- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
İşletmelerde Total Risk Yönetimi (ERM)

Günümüzde işletmeler ayakta kalabilmek ve olası tehtitlere karşı hazırlıklı olabilmek için risk yönetimi üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Gelecekte bir zaman diliminde gerçekleşebilecek işletmeyi ve işletme faaliyetlerini etkileyebilecek, işletme için olumsuz sonuçlar doğurabilecek olaylara karşı önceden hazırlıklı olmak ve ona uygun bir strateji yürütmek için risk yönetiminden faydalanılır.
Risk Nedir?
Risk, bir olayın ya da bir durumun gerçekleşme olasılığıdır. Kurumsal risk işletmeyi ve işletme çalışanlarının amaç ve stratejilerine etki edebilecek gelecekte yaşanacak olumlu ve olumsuz olaylardır. İşletmeler için risk, işletmeyi etkileyecek ve işletme hedeflerinin gerçekleşmesini önleyecek hallerin olma olasılığıdır. Risk işletmeyi içerden veya dışarıdan etkileyebilecek bir etmen olabilir.
Riskin olumlu ve olumsuz yanları fırsatlar ve tehditlerdir. Fırsat riskin olumlu tarafı, tehdit riskin olumsuz yanı olarak tanımlanabilir. Fırsatlar elde edilebilecek kazançlar, tehdit ise kayıplar olarak açıklanabilir.
Risk Yönetimi
Risk yönetimi, işletmenin gelecekteki hedeflerine ulaşabilmesi ve olası iç ya da dış tehdit ve fırsatlara önceden hazırlıklı olabilmesidir. Karar almak mekanizmalarının etkili olabilmesi için risk yönetimi gereklidir. Aynı zamanda işletmelerin belirlenen amaçlara ulaşması için de risk yönetimi yararlı olacaktır. Eğer ileride olumsuz bir durum ile karşı karşıya gelinecekse kayıp ve zararları azaltmak ya da engellemek amacıyla risk yönetimi gerçekleştirilebilir.
Risk yönetimin başında lider olarak üst yöneticiler yer almaktadır. Üst yöneticiler risk yönetim mekanizmasının doğru bir şekilde çalışmasını sağlamak ile beraber olası risklere karşı strateji geliştirirler.
İç denetim işletmelerin yürüttüğü faaliyetlerin ve kendi içerisindeki güvenlik derecesinin belirlenmesidir. Yani işlerin işleyişinin nasıl gerçekleştiği üzerinde işletmenin kendisi tarafından denetlenme yapılmasıdır. Risk yönetimi için de iç denetim büyük ölçüde önem arz eder. Risk yönetimin amaçlarına ulaşabilmesi ve doğru bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için iyi bir iç denetim mekanizması gereklidir.
Risk Yönetiminin İşletmeler İçin Önemi
Risk, işletmelerin gelecek ile ilgili planlarını ve hedeflerini etkileyebilecek bir olasılıktır. Dolayısıyla işletmelerin geleceğe dair yaptıkları ya da yapacakları faaliyetler için risk önemli bir unsurdur. Bu sebeple de riskin doğurduğu fırsat ve tehditlere karşı hazırlıklı olmak için risk yönetiminden faydalanılır. İyi bir şekilde gerçekleştirilen risk yönetimi mekanizması işletmenin başarısı ve ilerideki durumu ve faaliyetleri üzerinde etkili olacaktır.
Risk yönetimi işletmelerin karar mercileri için büyük ölçüde önem arz eder. Karar vericilerin fırsat ve tehditleri göz önüne alarak işletmenin geleceği için en iyi kararı vermesine olanak sağlamakla beraber risk yönetimi aynı zamanda da belirlenen hedeflere ulaşmak için strateji geliştirilmesinde de etkili olur. Bu yüzden işletmelerin ileriye yönelik alacakları kararlar ve yapacakları planlarda risk yönetimi önemlidir.
Risk yönetimin sağladığı pek çok avantajın dışında kötü yanları da vardır. Uzun bir zaman alır ve maliyeti yüksektir. İyi bir şekilde gerçekleştirilmemiş risk yönetimi de işletme açısından olumsuz sonuç doğurabilir.

Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Kobiler İçin Yurtdışı Pazar Araştırması Kapsam ve Başvuru Prosedürleri
Pazar araştırma Teşviğinde, Pazar araştırmasının hangi şartları sağlaması gerektiği, kapsamı ve başvuru prosedürlerinin neler olduğu yazımızın konusudur.
OFİS VE İNSAN
Ayaküstü Sohbet Etme Sanatı
İş hayatında bazen bir toplantı öncesinde, bazen de asansörde ya da koridorda karşılaştığımız insanlarla yapabileceğiniz küçük sohbetler size hiç beklemediğiniz değerler kazandırabilir.
Monitör ve masa yerleşimi
Özellikle sırt, bel ve boyun rahatsızlıkları yönünden masada oturuş ve göz sağlığı açısından da monitör konumlanmalarında dikkat edilmesi gerekenleri inceliyoruz
İŞ DÜNYASI
Yönetim Danışmanları ve Şirketlerde Değişimi Yönetmek
Sizlerinde çok iyi bildiği gibi; özellikle 2000'li yılların hemen öncesinde ve sonrasında yaşanan global ekonomik sıkıntılar şirketlerimizin artık ürün, servis ve hizmetlerini satabilmeleri için, daha çok mücadele etmek zorunda olduklarını gösteriyor.
HUKUK / MUHASEBE
İş Kanununa Göre Yıllık İzin uygulaması
İşçinin, işyerinde çalışması sonucu emeği karşılığında ücret alacağı dışında 4857 sayılı İş Kanunu ile sağlanan çeşitli hak ve alacakları mevcuttur. Bu haklardan biri de yıllık ücretli izin hakkıdır.Bu yazımızda izin ile alakalı akla gelebilecek tüm sorulara cevap vermeyi amaçladık.
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi
Satış Yönetimi Değerlendirmesi
KOBİ’ler İçin Dokuz Adımda Büyüme Planı