Perakendeci bayilerin ticari koşulları nasıl belirlenir?

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Perakendeci bayilerin ticari koşulları nasıl belirlenir?

Gerek münhasır gerekse geleneksel bayilik sistemlerinde vereceğiniz en önemli karar ticari koşullara aittir. Bayileri kazanmanın ve bayiler ile olan ticaretinizin gelişmesi bu şartlara bağlıdır.

Nihai tüketici fiyatlarından sonra bayi fiyatlarının belirlenmesi gerekir. Bayi fiyatları ve koşulları bayiler için cazip olmalıdır. Özellikle geleneksel bayiler, çalışacakları firmaları bu koşullara göre değerlendirirler.

Öncelikle nihai tüketici fiyatından sonra kanalda kaç aşama varsa her aşama için iskonto oranları belirlenmelidir. Örneğin kanalda bir distribütör olacaksa önce distribütör iskontosu sonra bayi ve en son alt bayi iskontosu belirlenmelidir. Distribütörlük yoksa bayi ve alt bayi iskontosu belirlenir.

Bayi satış potansiyeli yüksek (talebi olan veya rafta hızlı yürüyen) ürünlerde görece düşük karlılık ile sürümden kazanabilir. Ama böyle bir ürününüz yoksa iskonto oranlarınızın rekabetçi ve teşvik edici olması gerekir. Bu nedenle iskonto oranlarınızı karlılık hedefinizi unutmadan, rekabetçi bir perspektifle ve bayilere satış/karlılık hacmi oluşturacak şekilde belirlemelisiniz.

Peki ticari koşuları belirlerken dikkate alınacak prensipler nelerdir?

Amaç satış miktarını arttırmak ve mümkün olan en kısa sürede tahsil etmektir. Ve tabi bayi ile sürdürülebilir bir satış hacmi yaratmaktır. Buna göre genel prensipler şunlardır.

  • Çok alan bayi az alandan daha fazla iskonto almalıdır.

  • Kısa vadeli ödeme yapan bayi uzun vadeli ödeme yapandan daha fazla iskonto almalıdır.

  • Alım taahhüdü veren bayi ve bağlantı çekini veren daha fazla iskonto almalıdır.

  • Firmanınzın ürünlerini münhasıran satan bayi diğerlerinden daha fazla iskonto almalıdır.

  • Periyodik (3’er aylık, 6 aylık) ve yıllık ciro hedeflerine göre ciro primi kurgulanmalıdır.

Yeni kurulan bir satış ağında kanalın kaç aşamalı olacağının belirlenmesi önemlidir. Örneğin iskonto oranlarını bayi ve alt bayilere göre kurgularsanız daha sonra araya distribütör kanalı koymak istediğinizde marjınızın buna yetmediğini görebilirsiniz. Danışmanlığını yaptığımız bir firmada böylesi bir sorun yaşamıştık. Firma sadece bayilik sistemine uygun bir fiyatlandırma yapmıştı. İlerleyen süreçlerde bölge distribütörleri oluşturma alternatifini değerlendirdiğimizde bunun yapılamayacağını görmüştük. Firmanın oluşan fiili kanal organizasyonu içinde distribütör marjı kalmamıştı. Bu marjın yaratılması ancak kendi karlılığında vazgeçmesi ile mümkündü. Bu alternatif ise karlılık perspektifinden ötürü dikkate alınamazdı. Sonuçta firma distribütörlük yapısından vazgeçmek zorunda kalmıştı.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

2427 kere okundu


Etiketler:

Faruk Şener
Faruk Şener

Faruk Şener, İ.T.Ü. İşletme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

25 yıldır satış ve pazarlama alanında çalışan Faruk Şener Aygaz, BP Gaz, Turkuaz Petrol ve Belgin Madeni Yağlar'da farklı pozisyonlarda görev almıştır.

Son olarak danışman olarak başladığı “Hekagro Fertilizers” firmasının “”Pazarlama ve Satış Direktörlüğü” görevini (2017-2019)  üstlenmiştir. 

2012 yılından beri aktif olarak pazarlama danışmanlığı yapmaktadır. KOBİ’lere büyüme odaklı pazarlama danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Hizmetlerinde firmaların rekabetçi stratejilerinin ve sürdürülebilir büyüme potansiyelinin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Aralarında büyük ölçekli kuruluşların da bulunduğu yirmi firmaya danışmanlık hizmeti vermiştir. 

Danışmanlık hizmeti verdiği DİA Yazılım, AO Smith firmalarının bayilik sistemlerini sıfırdan kurarak bayi sayısı ve satışlarının artmasında rol oynamıştır. Filli Boya’nın bayilik sisteminin dönüşümü için proje hazırlamıştır. Son olarak Hekagro Fertilizers firmasında büyüme stratejisini geliştirmiş ve belli bir süre yönetimini üstlenmiştir. Yaptığı çalışmalar ile bayi sayısının artışına, bayi başına ortalama satışın ve toplam satışın büyümesine katkıda bulunmuştur. Yeni bir bayilik programı ile yüksek satış hacmine sahip bayilerin oluşmasını sağlamıştır.

Markam’ın proje bazlı danışmanları arasında olan Faruk Şener, Markam bünyesinde ,May Tohum ve yerli bir gıda perakende markası (DOYADO) için Güven Borça ile çalışmıştır.

Marka Danışmanları Derneği (Marka Konseyi) üyesidir. 

Bayi Yönetimi konusunda yayımlanmış bir kitabı (Güçlü Bayiler İnşaa Etmek) vardır. 

“Markanı Ateşle” (Mediacat Yayınları) ve “İtirazım Var” (Hümanist Yayınları) isimli kitaplara birer bölüm yazarak katkıda bulunmuştur. 

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz