününüz, markanız değil rekabet şartları olmalıdır. Bunu yaparken rekabet alanına üç perspektiften bakabilirsiniz.
- Rakiplerinizin boş bıraktığı bir fayda/özellik alanı var mıdır?: Rakipleriniz ürün sınıfı içinde sahiplendiği alanların dışında yeni bir özellik/fayda bularak sahiplenebilirsiniz. Tabii bu özellik ve faydayı talep eden bir tüketici kesimi olmalıdır.
- Rakiplerinizin istismar edebileceğiniz bir zayıflığı var mıdır?: Güçte zayıflık vardır. Rakibinizin en güçlü olduğu yer onun aynı zamanda en zayıf olduğu yer olabilir. Bu güce odaklanarak rakibinizin zayıflıklarını tespit edebilirsiniz. Toyota Türkiye’ye giriş yaptığında güçlü rakipleri Tofaş, Renault vb. karşısında yüksek kalitede ve uygun fiyatlı servis hizmeti ile çıktı. Otomotivde çok satan marka aynı zamanda servis hizmeti en zayıf marka olabilir ki öyleydi. Toyota bunu iyi değerlendirmiştir.
- Rakiplerinizin tam karşısında konumlanabileceğiniz bir yer var mıdır?: Bunun en klasik örneğini Amerika’dan Seven Up vermiştir. Coca Cola ve Pepsi cola’nın karşısına “uncola” (kolasız) olarak çıkmıştır. Kolalı içecekleri sevmeyenlere alternatif olmuştur. Bu reklamın görselleri için tıklayınız
- Rakibinizi yeniden tanımlayabilir misiniz?: Bunun en başarılı örneğini ülkemizde Audi vermiştir. Audi , Marka reklam ajansının geliştirdiği mükemmel bir strateji ile üst segmentin lider markaları Mercedes ve BMW’i yeniden tanımlamıştır. “Hiçbir yerde bulamayacağınız aksesuarlar” kampanyası ile A SES grubundan hatırı sayılır bir tüketiciyi kendisine çekmiştir. Bu reklamın görselleri için tıklayınız
Bir ticari iş güçlü rakiplerin bulunduğu alanda inşa edilemez. Bu nedenle rekabet şartlarının neye imkan tanıdığının analiz edilmesi hayati derecede önemlidir. Güçlü rakiplerinizin karşısına yalınkılıç çıkarsanız kaybetme ihtimaliniz yüksektir.

Etiketler: pazarlama konumlandırma

Faruk Şener
Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır.
25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.
Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019) üstlenmiştir.
2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.
Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir.
Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.
Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.
Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir.
Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. https://www.idefix.com/Kitap/Guclu-Bayiler-Insa-Etmek/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Yonetim-Is-Gelistirme-Kalite/urunno
“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur.
faruk@faruksener.com
www.faruksener.com
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
![]() | Rekabete Kafaüstü Dalar mısınız? |
![]() | Rakiplerinize Yalınkılıç dalar mısınız? |
![]() | Pazarlama ile Stratejinin Kesişimi |
![]() | KOBİ’lerin Sık Yaptığı Pazarlama Hataları |
![]() | Markalaşmak Reklam Yapmak Değildir |
DIŞ TİCARET
İhracat türleri
Dış satım, yani ihracat farklı türlerde gerçekleştirilebilmektedir. Özellik arz etmeyen, kayda bağlı, kredili, konsinye, serbest bölgelere vs. pek çok ihracat türü bulunmaktadır.
OFİS VE İNSAN
Hedef Belirleme ve Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 8 Adımı
Hedef Belirleme ve Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 8 Adımı
Ergonomik Kullanım: Klavye ve Mouse
Bilgisayar başında geçirdiğimiz zamanlar gün geçtikçe artıyor. Evde ya da ofiste çalışma sürelerimizin büyük bir kısmını (Bazı işlerde neredeyse tamamını) bilgisayar karşısında ve masa başında geçiriyoruz.
İŞ DÜNYASI
Kurumsal Denetim ve Denetim Taktikleri
Denetim, kuruluşların yapmış oldukları faaliyetlerinin uygunluğunun ya da uygunsuzluğunun araştırılmasıdır.
HUKUK / MUHASEBE
TTK'ya göre Ortaklar şirketten para çekemez
Yeni TTK’da, “Pay sahiplerinin şirkete borçlanma yasağı” başlıklı 358’inci maddesinde getirilen düzenlemenin anlamını Nevzat Erdağ açıklıyor.
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi
Satış Ekibinin Ortak Aklının Harekete Geçirilmesi
KOBİ’ler İçin Dokuz Adımda Büyüme Planı