Kobitek.com web sitesi, analitik ve kişiselleştirme dahil olmak üzere site işlevselliğini sağlamak ve reklam gösterimini optimize etmek için çerezler gibi verileri depolar.
Aslında yazımın başlığını “Sanal Dünyada Pazarlama Yönetimi” koyacaktım. Dikkat çekmek için bir “call to action” örneği vermek istedim. Parantez içindeki ünlem ile de bu söyleme kinaye yaptım.
Dijital pazarlama işletme performansı için oldukça önemlidir. Fakat bir sihirli değnek değildir. Dijital pazarlamanın başarısı genel pazarlama stratejisi içinde nasıl uygulandığına bağlıdır. Benim de anlatmak istediğim tam da burası. Pazarlama stratejisi içinde dijital pazarlamanın yeri.
Dijital pazarlama; pazarlama faaliyetlerinin dijital araçlar, internet tabanlı platformlar veya yazılımlar kullanılarak yapılmasıdır. Pazarlama’nın temel fonksiyonu değişmeden teknolojinin sunduğu imkanların kullanılmasıdır. Yani dijital pazarlama, genel pazarlama stratejisine hizmet eden bir yöntemdir.
Pazarlamanın iki temel fonksiyonu vardır. Bunlar;
Bu iki kavram için stratejik düşünce ve planlama gerekir. Genel işletme stratejisi altında belirlenen pazarlama stratejisi bu iki temel fonksiyonun nasıl uygulanacağını tanımlar.
İlk iki yazımda internetin sunduğu sanal dünyayı yeni bir evren olarak değerlendirmemiz gerektiğini belirtmiştim. Bu bakış açısıyla Pazarlama’nın iki temel fonksiyonu aşağıdaki gibi her iki dünyayı kapsayacak şekilde yeniden tanımlanmalıdır;
Talep yaratmak
Fiziksel Dünya’da talep yaratmak
Sanal Dünya’da talep yaratmak
Talebi tatmin etmek
Fiziksel Dünya’da talebi tatmin etmek
Sanal Dünya’da talebi tatmin etmek
Aşağıdaki tabloda pazarlamanın iki temel fonksiyonunu yerine getirecek aksiyonların fiziksel ve sanal dünyadaki örneklerini vermeye çalıştım. Tablodan da görüldüğü gibi temel amaç aynı kalarak alınan aksiyonlar fiziksel ve sanal dünyaya göre değişiyor. Sanal dünyadaki aksiyonlara Dijital Pazarlama diyoruz.
Pazarlamanın Temel Fonksiyonları |
Fiziksel Dünya |
Sanal Dünya |
---|---|---|
Talep yaratmak |
İşlek caddede mağaza açmak Işıklı tabela ve afişler kullanmak El ilanı ve broşürler dağıtmak Yüz yüze müşteri ziyaretleri yapmak Hediye ve promosyonlar kullanmak Deneme ürünleri sunmak Fuarlara katılmak Fiziksel gazete, dergi vb. yer almak … |
Web sitesi açmak SEO ve Ads araçları kullanmak Blog ve Vlog üretmek İlgili sosyal medyalarda var olmak Pazaryerlerinde var olmak E-mailing yapmak İçerik üretmek (call to action) Dijital gazete, dergi vb. yer almak … |
Talebi tatmin etmek |
İstenen ürün/hizmeti hazır etmek Zamanında ve sağlam teslimat Yüz yüze iletişim kurmak Güven ve memnuniyet verici fiziksel unsurlara sahip olmak (Mekân tasarımı, temizlik, düzen, ses, koku, tat vb.) Müşteriyi tanımak Kişiselleştirilmiş deneyim sunmak Kişiselleştirilmiş ödül/puan sistemi … |
Dijital kanallardan sipariş almak Zamanında ve sağlam teslimat 7/24 müşteri hizmetleri sunmak Birden çok kanal ile iletişim kurmak Müşteri kaydı oluşturmak Müşteriyi tanımak Kişiselleştirilmiş deneyim sunmak Kişiselleştirilmiş ödül/puan sistemi Topluluk ve ağ oluşturmak … |
Dijital pazarlama her işletme için gerekli fakat tek başına yeterli değildir. Geleneksel pazarlamayı destekleyen ve onun etki alanını genişleten bir dijital pazarlama işletme performansını artıracaktır.
Diğer taraftan fiziksel mağazası veya iş yeri olmayan işletmeler pazarlama faaliyetlerini sadece dijital kanallar aracılığıyla yapabilirler. Bu durumda yine temel pazarlama fonksiyonları baz alınmalıdır. Bu fonksiyonları yerine getirecek aksiyonlar için dijital stratejiler belirlenmelidir.
Yeni yazıda bu iki dünyanın birleştiği Bütünleşik Pazarlama’dan (Omnichannel Marketing) bahsedeceğim. Keyifli okumalar…
1980 İzmir doğumlu olan Volkan ŞEN, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme bölümünden 2004 yılında mezun olmuştur. Ege Üniversitesinde Stratejik Yönetim alanında Yüksek Lisans (MBA) yapmıştır. Son olarak 2020 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde Pazarlama alanında Doktora eğitimini tamamlamıştır.
İş hayatına 2005 yılında Vestel Pazarlama A.Ş’ de Satış Temsilcisi olarak başlayan Volkan ŞEN, 2008 yılında Türk Telekom A.Ş’ ye geçiş yapmıştır. 2008 – 2016 yılları arasında Türk Telekom A.Ş’ de Satış ve Müşteri Yönetimi alanlarında Antalya ve İstanbul’da Bölge Müdürü olarak görev almıştır.
2016 yılında Kentkart ailesine katılan Volkan ŞEN, Antalya, Alanya, Burdur ve Isparta şehirlerinin akıllı ulaşım sistemleri projelerinde önemli görevler üstlenmiştir. 2021 yılından itibaren Kentkart’ta Pazarlama Müdürü olarak görevini sürdürmektedir.
Evli ve 1 kız çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir.
Uzmanlık alanları;
Tufan KARACA ile
Yönetim Vizyonu
BÜYÜTEÇ
Destekçilerimize Teşekkürler
Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak
Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com
KOBITEK.COM, bir
TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.
2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.
Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz