Alacak Tahsilat Yönetimi

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
Alacak Tahsilat Yönetimi

Günümüzdeki yoğun rekabet koşulları sebebi ile şirketler doğru stratejilerle hareket ederek ayakta kalmayı hedeflemektedir. Pazarlama, finans gibi pek çok alanda öne geçmek için işletmeler kendi amaçlarına uygun olarak politikalar izlemektedir.

Etkin bir alacak tahsil yönetim politikası işletmenin finansal durumu için önem arz etmektedir. Alacaklar genellikle bir şirketin yaklaşık yüzde kırklık finansal büyüklüğünü kapsamaktadır. Dolayısıyla doğru ve etkin bir finansal yönetim şirketler için çok önemlidir.

Alacak Tahsil Yönetimi

Alacak tahsil yönetimi, alacakların hızlı bir şekilde tahsil edilmesidir. Planlı ve etkin bir alacak tahsil yönetimi nakit akışının daha hızlı olmasına sebebiyet vermektedir. Alacak tahsil yönetiminde doğru bir yol izlemek için üç hususa dikkat edilmesi gerekir. Bunlar;

  • etkin,
  • planlı,
  • hızlı

olunmasıdır. Bu üç etmen göz önüne alındığında alacakların tahsili açısından olumlu sonuç verecek bir politika izlenecektir.

Alacak tahsil yönetimi nakit akımı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle nakitin öneminin bilincinde olunmalı ve ona göre doğru stratejiler izlenmeli ve alacak tahsilinin önemi göz ardı edilmemelidir.

Alacak tahsili gerçekleştirilemediği takdirde sorunlarla karşılaşılabilir. Psikolojik olarak şüphe ve endişenin ortaya çıkmasının yanında maddi olarak da işletme ile ilgili sıkıntı ve sorunlar meydana gelir. Öncelikli olarak kar marjında düşüş ve itibar kaybı gerçekleşebilir. Bunun dışında bankalarla ilişkilerin bozulması ve kredi notunda düşme de söz konusudur. Finansal bir sorun diğer departmanlardaki işleyişe engel oluşturabilir. Dolayısıyla da bu sebeple işletmeyi olumsuz etkiler. Tahsilatlar işletmenin verimliliği konusunda da etkilidir. İşletmyi bir bütün olarak düşünürsek bir yerdeki aksaklık başka yerlerde de sıkıntıya sebep olur.

Finansal Yönetimin Alacak Tahsilinde Rolü

Finans departmanına alacakların tahsili hususunda büyük sorumluluk düşmektedir. Öncelikle olarak finansal yöneticinin doğru bir politika izlemesi gerekmektedir. Alacaklar belirlenmeli ve takip edilmelidir. Nakit akışının hızlı olarak gerçekleşmesi için bir plan oluşturulmalıdır. Bu plan etkin bir biçimde uygulandığı takdirde istenilen sonuçlara ulaşılabilir. Alacak tahsil yönetim politikaları nakit giriş ve nakit çıkışında etkili olduğu için doğrudan işletmenin finansal durumunu etkiler.

Etkin Alacak Tahsil Yönetimi

  • Alacak yönetimi tahsil planı oluşturulmalıdır.
  • Oluşturulan tahsil planının etkin bir şekilde uygulanması yolunda hareket edilmelidir.
  • Doğru bileşenlerden yola çıkılmalı ve tahsilat tekniklerine hakim olunmalıdır.
  • Finans departmanının işleyişi ve finansal yöneticinin önemi üzerinde durulmalıdır.
  • Etkin bir alacak tahsili için öncelikli olarak alacaklar belirlenmeli ve özellikle vadesi geçmiş alacaklar üzerine yoğunlaşılmalıdır. Vadesi geçmiş alacaklar ciddiye alınarak takip edilmelidir.
  • Müşteriyi kaybetmeye sebebiyet vermeyecek şekilde alacakların takibi yapılmalıdır. En hızlı şekilde tahsil edilebilmesi için gerekli olan takip gerçekleştirilmelidir.
  • Müşterilerin ödeme konusunda davranışları incelenmeli ve ona uygun alacak politikaları izlenmelidir. Yani müşterinin alacağı beklenen zamanda ödeyip ödememesine göre bir alacak tahsil yönetimi yapılabilir. Bunun için müşterilerin önceki alacaklardaki davranışı dikkate alınabilir.
  • Alacak tahsili amacıyla yapılan görüşmelerde uygun teknikler kullanılmalıdır.
  • Alacak tahsil yönetiminin nakit akışı açısından öneminin bilincinde olunmalı ve buna göre politikalar geliştirilerek hareket edilmelidir.
Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

28335 kere okundu

Reklam

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz