Girişimci Muhasebeci mi Olmalı? Muhasebede Neleri Bilmeli?

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Girişimci Muhasebeci mi Olmalı? Muhasebede Neleri Bilmeli?

Bu yazının önceki bölümü için tıklayın

Evet, beklide şu ana kadar anlattığımız konular içersinde en önemlilerinden biri bu konu. Uzun süredir yaptığım Mali müşavirlik mesleğimde yüzlerce firma kurdum, yüzlerce girişimciye danışmanlık verdim gördüğüm girişimcilerin muhasebe konusunu önemsemedikleri sadece işlerine odaklandıkları bu yüzden de sonradan ciddi sorunlar yaşadıklarıdır.

Evet, girişimci muhasebeci olmamalı fakat bir girişimcinin temel hatları ile muhasebe ve vergi ile alakalı konulara hâkim olması gerektiğine inanıyorum Çünkü girişimcinin işinin gereklerinden biride oluşabilecek riskleri minimize etmek ve işletmesine hâkim olmak değil midir? Bilmediğimiz bir konuyu nasıl kontrol eder veya planlayabiliriz? Muhasebe geniş bir çalışma alanı ama girişimcinin muhasebe hakkında her şeyi bilmesine de gerek yok sadece nasıl işler nelere dikkat etmeli gibi hususları bilmeli?

Bildiğiniz gibi Muhasebe, işimizle ilgili hareketlerin kaydedilmesidir. Muhasebecimiz, bizim Maliye karşısında tutmamız gereken yasal defterleri tutmakla görevlidir. Ancak unutmayın ki, asıl sorumluluk işin sahibine aittir. Muhasebecinin bir hatası zarar etmemize sebep olabilir. Dolayısıyla, sürekli öğrenerek muhasebecimizin doğru yapıp yapmadığını kontrol etmemiz gerekir. 

Bunlardan sonra yine girişimcilerden biz İşlemlerin takibini nasıl yapabiliriz? Diye sorduklarını duyar gibi oluyorum. Evet, gerçekten bilmediğimiz konular bazen çok karmaşık gibi gelebilir bize. Fakat benim tavsiyem mali müşaviriniz aynı zamanda öğretmeniniz olsun, ona soru sormaktan çekinmeyin. Tabi bazı şeyleri de bilin örneğin Her yıl şahıs işletmeniz var ise en geç Mart ayı sonuna kadar önceki yıla dair işletme özetiniz gelir vergisi beyannamesi ile şirket iseniz bilanço ve gelir tablosu hazırlanır ve kurumlar vergisi beyannamesi ile Maliyeye bildirilir. Bilanço ve gelir tablosu 1 yıl boyunca tutulan muhasebe kayıtlarının sonuçlarını kapsar ve 1 yılsonunda ne kadar gelir elde ettiğimizi ve ne kadar kâr ettiğimizi bu belgelerden görebiliriz. Bu belgeleri muhasebeciler hazırlar. Ancak bu belgeler belli kural ve formatlara göre hazırlanırlar, bu nedenle bazen ilk bakışta karmaşık görünse bile muhasebecinizle konuşarak çözebilirsiniz. Ayrıca istediğiniz zaman muhasebecinizden işlemlerin takibi için bazı dökümler isteyebilirsiniz. Bu dökümleri her ay sonunda istemeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Eğer muhasebecinizden mizan isterseniz, o anda kasada veya bankada toplamda ne kadar para olduğunu, belli başlıklar altında toplam olarak ne kadar harcama yapılmış olduğunu, ödenmemiş ya da ödenecek harcamalar, borçlar ve alacaklarınızı görebilirsiniz. Muavin döküm isterseniz de, gelir, gider, borç ya da alacakların detayını görebilirsiniz. Ayrıca resmi olmasa da para, çek, senet giriş-çıkışlarıyla ilgili olarak kendi kaydınızı da tutabilirsiniz. Böylece kendi kayıtlarınızı muhasebedeki kayıtlarla karşılaştırarak kontrolünü yapabilirsiniz. 

Yine çok önemli bir konu sizin muhasebeniz bazı kurallara göre yürür bu kuralların başında da hesapların tekdüzen hesap planı denilen vergi idaresinin koyduğu kurallara göre işlenmesi gelir Hesap Planı Nedir? Diyecek olursanız. Bir işletmede kullanılacak hesapların muhasebenin temel kavramları ve ilkeleri doğrultusunda sistemli bir şekilde ve gruplandırılmış olarak yer aldığı listeye hesap planı denir. Hesap Planına basit bir bakış açısı ile baktığımızda. Burada ki numaralar ilk bakışta size bir anlam ifade etmeye bilir. Ama burada gördüğünüzün 1,2 hesaplar şirketinizin varlıklarını 3.4.5 olanlarda şirketinizin kaynaklarını gösterir bu bakış açısı ile bu konuda birkaç kitap okur mali müşavirinizden de destek alırsanız bir süre sonra şirketinize yukardan bakmanın çok da zor olmadığını göreceksiniz.

yazının devamı için tıklayın

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
183616 kere okundu

Etiketler: girişimci muhasebe

Nevzat Erdağ

1967 yılı Kars doğumlu ERDAĞ, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesinden öğretmenlik formasyon eğitimi aldı...
Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İnsan Kaynakları Yüksek Lisans Programına Katıldı. Profesyonel olarak çeşitli firmalarda muhasebe, finans, dış ticaret departmanlarında üst düzey yönetici olarak çalıştıktan sonra 1999 yılından beri Konvoy Danışmanlık adlı firmasında farklı sektörlerde firmaların mali müşavirliğini, Mali danışmanlığını ve yönetim danışmanlığını yapmaktadır.
Erdağ; ayrıca muhasebe, vergi ve diğer uzmanlık konularında danışmanlıklarının yanında yaklaşık on yıldır muhtelif eğitim kurumlarında 3500’e yakın kişiye eğitimler, panel ve konferanslar vermiştir.

Erdağ’ın yayınlanmış Kitapları;
• Türk vergi sistemi
• Şirketler
• Vergi idaremiz ve denetim müessesi
• Tekdüzen hesap planı uygulamaları
• Marka tescil işlemleri
• E Ticaret
• Kayıt dışı kara para yolsuzluk
• İhracatta KDV uygulamaları
• Canözüm deryaya döndü (şiir)
• Sahibini bilen şiirler
• Duygularla söyleşi(makaleler)

Erdağ’ın ayrıca sosyal ve mesleki içerikli 150 nin üzerinde yayınlanmış makalesi ve yayın aşamasında 3 yeni kitabı bulunmaktadır

yazarın diğer yazıları için tıklayın

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Girişimci Muhasebeci mi Olmalı? Muhasebede Neleri Bilmeli?
Pazar Araştırması 2: Rekabet Analizi
İş Fikri Nasıl Bulunur? -1
Girişimci Ticarete Nasıl Başlayacak: Ne tür bir işletme kurmalı?
Pazar Araştırması 1: Müşteriler
Girişimcilikte Uzman Önerileri
Girişimcilik Eğitim Programı
Ataleti Yenmek mi, Nasıl?
İş Fikri Nasıl Bulunur? -2
En Yapılabiliri Bulmak
Girişimcinin, Şirketin Devlete Borçlarında Sorumluluğu
Girişimcinin Vergi Ödevleri Nelerdir?
Girişimcilik, İnovasyon ve Yenilik Gelişmişliğin Göstergesidir
Artık Tarih Tekerrür Etmiyor, McNamara Yanılgısı
Girişimcinin Şapkaları

DIŞ TİCARET

KOBİ´lerde ihracat sorunları

KOBİ´lerde ihracat sorunları

KOBİ´lerin dış ticarete ve ihracata yönelik en büyük sorunları sıralanırken, teknoloji kullanımı, finansman, dış pazarlardaki sert rekabet, ön plana çıkıyor.

OFİS VE İNSAN

Ayaküstü Sohbet Etme Sanatı

Ayaküstü Sohbet Etme Sanatı

İş hayatında bazen bir toplantı öncesinde, bazen de asansörde ya da koridorda karşılaştığımız insanlarla yapabileceğiniz küçük sohbetler size hiç beklemediğiniz değerler kazandırabilir.

Ev Ofis Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları

Ev Ofis Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları

Günlük koşuşturma, stress, iletişim zorlukları, trafik, türlü mobing uygulamaları, kaprisler, toplantılar, çıkar savaşları gibi bir dizi yıldırıcı portresi var iş dünyasının...

İŞ DÜNYASI

Geleceğin Yöneticileri Branşlarını Belirleyerek Mesleklerini Seçiyor!

Geleceğin Yöneticileri Branşlarını Belirleyerek Mesleklerini Seçiyor!

Artık çocuklar mesleklerinin yanı sıra branşlarını da tercih ederek kalp cerrahı, müzik öğretmeni gibi net meslek hedefleri koyabiliyorlar.

HUKUK / MUHASEBE

Türk Ticaret Kanununda tutulacak Resmi Defterler ve saklama süreleri

Türk Ticaret Kanununda tutulacak Resmi Defterler ve saklama süreleri

Ticari defterlerin uygun tutulmaması, cezaî yönden bu Kanuna ve ilgili diğer kanun hükümlerine göre sonuçlar doğuracaktır.