İhaleye Girmek Yalnızca Dosya Hazırlamak Değildir

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
İhaleye Girmek Yalnızca Dosya Hazırlamak Değildir

Firmalar ihaleye girmek istedikleri kurumun/idarenin gerçekte ne istediğini tam olarak anlayamaz ve ihalede yer alayım fiyatım da düşükse alır giderim diye düşünürler. Peki durum gerçekte böyle midir? Tabi ki hayır.

İhale denilince akla ilk gelen, şartnamelerdeki şartları karşılayabilecek evrakları hazırlayıp ardından verilebilecek en düşük fiyatı vererek ihaleyi almaktır. Genel yaklaşıma göre ihaleye girmek dosya hazırlamaktan ibarettir.

Ancak söz konusu idarenin ihale konusu ihtiyaçlarını tam olarak anlayamadan ve bu ihtiyaçların niteliğini bilmeden bir ihaleye dahil olmak orta ve uzun vadede pek de karlı bir iş olmayacaktır.

Çünkü

  • İhaleler aslında bir Kurumsal Pazarlama (B2G) ayağıdır.
  • Bir defa mal veya hizmet satıp çıkabileceğiniz bir Pazar değildir.
  • İhalelerden önce idarelerin taleplerinin ilgili kurumun gerçek ve çözüm odaklı ihtiyaçlarının anlaşılması önemlidir.
  • Yine ihaleye konu mal ve hizmetlerin bir defalık değil, uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte olması gerekir.
  • Bir idare belirli bir sürede bir mal ve hizmet alımı için yalnızca bir kez ihaleye çıkmaz. Arkasından gelecek tamamlayıcı ve destekleyici daha bir çok mal ve hizmet alımı yapacaktır.
  • Katılımcı firma (Örneğin Tıbbi Malzeme satıcısı) bir kit satıyor ise, arkasından o kitlerin sarf malzemelerini de satma imkanına sahiptir. Tabi ki, yalnızca kit satayım sonra gerisi gelir diyorsa ve nihayetinde kit ile sarf malzeme teknik olarak uyumsuz ise geçmiş olsun. (Bu örneği çeşitlendirebiliriz)
  • İdare ve muhataplarını sıklıkla ziyaret ederek kurumun güncel ihtiyaçlarının tespiti ile birlikte, asıl önemli olan gelecekteki ihtiyaçlarını da öğrenebilir ve bunun üzerine gerekli çalışmalar başlatılabilir.
  • Eğer "bir kez ürün ya da hizmet satayım sonrası önemli değil" diyorsanız, emin olun ki idare bunu anlayacaktır ve bir şekilde yasalar çerçevesinde size o işi asla ve asla vermeyecektir. (Fiyatınız düşük olsa bile – İhalelerde fiyat dışı unsur maddesini kullanabilirler)
  • İhalenin arkasında emin olun ki idare ve çalışanların büyük emekleri ve kurumun önemli ihtiyaçları bulunmaktadır.
  • Eğer siz onları ciddiye almazsanız, onlar da sizi ciddiye almayacak ve tedarikçi listesine sokmayacaklardır.
  • Kurumlara ve yöneticilerine ve hatta çalışanlarına kolay lokma olarak bakmak, "veririm düşük fiyatı alırım bu ihaleyi" mantığı ile hareket etmek, dosyanızın tam ve eksiksiz olması sebebi ile içinde bulunacağınız rehavet ortamı sizleri başarılı kılmayacak aksine en fazla bir defalık geçici bir zafere ulaştıracaktır. Sonrasında ise emin olun hüsrana uğramanız olasıdır.

Unutmayın ihale süreci ürün kararlarından fiyatlandırma stratejisine, iletişim kurmaktan proaktif ilişki yönetimine kadar uzanan stratejik bir süreçtir. Uzmanlık gerektirir, uzman personelle çalışmak gerekir.

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

20063 kere okundu


Etiketler:

Sabri Dönderici
Sabri Dönderici

1991 yılında Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun olduktan sonra 2010 yılında Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü – İktisat Bölümünde  – Yönetim Ekonomisi dalında yüksek lisans yaptım. 

2009-2012 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans programında misafir öğretim üyeliği görevinde bulundum ve yine aynı üniversitenin UYGAR projesinde danışman olarak çalıştım.

Türkiye başta olmak üzere, Azerbaycan, Irak, İran, Mısır, Kıbrıs, Türkmenistan, Arnavutluk gibi ülkelerde Ev Elektroniği, Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri, Elektronik Ücret Toplama Sistemleri, Trafik Emniyet Denetleme Sistemleri, Kent Güvenliği Yönetim Sistemleri, Bireysel ve Kurumsal Güvenlik Sistemleri başta olmak üzere sektörün önde gelen şirketlerinde İhale Yönetimi, Satış ve Pazarlama Yönetimi, Bayi Yönetimi, Proje Yönetimi ve Bütçe Yönetimi konularında uzmanlık, danışmanlık ve yöneticilik yaptım.

İhale Yönetimi konusunda özellikle sektörel fark gözetmeksizin oldukça fazla deneyime sahip olmakla birlikte, bu konuda ülkemizde ciddi anlamda bir çalışma yapılamadığını, konunun ehil olmayan ellerde savrulduğunu, şirketlerin özellikle bu eksikliklerden dolayı anlamlı bir şekilde para, zaman, emek ve itibar kaybına uğradığını tespit ettim.

Çok değerli Marka ve Pazarlama Danışmanı arkadaşım Sayın A. Faruk Şener’in yönlendirmesi  ve desteği ile mevcut profesyonel  yaşantıma devam ederken, aynı zamanda  özellikle eksik bulduğum bu konuya yoğunlaşmaya karar verdim. 

Reklam
Kobitek Logo

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler

Kaspersky KOBİ Güvenlik Paketi

Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz