İş Yemeği Adabı

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
İş Yemeği Adabı

İş yemeği günümüzde çoğu şirket için büyük ölçüde önem arz eden bir konu haline geldi. Hatta iş yemeği konulu seminer ve eğitimler düzenlenmeye başladı.

Bu konunun önemsenmesinin ana sebebi daha rahat olarak nitelendirebileceğimiz bir ortamda şirket ile ilgili bir izlenim oluşturmasıdır. Kısaca rekabet dolu iş hayatında iş yemeği deyip geçmemek, bunun üzerinde titizlikle durmak gerekiyor.

İş yemekleri ofisin dışında ve rahat bir mekanda gerçekleştiği için ciddiyetin daha az olabileceği akıllara gelebilir. Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Çünkü ofis içindeki ciddi ortam yemek yenecek mekana taşınmıştır. Tabi ki duruma göre değişse de gidilen mekana ve kişilere göre keyif alınabilir. İş yemeklerinde önemli olan insanların birbirleriyle ilişkisi, yani iletişimdir.

İş Yemeğinde Nasıl Giyinmeli?

İş hayatını bir kenara bırakarak düşünürsek, günlük yaşantımızda bir yere giderken o yere uygun giyinmeye özen gösteririz. Aynı şey iş yemekleri için de geçerlidir. İş yemeklerinde gidilen mekana uygun giysiler seçilmeli ve en önemlisi de özenli, temiz bir görüntü oluşturulmalıdır. İş yemeklerinin yapıldığı tarzdaki yerleri düşünürsek muhtemelen resmi kıyafetler seçilecektir. Günümüz şartlarında, Casual (okunuşu; kejuul) denilen tarzda da giyinilebilir. Casual, kelime olarak gündelik demek olsa da, burada kastedilen, ne resmi, ne de sıradan bir giyimdir. Denim üzerine, gömlek, ceket, ya da şık bir kazak olabilir. Ama salaş bir giyim uygun olmaz. Kot, tişört diyebileceğimiz tarz uygun değildir. Spor giysileri ve ayakkabıları, iş yemeği için hiç uygun değildir.

İş Yemeği için Mekan Seçimi

İş yemekleri genellikle iş yerine yakın yerlerde yapılır. Fakat böyle bir zorunluluk yoktur, müşteri göz önüne alınarak uygun bir mekan seçilir. Kültürel özellikler mekan seçiminde ve diğer konularda büyük oranda karar vermeyi kolaylaştırır. Yabancı müşterilerin yemek esnasında önemsedikleri bizim kültürümüzdekinden farklı şeyler olabilir. Müşterinin kültürü göz önüne alınarak önceden araştırma yapılırsa iş yemeği sırasında daha doğru bir izlenim bırakılabilir. Kültürel farklılıklar;

  • alkol kullanımı,
  • masada oturuş tarzı,
  • iş yemeği süresi,
  • cinsiyete göre tutum
  • açılış konuşması

gibi pek çok noktada ev sahibine fikir verecektir.

Eğer farklı ülkeden bir müşteriye ev sahipliği yapılacaksa, önceden o müşterinin kültürü ve iş yemeği adabı hakkında bilgi edinilmeli, ona göre hazırlıklı olunmalıdır.

Leylek ile Tilkinin yemek masalını bilirsiniz. İş Yemeği için mekan seçerken, davetliler için aykırılıklar içeren mekanların tercih edilmemesi dışında, davetlileri baskı altına alacak derecede iddialı ya da marjinal mekanlar da seçilmemelidir. Örneğin yemeklerin özel bir yeme usulünün ve araçlarının olduğu (suşi restoranları), ya da alternatifli yemekleri olmayan (vejeteryan restoranları, ya da kanatçı) gibi mekanlar tercih edilmemelidir.

İş Yemekleri bir kutlama ya da eğlence amacı ile olabilir. Bunlar genelde akşam yemekleri olur. Örneğin fuar çıkışı, ya da bayi toplantısındaki yemekler bu türdedir. Bu yemeklerde amaç, zaten iş görüşmesi yapılmış olan davetlilerin bir miktar deşarj olmasıdır. Bu tür yemekler için eğlenceli, popüler mekanlar seçilebilir. Ancak diğer tür, yani iş görüşmesi yapılan yemekler için müzikli mekanların tercih edilmemesi uygun olacaktır.

İş Yemeği için romantik mekanlar seçilmemelidir. Özellikle karşı cinsten kişilerin katılacağı yemeklerde mekan, "aşıklar tepesi" gibi şöhreti olan yerler olmamalıdır. Aydınlık mekanlar tercih edilmelidir.

Davetlilerin ulaşımı da düşünülmeli, rahatlıkla mekandan ayrılabilmeleri mümkün olmalıdır. Örneğin restoran dışında kapanan bir AVM, ya da dağ yolu üzerindeki bir mekan tercih edilmemelidir.

İş Yemeğine katılacak grubun sayısı 4 ve üzeri ise yuvarlak masalı mekanlar tercih edilmelidir.

Yazılı Olmayan İş Yemeği Kuralları

  • İş yemeği esnasında her iki taraf için de görgü kurallarına dikkat edilirse bir sorun çıkmayacaktır. Klasik yemek esnasında dikkat edilen kurallar uygulanmalı ve kibar olunmalıdır.
  • Yemek sırasında kendinizle uğraşmanız (saçınızı düzeltmeniz, makyaj yapmanız gibi) hoş karşılanmayacaktır.
  • En önemlisi de kazalara karşı temkinli olmanız gerekmektedir.
  • Bir aksilik sonucu yemek gerçekleştirilemezse özür dilenmeli ve en kısa sürede başka bir tarihte gerçekleştirilmelidir.
  • İş yemeklerinde tarafların ikisi de yemeğin gerçekleştirileceği mekana gelene kadar sipariş verilmemelidir. Ancak yarım saat beklenmesine rağmen gelen kimse yoksa sipariş verilebilir.
  • Davet eden tarafın yönlendirici olduğu unutulmamalıdır.
  • Davet edilen tarafın menüdeki en pahalı yemeği sipariş vermesi hoş karşılanmaz.
  • Eğer ev sahibi taraf alkol kullanıyorsa davet edilen taraf da alkol kullanabilir. Genellikle akşam yemeklerinde alkol tercih edilir, ancak aşırıya kaçılması dikkat dağınıklığı yaratabilir.
  • Kadeh kaldırıldığında konuşma bitene kadar içilmesi doğru olmaz. Çünkü içildiği takdirde içen taraf kendini kutluyor gibi görünür.
  • İş yemeklerinin en önemli kısmı tatlı ve çay, kahve tüketiminin yapıldığı süredir. Bu süre içinde buluşmanın başından itibaren konuşulan konuların bir özeti yapılabilir ve önemli noktalar hatırlatılabilir.
  • Hesabı davet eden taraf üstlenmeli ve hesabı uzun uzun incelememelidir.
  • Vedalaşırken el sıkışmak en doğrusu olacaktır. Yemekten sonra unutulmaması için, söz konusu iş yemeği nasıl geçerse geçsin teşekkür notunun gönderilmesidir.
Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

31732 kere okundu


Etiketler:

Reklam
Kobitek Logo

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler

Kaspersky KOBİ Güvenlik Paketi

Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz