Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
bu yazıyı video olarak da izleyebilirsiniz
Mavi Okyanus Stratejisi ile;
Mavi okyanusa ulaşmanın stratejilerinde 3 temel adım;
Burada ortaya konulan ikili kırmızı okyanus ve mavi okyanus.
Hazır bir pazarda rekabete girmek = kırmızı okyanus stratejisi
Yeni pazar oluşturmak = mavi okyanus stratejisi
Sadece rekabet için fiyatları aşağıya çekip batan şirketler kırmızı okyanusta yok olurken, yeni pazarlar bulan, yeni fikirlerle yeni ürünleri ortaya çıkaranlar daha da güçlenip büyüyor.
Yenilikçi şirketler, inovatif fikirlerle yeni ürünler ortaya çıkarabilmekte, rekabetten sıyrılarak, farklılaşarak gelirlerini artırarak kendilerini geliştirmektedir.
Mavi okyanus stratejisi, maliyet odaklı rekabeti reddeder. Eğer bir şirket, var olan bir pazarda rekabet ediyorsa kırmızı okyanusun tam ortasındadır. Eğer bir şirket rakibi olmayan yeni pazarlar yaratarak rekabeti etkisiz kılıyorsa mavi okyanusta hareket ediyor demektir.
Bu durumda yüksek kazançlar sağlayarak, düşük maliyet sebebiyle karlılık artacaktır.
Şirketleri mavi okyanusta yer almak için ihracat stratejilerini gözden geçirmeli, yeni pazarlara yeni ürün grupları ile girmek için inovasyon yapmalı, burada inovasyonu yeni ürün icadı olarak algılamamak gerekiyor. Eğer yeni bir ürün katma değer oluşturmuyorsa inovasyon değildir.
Mavi okyanus stratejilerine bir kaç örnek verelim;
Netflix: internetin yayılması ile birlikte DVD kiralama sisteminden vazgeçilerek internet üzerinden abonelik sistemi ile milyonlarca aboneye ulaştı.
Ikea: Mobilya kurmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Peşinden gelen taklitçileri bu başarıyı yakalayamadı.
Bize yıllarca Afrika kıtasını ufacık bir kıta olarak anlattılar, soldaki resim bize anlatılan, sağdaki resim gerçek olan.
Afrika bugün için mavi okyanus, Çin’in pazara girmek için yaptığı yatırımlar olsa da Türkiye’ye bakışları çok olumlu.
Afrika kıtasının içine ABD, Çin, Hindistan, Japonya ve bir çok Avrupa ülkesi sığabiliyor. Değerli KOBİ’ler böyle bir coğrafyaya girmek için ne bekliyorsunuz.
Afrika pazarına nasıl girileceğinin formüllerini ilerleyen zamanlarda vereceğim.
1964 yılında İstanbul’da doğdu. Beşiktaş Atatürk (Anadolu) Lisesi, Mimar Sinan Üniversitesi İstatistik (Lisans) ve Anadolu Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik (Lisans) bölümlerini bitirdi.
Çalışma hayatı;
Okul yıllarında Europcar, Avis, Lets Rent a car, askerlik sonrasında Çamlıca Alkolsüz İçecek San. A.Ş. de İstanbul Key Account Satış Şefi, Şişecam (Su, maden suyu, gıda kapları) Satış uzmanı,
Şişecam Topkapı Fabrikası Depolar Yöneticisi olarak emekli olmuştur, daha sonra çalışma hayatına Rail Cargo Lojistics Halkalı Antrepo Müdürü olarak devam etmiştir. Bu işten ayırılınca bir süre cam ambalaj ithalatı yapmış daha sonra denizyolu lojistik alanında çalışmaya başlamıştır.
SLST denizcilikte Mısır, İtalya, Kuzey Afrika hat operasyonlarını yürütmüş pandemiyle birlikte danışmanlık sektörüne geçiş yapmıştır.
İhracat yapmakta ve Danışmanlık alanında aktif olarak çalışmaktadır.
Başarıları;
Maden suyu sektöründe standart şişeden özel şişeye geçiş proje çalışmalarını başlattı. Bugün içilen birçok marka maden suyu şişesinin tasarımından satışına kadar olan süreci yönetmiştir.
Su sektörünü cam şişe ile tanıştırmış ve kullanılmasına teşvik etmiştir, halen kullanılmakta olan bir çok cam su şişesinde onun parmağı vardır,
Depo Yöneticisi olduğu dönemde Ecza sektörüne sevk edilen paletlerin üzerleri tozlu ve kirli olduğu için ilaç firmalarından şikayetlerle birlikte reklamasyon faturası ödeniyordu. Rampa kenarlarına basınçlı hava sistemi kurdurarak paletlerin temizliğini sağlamış şikayetleri ve reklamasyonu sonlandırmıştır.
ERP proje deneyimleri;
1998 Oracle satış modülü uygulama projesi/Şişecam
2004 SAP Satış Yönetimi projesi/Şişecam
2011 SAP Depolama ve Envanter Yönetimi projesi/Şişecam
2018 Ulukom Lojistik yazılım uygulama projesi/SLST Denizcilik
Yetkinlik Alanları;
İhracat teşvikleri, ihracat stratejilerini geliştirme ve yeni pazarlar bulma.
İstanbul Bölgesi emekli Hentbol Hakemi, ISO9001:2015 Kalite iç denetçisi, MBA yönetici geliştirme programı mezunu, Yönetim Danışmanları Derneği YK üyesi, DAK-SAR (denizde arama kurtarma) gönüllüsü, Yönetim Danışmanı, Akredite Kobi Danışmanı, Fenerbahçe Kongre Üyesi, Lacivert İş İnsanları Derneği üyesi
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz