İşletmelerde Total Risk Yönetimi (ERM)

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
İşletmelerde Total Risk Yönetimi (ERM)

Günümüzde işletmeler ayakta kalabilmek ve olası tehtitlere karşı hazırlıklı olabilmek için risk yönetimi üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Gelecekte bir zaman diliminde gerçekleşebilecek işletmeyi ve işletme faaliyetlerini etkileyebilecek, işletme için olumsuz sonuçlar doğurabilecek olaylara karşı önceden hazırlıklı olmak ve ona uygun bir strateji yürütmek için risk yönetiminden faydalanılır.

Risk Nedir?

Risk, bir olayın ya da bir durumun gerçekleşme olasılığıdır. Kurumsal risk işletmeyi ve işletme çalışanlarının amaç ve stratejilerine etki edebilecek gelecekte yaşanacak olumlu ve olumsuz olaylardır. İşletmeler için risk, işletmeyi etkileyecek ve işletme hedeflerinin gerçekleşmesini önleyecek hallerin olma olasılığıdır. Risk işletmeyi içerden veya dışarıdan etkileyebilecek bir etmen olabilir.

Riskin olumlu ve olumsuz yanları fırsatlar ve tehditlerdir. Fırsat riskin olumlu tarafı, tehdit riskin olumsuz yanı olarak tanımlanabilir. Fırsatlar elde edilebilecek kazançlar, tehdit ise kayıplar olarak açıklanabilir.

Risk Yönetimi

Risk yönetimi, işletmenin gelecekteki hedeflerine ulaşabilmesi ve olası iç ya da dış tehdit ve fırsatlara önceden hazırlıklı olabilmesidir. Karar almak mekanizmalarının etkili olabilmesi için risk yönetimi gereklidir. Aynı zamanda işletmelerin belirlenen amaçlara ulaşması için de risk yönetimi yararlı olacaktır. Eğer ileride olumsuz bir durum ile karşı karşıya gelinecekse kayıp ve zararları azaltmak ya da engellemek amacıyla risk yönetimi gerçekleştirilebilir.

Risk yönetimin başında lider olarak üst yöneticiler yer almaktadır. Üst yöneticiler risk yönetim mekanizmasının doğru bir şekilde çalışmasını sağlamak ile beraber olası risklere karşı strateji geliştirirler.

İç denetim işletmelerin yürüttüğü faaliyetlerin ve kendi içerisindeki güvenlik derecesinin belirlenmesidir. Yani işlerin işleyişinin nasıl gerçekleştiği üzerinde işletmenin kendisi tarafından denetlenme yapılmasıdır. Risk yönetimi için de iç denetim büyük ölçüde önem arz eder. Risk yönetimin amaçlarına ulaşabilmesi ve doğru bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için iyi bir iç denetim mekanizması gereklidir.

Risk Yönetiminin İşletmeler İçin Önemi

Risk, işletmelerin gelecek ile ilgili planlarını ve hedeflerini etkileyebilecek bir olasılıktır. Dolayısıyla işletmelerin geleceğe dair yaptıkları ya da yapacakları faaliyetler için risk önemli bir unsurdur. Bu sebeple de riskin doğurduğu fırsat ve tehditlere karşı hazırlıklı olmak için risk yönetiminden faydalanılır. İyi bir şekilde gerçekleştirilen risk yönetimi mekanizması işletmenin başarısı ve ilerideki durumu ve faaliyetleri üzerinde etkili olacaktır.

Risk yönetimi işletmelerin karar mercileri için büyük ölçüde önem arz eder. Karar vericilerin fırsat ve tehditleri göz önüne alarak işletmenin geleceği için en iyi kararı vermesine olanak sağlamakla beraber risk yönetimi aynı zamanda da belirlenen hedeflere ulaşmak için strateji geliştirilmesinde de etkili olur. Bu yüzden işletmelerin ileriye yönelik alacakları kararlar ve yapacakları planlarda risk yönetimi önemlidir.

Risk yönetimin sağladığı pek çok avantajın dışında kötü yanları da vardır. Uzun bir zaman alır ve maliyeti yüksektir. İyi bir şekilde gerçekleştirilmemiş risk yönetimi de işletme açısından olumsuz sonuç doğurabilir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

10819 kere okundu

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz