Spor veya Sosyal Etkinliklere Sponsorluk Katkılarının Muhasebeleştirilmesi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Spor veya Sosyal Etkinliklere Sponsorluk Katkılarının Muhasebeleştirilmesi

Şirketlerin ya da kişilerin konferans, spor, konser gibi etkinliklere maddi destek vermeleri özellikle de son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan durumlardan bir tanesi.

Bu durum bir taraftan sosyal sorumluluk adına yapılırken, diğer taraftan da firmaların isimlerinin tanıtılması adına da oldukça önemlidir. Sponsorluk kimi zaman para ile gerçekleşirken kimi zaman sponsor olan kişi veya kurumlar, gerçekleşecek etkinlik için ihtiyaç duyulan materyallerin ya da hizmetlerin teminini sağlar.

Sponsorluk, oldukça etkin bir pazarlama iletişimi aracıdır. Şirketin ya da gerçek kişilerin, kendilerine uygun olan bir etkinliğe destek verip onların sunmuş olduğu hizmeti tanıtması, kendi hedef kitlesine ulaşmasına da yardımcı olacaktır.

Pek çok farklı etkinlik için yapılacak sponsorluklar öncesinde bu sponsorluğun kişi ya da kuruluşların amaçları ile uygun olması, sonrasında elde edilecek geri dönüşün pozitifliğini de arttıracaktır. Birçok farklı alanda sponsorluk uygulaması bulunmaktadır ve devlet de farklı sponsorluklar için farklı avantajları sponsorlara sunmuştur.

Sportif faaliyetler için sponsor olacak kişi ya da kurumların öncelikli olarak gerekli bilgileri içerisinde barındıran bir sözleşme imzalaması gerekmektedir. Gençlik ve Spor Genel Müdürlük Sponsorluk Yönetmeliği'ne göre federasyonlara, gençlik ve spor tesisleri ve organizasyonları, sporculara, gençlik ve spor kulüplerine sponsorluk yapılabilmektedir. Yapılacak bu sponsorluk sonrasında vergi mükelleflerinin indirim imkanından faydalanabilmesi için yalnızca sözleşme yapılması yeterli olmamaktadır.

Sportif Sponsorluk Harcamalarının Vergiden İndirilmesi için Gerekenler

  • Sözleşme
  • Gerekli belgelerin ilgili genel müdürlük tarafından onaylanması
  • Belirlenmiş olan tutarları aşan tesis yatırımlarında yeminli mali müşavir tarafından tasdik raporunun düzenlenmesi Sponsorluk yapamayacak kişi ya da kuruluşlar arasında olunmaması (vergi borcu olanlar sponsor olamaz)
  • Yapılacak harcamaların tamamının reklam gideri ve sponsorluk harcaması olması

Kültür ve Sanat Sponsorluk Harcamalarının Vergiden İndirilmesi

Kültür ve sanat faaliyetlerinin desteklenmesi için sponsorluk harcaması yapılacağı zaman ise Gelir Vergisi Kanunu’na bakılması gerekmektedir. Bu kanunda da belirtildiği üzere;

  • il özel idareleri
  • köy ve belediyeler
  • genel ve özel bütçeli kamu idareleri
  • Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar
  • kamu yararına çalışan dernekler
  • bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşların yaptığı faaliyetler
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, desteklenmesi uygun görülen; sanatsal ve kültürel faaliyetler

içerisinde yer alan harcamalar için yıllık beyanname üzerinden indirim yapılmaktadır.

Sponsorluk mu, reklam harcaması mı?

Tabiat varlıklarını koruma, sanatsal faaliyetler, sportif faaliyetlerden amatör spor faaliyetlerine yönelik harcamalar, kültürel varlıkların koruması ile alakalı bağışların %100’ü gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilmektedir. Sportif faaliyetler için yapılan harcamalarda ve profesyonel spor faaliyetlerine yönelik harcamaların ise %50’si gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilir.

Ancak gerek kültürel faaliyetler gerekse sportif faaliyetler için sponsorluk yapılacağı zaman bilinmesi gereken noktalardan bir tanesi ise sponsorların yapabilecekleri şaibeli hareketlerin ortaya çıkmaması adına belirli şartların aranmasıdır. Ancak pek çok kişi sponsorluk ile reklam kavramını birbirine karıştırmaktadır.

Özellikle de yapılacak harcamanın karşılığı olarak afiş, dergi, broşür, kıyafet, internet sitesi, pano gibi dijital ve yazılı materyallerde sponsor olan gerçek ya da tüzel kişilerin logo ya da isimlerinin yer alması, sponsorluk esnasında şirkete ait ürünlerin tanıtımının yapılması, şirketin bu esnada sunum yapması gibi menfaatler sonrasında yapılacak bu harcamalar reklam harcaması olarak değerlendirilebilmektedir. Bu riski ortadan kaldırmak adına yapılacak sözleşmelerde yalnızca reklam-tanıtım sözleşmesi ibaresinin yer alması gerekmektedir. Aksi bir durumda yapılacak değerlendirme sponsorluk başlığı altında yapılacaktır. Üstelik sözleşmenin yanlış bir şekilde hazırlanması sonrasında eğer ki sözleşmede yazılanlar gerçekleştirilmezse, bunun sonrasında ciddi sorunlar ortaya çıkacak ve şirketler ödedikleri bedeller üzerinden vergi indirimi hakkına sahip olamayacaktır.

Reklam harcamaları, yurtdışından yayın yapan kuruluşlara verilenler hariç tümü ile ilgili dönemde gider olarak yazılırken, sponsorluk harcamaları yukarıda bahsedilen koşullarda ve kazanç amacı gütmeyen alanlara yapıldığında, belirtilen oranlarda giderleştirilir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

12046 kere okundu

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz