- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Gümrük denetimleri artık işyerinde yapılacak

Gümrük Müsteşarlığı’nın yayınladığı yeni yönetmelik, tüzel kişi ve kurumların gerçekleştirdiği gümrük i
Gümrük Müsteşarlığı’nın yayınladığı yeni yönetmelik, tüzel kişi ve kurumların gerçekleştirdiği gümrük işlemlerinin denetimlerinin, işlemlerden sonra kendi işyerlerinde yapılmasına imkan veriyor. Gümrük denetimleri sonucu şirketlere risk puanı verilecek ve bu puanlar sonraki değerlendirmelerde dikkate alınacak. DRT Solmaz Kıdemli Müdürü Cahit Gökçelik yapılacak küçük değişikliklerle yönetmeliğin daha çağdaş ve dengeli olabileceğini kaydetti.
24 Aralık 2008, İstanbul – Gümrük Müsteşarlığı yayınladığı yeni yönetmelikle Türkiye’de gümrüklerin daha çağdaş ve etkin denetimini gerçekleştirmenin yolunu açtı. Resmi Gazete’nin 27.10.2008 tarihli nüshasında yayınlanan “Sonradan Kontrol ve Riskli İşlemlerin Kontrolü Yönetmeliği” ile artık gümrük kontrolleri, gümrük kapılarında değil gerçek ve tüzel kişilerin kendi yerlerinde yapılacak.
Bu yönetmelik kapsamında artık firmalara Gümrük Müsteşarlığı Merkez Denetim Elemanları gidecek, firmalar bunlara uygun çalışma mekanları sağlayacak ve denetim elemanları firmanın bütün kayıtlarını inceleyerek gümrük kontrollerini yapabilecek.
Yeni yönetmeliğin getirdiği bir başka yenilik de denetimler sonucu ortaya çıkan raporlamayla şirketlere risk puanı verilmesi olacak. Gümrük Müsteşarlığı bu risk puanlarını daha sonraki değerlendirmelerinde kullanmayı planlıyor.
DRT Solmaz Kıdemli Müdürü Cahit Gökçelik, yeni yönetmeliğin gümrük denetimlerinde yeni bir dönetimi başlattığını söyleyerek, “Bazı küçük değişikliklerle Yönetmelik çağdaş ve etkin bir gümrük yönetimi için gerekli koşulları sağlamaktadır” dedi.
Gümrükle ilgili bütün işlemler kontrol edilecek
Yönetmelik kapsamındaki kontrollere “Sonradan Kontrol” ismi veriliyor ve Son Kontrol’un tanımı yönetmelikte şu şekilde yapılıyor:
“Beyan edilen bilgilerin doğruluğu ve işlemlerin usulüne uygun olarak yapılıp yapılmadığı da dahil eşyanın gümrük işlemlerine ve/veya sonraki ticari işlemlere ilişkin ticari belge ve verilerin ya da riskli kişi veya işlemlerin ilgili kişilere ait yerlerde kontrolü.”
Son Kontrol, kişilerin gümrük vergileri karşısındaki durumu ile gümrük mevzuatı ve ilgili diğer mevzuatta öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini belirlemeye yarayacak. Yönetmelik ile Gümrük Müsteşarlığı bünyesinde Risk Değerlendirme ve Koordinasyon Komisyonu oluşturuldu. Komisyonda Gümrük Müsteşarı başkanlığında, sekreteryayı yürütmek üzere belirlenen bir birim ve bu birimden sorumlu Müsteşar Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, Gümrükler Genel Müdürü, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü, Gümrükler Kontrol Genel Müdürü ve TASİŞ Genel Müdürü görev alacaklar.
Süreç tebligat ile başlayacak risk puanı ile sonuçlanacak
Sonradan kontrol süreci, firmaya gönderilen bir tebligat ile başlıyor. Sonradan kontrolün amacını tehlikeye düşürmeyecek durumlar dışında, sonradan kontrolü yapacak merkez denetim elemanının, kontrole başlama tarihinden en az 15 gün önce, sonradan kontrole başlanacağını ilgilisine bildirmesi gerekiyor.
Sonradan kontrol yapan merkez denetim elemanlarının gümrük vergileri ile gümrük mevzuatı ve ilgili diğer mevzuatta öngörülen yükümlülüklere ilişkin olarak kişinin lehine ve aleyhine olan tüm hususları inceleyebilecek. Denetimden geçen kişi ya da kurumların, denetim elemanlarına uygun koşulları ve gerekli bilgilere erişim için her türlü yardımı sağlamaları gerekiyor.
Denetim elemanı sonradan kontrol sonucuyla ilgili olarak denetime tabi olan kişi veya kurumla nihai bir görüşme yapacak ve bu görüşmenin sonuçlarını bir tutanakla kesinleştirecek. Hazırlanan değerlendirme ve idarî raporlar, sekreterya işlemlerini yürüten birim tarafından incelenerek, sonradan kontrole tabi tutulan her kişi ve kuruma bir risk puanı verilecek. Bu puanlar söz konusu birim tarafından risk değerlendirmelerinde kullanılacak.
“Gümrük denetimi daha çağdaş ve dengeli olabilir”
Yeni yönetmeliğin dış ticaret ile uğraşan firmalara yeni yükümlülükler getirdiğini hatırlatan DRT Solmaz Kıdemli Müdürü Cahit Gökçelik, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sonradan Kontrol ve Riskli İşlemlerin Kontrolü Yönetmeliği ile esas olarak firmaların gümrük ve dış ticaret kurallarına uygun çalışıp çalışmadığını kontrol etmek ve aksine hareket edenler hakkında yasal işlem yapmak amaçlanmaktadır. Bu yönetmeliğe, firmaların yaşadıkları sorunların merkez denetim elemanlarına iletilmesi, bu vasıta ile yaşadıkları sorunlara çözüm aranması ve bunların Müsteşarlık merkezine ulaşması için bir mekanizmanın eklenmesi yararlı olacaktır. Böyle bir yaklaşım Yönetmeliği daha çağdaş ve daha dengeli yapacağı gibi firmaların da bu kontrollere bakış açısını da olumlu yönde değiştirebilir.”
DRT Solmaz Hakkında
DRT Solmaz Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı A.Ş., vergi ve denetim hizmetleri konusunda dünyanın önde gelen global şirketlerinden Deloitte ile Solmaz gibi gümrük ve dış ticaret sektöründe büyük bir gücün birleşmesiyle sektörde ihtiyaç duyulan danışmanlık hizmetlerini küresel çözümler ve güçlü yerel uygulamalar ile sunmaktadır.
Deloitte Hakkında
Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetlerinde dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan Deloitte, 140’tan fazla ülkede, 165 bin personeli ile faaliyet gösteriyor. Deloitte dünya çapında 2007 yılı cirosu 27,4 milyar dolardır.
İleri teknoloji kullanan, değişik alanlardaki bilgi ve becerilerini bir araya getiren Deloitte, dünya çapındaki tüm müşterilerine aynı yüksek kaliteli hizmeti sunmayı ilke edinmiştir. Dünyanın en büyük şirketlerinin yarıdan fazlasına ve büyük ulusal teşebbüslere, kamu kurumlarına, ulusal devlere ve küresel çapta hızla büyüyen şirketlere hizmet veren Deloitte, birçok gelişmekte olan pazarda da liderliğini sürdürmektedir.
Türkiye’de çalışmalarına 1986 yılında başlayan Deloitte faaliyetlerini İstanbul ve Ankara’da 900’ü aşkın çalışanıyla sürdürüyor. Deloitte Türkiye’de kurumsal finansman, denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal risk alanlarında hizmet vermektedir.

Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
E-İhracatçılar İçin Ülkelere Göre Satış Rehberi: Hangi Ülke Size Daha Uygun?
E-ihracat, başka bir deyişle internet üzerinden yurt dışına satış yapmak, son yıllarda KOBİ’ler arasında yaygınlaşmaya başladı ve bu konuda çeşitli devlet teşvikleri mevcut.
OFİS VE İNSAN
Teknolojik değişim ve yeni ofis düzeni
Teknolojik değişim ve gelişimin, iş yaşamının mekansal (ve yaşamsal) alanı olan ofis düzeni ve ortamını yenilediğinden bahsetmiştik. Bu yenilenme, iş ortamının daha işlevsel kullanımını ve insana uyumunu (ergonomi) ön plana çıkarmıştır.
İş Hayatında Pozitif Düşünce
Şimdiye kadar "pozitif düşünce" ve "polyannacılık" (her şeyin iyi tarafını görmek) üzerine bir çok söz söylendi, birçok makale ve kitap yazıldı. Peki pozitif düşünce nedir ve iş hayatında çalışanlara ne gibi yararlar sağlar?
İŞ DÜNYASI
Yüksek lisans sınavına neden giriyoruz?
Sınava girme nedeni okulda kalıp akademik kariyer yapmak değil, kişinin işsiz olmasından dolayı zamanını değerlendirmek istemesi
HUKUK / MUHASEBE
Özel Sigortalara Ödenen Primler Şirkette Gider Yazılır mı
Özel sigortacılık uygulamalarında şahıslar için yapılan sağlık sigortası, yaşam sigortası, bireysel emeklilik gibi sigorta kollarının da hızla geliştiği görülmektedir.
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi
Satış Yönetimi Değerlendirmesi
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Detaylı İncelenmesi