- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
Spor veya Sosyal Etkinliklere Sponsorluk Katkılarının Muhasebeleştirilmesi

Şirketlerin ya da kişilerin konferans, spor, konser gibi etkinliklere maddi destek vermeleri özellikle de son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan durumlardan bir tanesi.
Bu durum bir taraftan sosyal sorumluluk adına yapılırken, diğer taraftan da firmaların isimlerinin tanıtılması adına da oldukça önemlidir. Sponsorluk kimi zaman para ile gerçekleşirken kimi zaman sponsor olan kişi veya kurumlar, gerçekleşecek etkinlik için ihtiyaç duyulan materyallerin ya da hizmetlerin teminini sağlar.
Sponsorluk, oldukça etkin bir pazarlama iletişimi aracıdır. Şirketin ya da gerçek kişilerin, kendilerine uygun olan bir etkinliğe destek verip onların sunmuş olduğu hizmeti tanıtması, kendi hedef kitlesine ulaşmasına da yardımcı olacaktır.
Pek çok farklı etkinlik için yapılacak sponsorluklar öncesinde bu sponsorluğun kişi ya da kuruluşların amaçları ile uygun olması, sonrasında elde edilecek geri dönüşün pozitifliğini de arttıracaktır. Birçok farklı alanda sponsorluk uygulaması bulunmaktadır ve devlet de farklı sponsorluklar için farklı avantajları sponsorlara sunmuştur.
Sportif faaliyetler için sponsor olacak kişi ya da kurumların öncelikli olarak gerekli bilgileri içerisinde barındıran bir sözleşme imzalaması gerekmektedir. Gençlik ve Spor Genel Müdürlük Sponsorluk Yönetmeliği'ne göre federasyonlara, gençlik ve spor tesisleri ve organizasyonları, sporculara, gençlik ve spor kulüplerine sponsorluk yapılabilmektedir. Yapılacak bu sponsorluk sonrasında vergi mükelleflerinin indirim imkanından faydalanabilmesi için yalnızca sözleşme yapılması yeterli olmamaktadır.
Sportif Sponsorluk Harcamalarının Vergiden İndirilmesi için Gerekenler
- Sözleşme
- Gerekli belgelerin ilgili genel müdürlük tarafından onaylanması
- Belirlenmiş olan tutarları aşan tesis yatırımlarında yeminli mali müşavir tarafından tasdik raporunun düzenlenmesi Sponsorluk yapamayacak kişi ya da kuruluşlar arasında olunmaması (vergi borcu olanlar sponsor olamaz)
- Yapılacak harcamaların tamamının reklam gideri ve sponsorluk harcaması olması
Kültür ve Sanat Sponsorluk Harcamalarının Vergiden İndirilmesi
Kültür ve sanat faaliyetlerinin desteklenmesi için sponsorluk harcaması yapılacağı zaman ise Gelir Vergisi Kanunu’na bakılması gerekmektedir. Bu kanunda da belirtildiği üzere;
- il özel idareleri
- köy ve belediyeler
- genel ve özel bütçeli kamu idareleri
- Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar
- kamu yararına çalışan dernekler
- bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşların yaptığı faaliyetler
- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, desteklenmesi uygun görülen; sanatsal ve kültürel faaliyetler
içerisinde yer alan harcamalar için yıllık beyanname üzerinden indirim yapılmaktadır.
Sponsorluk mu, reklam harcaması mı?
Tabiat varlıklarını koruma, sanatsal faaliyetler, sportif faaliyetlerden amatör spor faaliyetlerine yönelik harcamalar, kültürel varlıkların koruması ile alakalı bağışların %100’ü gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilmektedir. Sportif faaliyetler için yapılan harcamalarda ve profesyonel spor faaliyetlerine yönelik harcamaların ise %50’si gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilir.
Ancak gerek kültürel faaliyetler gerekse sportif faaliyetler için sponsorluk yapılacağı zaman bilinmesi gereken noktalardan bir tanesi ise sponsorların yapabilecekleri şaibeli hareketlerin ortaya çıkmaması adına belirli şartların aranmasıdır. Ancak pek çok kişi sponsorluk ile reklam kavramını birbirine karıştırmaktadır.
Özellikle de yapılacak harcamanın karşılığı olarak afiş, dergi, broşür, kıyafet, internet sitesi, pano gibi dijital ve yazılı materyallerde sponsor olan gerçek ya da tüzel kişilerin logo ya da isimlerinin yer alması, sponsorluk esnasında şirkete ait ürünlerin tanıtımının yapılması, şirketin bu esnada sunum yapması gibi menfaatler sonrasında yapılacak bu harcamalar reklam harcaması olarak değerlendirilebilmektedir. Bu riski ortadan kaldırmak adına yapılacak sözleşmelerde yalnızca reklam-tanıtım sözleşmesi ibaresinin yer alması gerekmektedir. Aksi bir durumda yapılacak değerlendirme sponsorluk başlığı altında yapılacaktır. Üstelik sözleşmenin yanlış bir şekilde hazırlanması sonrasında eğer ki sözleşmede yazılanlar gerçekleştirilmezse, bunun sonrasında ciddi sorunlar ortaya çıkacak ve şirketler ödedikleri bedeller üzerinden vergi indirimi hakkına sahip olamayacaktır.
Reklam harcamaları, yurtdışından yayın yapan kuruluşlara verilenler hariç tümü ile ilgili dönemde gider olarak yazılırken, sponsorluk harcamaları yukarıda bahsedilen koşullarda ve kazanç amacı gütmeyen alanlara yapıldığında, belirtilen oranlarda giderleştirilir.

Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
İhracat Şekline Göre KDV İstisna ve İade Uygulamaları
İhracat Şekilleri, Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayınlanmış olan İhracat Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Yönetmelik, 22.12.1995 tarih ve 95/7623 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan İhracat Rejimi Kararına dayanılarak hazırlanmaktadır.
OFİS VE İNSAN
Kağıtsız ofise geçiş: Elektronik Doküman Yönetimi
Ofis içi iş akışının en önemli unsurlarından biri, yaratılan ya da elde edilen belge ve dokümanlardır. Bir bakıma faaliyetlerinizin somut göstergesi, iş akışı hacminizin, hızının ve çeşitliliğinin birer delilidir bunlar.
Hedef Belirleme ve Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 8 Adımı
Hedef Belirleme ve Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 8 Adımı
İŞ DÜNYASI
KOBI'ler için 10 Adımda Güvenli Seyir
Sürdürülebilirlik günümüzün en önemli kavramlarından biri. Sürdürülebilir bir iş için Belma Bulut'tan 10 adet "Bunu Yapın" önerisi.
HUKUK / MUHASEBE
Değişen Türk Ticaret Kanununda Önemli Konular: Teknoloji
Yeni Türk Ticaret Kanunun getirdiği değişiklikleri Nevzat Erdağ, bir yazı dizisi olarak sunuyor. İlk başlık: Teknoloji
Müşterilerinize Nasıl Bir Tedarikçi Olduğunuzu Sorun
KOBİ’ler İçin Dokuz Adımda Büyüme Planı
Ekonomik Durgunluk