İşletmeniz Gülümsüyor mu?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
İşletmeniz Gülümsüyor mu?

Rakiplerine fark atan işletmelerin bir ortak özelliği var. Çalışanlara bakış açısı. Yeni dönemin dinamik ve başarılı şirketleri, köhnemiş görev tanımlarını, miadı dolmuş hiyerarşik yapılanmaları kaldırıp çöpe attılar. Artık bu işletmelerde, çalışan, patron, müşteri gibi kavramlar yok.

Bunu biraz açalım.

Yeni zamanların şirketleri, çalışanları cahil ve her daim eğitilmeye muhtaç, kendisini paralaması gereken, mesai uğruna sosyal yaşamını feda etmeye mecbur ve başında mutlaka bir denetimci olması gereken bir grup olarak görmeyi bıraktı.

Evet. Konu bu kadar acı, bu kadar sert ve bu kadar net.

Bu gerçeği kavrayamayanlar ve buna göre bir değişim gerçekleştiremeyenler ya silinip gitti ya da o akıbete doğru hızla koşuyorlar.

Şimdi, herkesin kendisini iyi hissetmesi zamanıdır.

Hiç zaman kaybetmeden çalışanların mutlu ve sağlıklı olması gerektiği gerçeğine uyanın ve bunu sağlamak için gereken adımları atmaya başlayın.

İşyerinde iyi hissetmek, sadece rahat bir ofis ya da havadar bir yemekhane ile ilgili bir durum değildir. Gülümseyen işyeri basit konfor unsurlarından çok daha fazlasıdır.

İyi hissetmek, çalışanların yalnızca iş günü boyunca nasıl hissettiklerini değil, aynı zamanda nasıl performans gösterdiklerini ve işverenlerini nasıl gördüklerini de etkiler.

İşyeri refahının önemini anlamak, sağlıklı, üretken ve sadık bir işgücünü teşvik etmek isteyen işverenler ve işletmeler için kilit öneme sahiptir.

Sağlıklı işyeri nedir?

İşyeri sağlığı, çalışanların, işleri, çalışma ortamları ve işverenlerinden aldıkları destek hakkında nasıl hissettikleri ile ilgilidir. Bir işin duygusal, zihinsel ve sosyal yönlerini içerir.

Çalışma ortamında huzuru önemseyen bir işyeri, çalışanların işlerini iyi yapmak için ihtiyaç duydukları araçlara, kaynaklara ve desteğe odaklanır.

Zihinsel ve duygusal sağlık

Çalışanların duygusal ve zihinsel sağlığı işletmenin başarısı için ilk koşuldur. Bunu anlayan ve önem veren işletmelerde stres doğru yönetilir.

Çalışanların beden ve ruh sağlığı somut adımlarla desteklenir. Bu kültürü oluşturabilen işverenler, çalışanların sosyal yaşamdaki mutluluklarının işlerini de etkileyeceğini bilirler.

Sosyal bağlantılar

İşletmelerdeki sosyal bağlar ve aktiviteler, işyerinde mutluluk için çok önemlidir. Çalışma arkadaşları arasında olumlu ilişkiler, ekip ruhu, sosyal etkileşim olanakları ve güçlü bir aidiyet duygusu, çalışanların işe ve işyerine bakış açısını etkiler.

Çalışanların gelişimi

İşyerinde mutluluk kavramı, çalışanların gelişim fırsatlarına erişimini de içerir. Çalışanlar öğrendiklerinde, geliştiklerinde amaç ve memnuniyet açısından da ileri giderler.

Objektif bir bakış açısından işyeri mutluluğu, çalışanların genel sağlığını ve huzurunu besleyen bütünsel bir ortam yaratmakla ilgilidir.

Bu, işverenlerin en değerli varlıkları olan çalışanlarına sahip çıkma taahhüdüdür.

Şirketler mutluluğu ön planda tutarak, çalışanlarının yaşamlarını iyileştirebilir, aynı zamanda kendi etkinliklerini ve başarılarını da artırabilirler.

Çalışanların mutluluğu, işyerini nasıl etkiler?

Çalışanlar mutlu ve sağlıklı ise;

Bu durum işyerinin bütününe yansır. Ortamda huzurlu bir hava olur.

Çalışanlar, saygı gördüklerinde, işletmenin değerlerine daha fazla bağlanırlar.

Çalışanların sağlıklı yaşamına odaklanmak, potansiyel çalışanlara bir şirketin çalışanlarını önemsediğine dair güçlü bir mesaj gönderir.

Bu, bir kuruluşu, iş arayanlar için daha cazip hale getirebilir ve mevcut çalışanlar için daha fazla iş memnuniyeti ve sadakate yol açabilir.

Çalışanların mutluluğuna yatırım yapmak, bir kuruluşun imajını olumlu yönde etkileyebilir.

Çalışanların mutlu olması için kaynak ayıran ve bunu iş planlarının ilk sırasına alan işletmeler, bunu yapmayan rakiplerine fark atar.

Gülümseyen Bir İşyerinde Neler Olur?

Gülümseyen işletmede, asık suratlı işletmeleri hasta eden sorunlar yaşanmaz. Çalışanların moralini gündeminin ilk sırasına koyan şirketlerde herkes gülümser.

Kendilerine önem verildiğini hisseden çalışanlar, işletmenin her tarafına pozitif enerji yayarlar. Kapıdan itibaren her yerde bir neşe hissedersiniz.

Mesela neler olur?

Krizlere karşı dayanıklı kalır

Çalışanlarının huzurunu ve moralini destekleyen bir işletmede, insanlar her türlü zorluk karşısında dik durmaya hazırdır. Değişikliklere kolayca uyum sağlanabilir. Mutlu ve güçlü çalışanlar, iç ya da dış risklere karşı işletmenin güvencesidir.

Personel devir hızı düşer

Çalışanlar mutlu ve sağlıklı olduklarında, işletmeye sadakatleri daha yüksektir.

Yüksek işgücü devri maliyetli ve yıkıcı olabilir, bu nedenle şirketler çalışanların sağlığına ve iyiliğine odaklanarak ayrılma sıklığını azaltabilir.

Yeni personel işe alma ve eğitme ile ilgili maliyetlerden tasarruf edebilir. Ayrıca, istikrarlı bir iş gücü, değerli beceri ve bilgilerin kurum içinde tutulması anlamına gelir.

Üretkenlik artar

Bedeni ve zihni sağlıklı olan çalışan daha üretkendir. Başarılı bir performans için gereken enerjiye, motivasyona ve odaklanmaya sahiptirler.

Karlılık artar

Şirketlerin karlılığı ile çalışanların mutluluğu arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Mutlu ve sağlıklı ekip üyeleri işletmelerin hedeflerine daha güçlü katkıda bulunurlar. Beden ve ruh olarak sağlıklı insanların olduğu işletmede işgücü kaybı yaşanmaz.

Şirket imajı güçlenir

Çalışanlarının mutluluğuna önem veren şirketler yüksek bir itibara sahiptir. Bu olumlu imaj yalnızca potansiyel çalışanları değil, aynı zamanda çalışanlarına iyi davranan şirketlerle çalışmayı tercih eden müşterileri ve iş ortaklarını da cezbedebilir.

Olumlu işyeri havası

İşyerinde esenlik olumlu ve destekleyici bir işyeri atmosferi yaratabilir.

Çalışma ortamı daha keyifli olduğunda, stresli iş ortamlarında ortaya çıkan potansiyel çatışmalar ve sorunlar azalabilir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

46 kere okundu


Etiketler:

Adil Gürkan
Adil Gürkan

Mengenli olmakla gurur duyan bir Anadolu insanıyım.

Mutfağa, Sanata, Doğaya, Hayvanlara, Estetiğe, Bilgiye, Spora tutkunum.

Darüşşafaka Lisesi’nde, insan olmak, merhamet, anlayışlı olmak, bilime inanmak, özgüven, kendini doğru ifade etmek, yaratıcılık alanlarında eğitim aldım.

Hacettepe Üniversitesinde, Türkiye’yi, Dünyayı, Bilimi, İnsanı, Sosyal Bilimleri, İşletmeciliği, Turizmi, Ağırlama sanatlarını öğrendim.

Amerika Otel ve Moteller Birliği Eğitim Enstitüsünden Otelciliğin evrensel kurallarını, inceliklerini, küresel kültürü anlamayı öğrendim.

1986 yılında otelciliğe başladım. O günden bu yana kendimi ev sahibi olarak gördüğüm otellerde, konuklarımıza mutlu tatiller yaşatmak için çabalıyorum.

Bu gün itibarıyla, çalışan ya da Üniversitelerdeki gençlere bilgimi, görgümü, deneyimlerimi ve önerilerimi sunarak, onların gelişmesine katkı sunuyorum.

Türkiye’nin en büyük Yerli Zinciri Kilit Hospitality Group’ta Kurumsal İletişim ve Eğitim Direktörü olarak dinamik çalışma hayatımı sürdürüyorum.

Bir kitabım yayınlandı; Dinozor Turizmcinin Anıları

Aşağıdaki alanlarda risk yönetimi danışmanlığı

  • Turizm ve Otelcilik Sektörünü Tehdit eden Riskler
  • Yeni kuşakların turizm sektörüne uyumlu hale getirilmesi
  • Pazarlamanın geleceği. Pazarlama 3.0, 4.0, 5.0
  • Z Kuşağı ve Yeni Kurum Kültürü
  • İşletmelerde Demokratik Yönetim.

Eğitimler

  1. Mobbing
  2. Mikro Yönetim
  3. Çalışanlar Nasıl Mutlu Olur?
  4. Özgüven – Özsaygı – İnsiyatif
  5. Turizmde Sürdürülebilirlik
  6. Hayatta ve Doğada Liderlik

Kurumsal

  1. MDY ( Müşteri Deneyimi Yönetimi )
  2. Kurumsal Tasarruf
  3. Turizmde Sürdürülebilirlik
  4. İşgücü ve Kariyer Yönetimi
Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz