İş Fikri Nasıl Bulunur? -2

Bu yazıyı paylaş
X It! LinkedIn Facebook
İş Fikri Nasıl Bulunur? -2

Öyle bir zaman olur ki; ne beyin fırtınası yapacağımız bir iklimimiz ne de birlikte araştırma yapacağımız bir ekip bulabiliriz. Başlangıç noktası niteliğinde bir odak bile bulmakta zorlanabiliriz. Yine tanımlı bir hedef kitle ya da müşteri tarafından ihtiyacı ortaya çıkmış bir ürün/hizmet belirleyemeyebiliriz.

Sağlıklı bir düşünme ve araştırma sürecini sağlayamadığımız, etki alanımızı daraltamadığımız bu gibi durumlar için geliştirilmiş bir diğer fikir üretim tekniği de “Düşünce Haritası” dır. Konvansiyonel yaklaşımların aksine, müşteri tarafından başlanarak bir odak belirlemeye çalışılır. Başlangıç kabulü ve düşüncelerle uyarılma esastır. Günlerce eğitimini alabileceğimiz ve haftalarca üzerine çalışmalar yapabileceğimiz bir konudur. Bu yüzden bir örnekle açıklamak yerinde olacaktır:

Türlü niteliklerimizin ve yapabileceğimiz farklı işlerin olduğunu; ancak tamamen karışmış ve sonuçsuz kalmış bir durumda bulunduğumuzu varsayalım. Kuracağımız işin sürdürülebilir olması, sonunda maddi ve manevi yönden tatmin sağlamamız sadece ve sadece müşteri tarafından tercih edilmemizle mümkündür. Bu yüzden, ülkemizdeki insanların harcama yapılarını incelemek ile araştırmayı başlatmak doğru olacaktır.

Birkaç temel istatistik ve çok yerleşik bir inançla, bireylerin harcanabilir bütçelerinin büyük bir kısmını çocukları için kullandığını düşünebiliriz. Demek ki, sürdürülebilir satışlara ulaşmak ve büyük bir pazara hitap etmek için çocuklara yönelik bir ürün/hizmet geliştirmek gerekmektedir. O halde ilk odağımız olarak ÇOCUK temasını kabul edelim. Şimdi de, çocuklar adına yapılan harcamaların hangi ihtiyaçlar ya da hangi ürünler üzerinde yoğunlaştığına bakalım. Gıda, tekstil, kırtasiye, sağlık… TÜİK verilerini demografik ve ekonomik olarak değerlendirelim. Elde edilen güvenilir bilgiler ışığında, bir sektöre yoğunlaşalım(örneğin eğitim). Bir sonraki odağımız ise EĞİTİM olarak belirlenmiş oldu. Hedef kitle olarak çocuklara yönelik eğitim harcamalarını türler bazında düşündüğümüzde ise ulaşım, kırtasiye ve destek eğitim hizmetleri sıralanabilir. Belli yaklaşımlar sonucu KIRTASİYE odağını seçip, bu alana ilişkin sunulabilecek ürün ve hizmetleri ortaya koyalım. Fiziksel bir satış mağazası açarak toptan ya da perakende satış yapmak bir seçenek iken, online bir platform oluşturarak satış yapmak da diğer bir seçenek olarak karşımıza çıkmış olsun. Bu durumda, pazarlama seçeneklerinin çeşitliliği ve ucuzluğu, hedef pazarın büyüklüğü ve ürün sunma maliyetlerinin ucuzluğunu düşünerek; online kırtasiye malzemeleri satışını iş fikri olarak benimseyelim.

Artık sıra operasyonel araştırmalara gelmiştir. Bu aşamada hangi ürünlerin ne sıklıkta bulundurulacağı, hangi kanallar ile hangi fiyatlardan satılacağını belirlemek ve ilgili destek yapıları kurmak yeterli olacaktır.

İş fikri üretimi konusunda bir diğer teknik ise “Sorun Çözümü Yaklaşımı” dır. Günlük hayatımızda karşılaştığımız birçok ürün ve hizmet bu yaklaşım ile belirlenmiş ve geliştirilmiştir. En yaygın örnekler arasında leke çıkartıcıları, post-it türevleri, hırsızlık alarmları, şişe tutucuları, buz torbaları vb. bulunmaktadır. Bu felsefeyi kullanarak bir sonuca ulaşmak oldukça kolaydır. Sadece, rutinlerimiz dahil bir günlük programımız gözden geçirmek, ilk aklınıza gelen 10 problemi alt alta sıralamak yeterli olacaktır. Hepimizin “ah keşke, şöyle bir şey olsaydı. Ne kadar rahat ederdim” dediği bir çok nokta vardır. İzninizle ben size yardımcı olayım: (1)Duş alırken kullandığımız şampuanları koyduğumuz askılarda yeterli yer bulunmamasından dolayı, şampuan şişelerinin en az iki kere düşmesi sinir bozucu bir sorundur. Elbet birisi, bu malzemeler için cepli bir ekipman geliştirecek ve hepimizi bu dertten kurtaracaktır. (2)Seyahatlerde kıyafetlerin kırışmadan saklanacağı, kişisel bakım ürünlerinin ilgili gözlerde yer alacağı, dizüstü bilgisayarımızın zarar görmeden ve zarar vermeden bulunabileceği ve en önemlisi takım elbiselerimizi koyacak uygun bir bölmesinin olduğu komplike ve çok amaçlı bir bavul elbet yapılacaktır. (3)Diş macununu ideal bir şekilde bırakan fonksiyonlu tüpler geliştirilecek, (4)üçü bir arada neskafe içmek istediğimizde, makasa gerek kalmadan kahveyi fincana dökebileceğimiz günler gelecektir…

Bazen belirli insan gruplarına üzerine yoğun düşünmeler ve detaylı araştırmalar ile sonuca ulaşabiliriz. Yeni doğanlar, emekleyen çocuklar, ergenler, ilkokul çocukları, erken emekliler, engelliler, yaşlılar vb. Burada da, belirlenmiş grubun çeşitli ihtiyaçları ve beklentilerinden yola çıkılarak iş fikirleri üretmek mümkündür. Bu tekniğe de “İhtiyaçlar Yaklaşımı” denilmektedir.

Bunların dışında, son zamanlarda en iyi uygulamaların geliştirildiği “Yatay Düşünce Yaklaşımı” da yer almaktadır. Bu teknik kapsamında; meseleleri farklı açılardan ele alır, farklı mecralar ya da kullanım şekilleri belirlemeye çalışırız. En basit şekilde, tanıtım amaçlı tasarlanan ilanların üzerinde bulundukları fiziksel mecraların değişiminden bahsedilebilir. İnsanların yoğun bir şekilde bulunduğu bazı caddeler, meydanlar ve benzeri yerlerde fiziksel reklamlarla çokça karşılaşırız. Evrimine belediyelerin ilk olarak yaptığı(halen bazı bölgelerde mevcut) demir profil ayakları ve ilan yüzeyi bulunan, zamanla paslanan ve ilanların bir çeşit tutkal yardımıyla klasik şekilde fırçalarla yapıştırıldığı formatı ile başlamıştır ilan tahtaları. Artık kim rahatsız olduysa ya da hangi grup farklı bir ihtiyaç hissettiyse, son 10 yıl içinde adına devrim denebilecek bir gelişme yaşanmıştır. Önce taşınabilir modellerinin hayatımıza girdiğini hatırlarız. Ardından aynı alanı daha verimli kullanmamıza imkan veren döner hareketli ilan panoları geliştirilmiş ve bozulmalara, vandalizme karşı camekan içerisinde muhafaza edilmeye başlanmıştır. Zamanla -gelişen teknolojinin de etkisiyle- bu maliyetli profiller ve sürekli matbaa ihtiyacı çıkaran kağıtlı gösterimlere bir son verilmiş, LCD ve LED ekranlarda dijital yazımlar geliştirilmiştir. Bir yandan ilan panolarının yapısı değişirken, bir yandan da mecralarına her geçen gün yenisi eklenmiştir. Taşıtların kaplanması, toplu taşıma istasyonlarının süslenmesi, asansör içleri, pisuar üstleri derken; öyle entegre bir hale gelinmiştir ki: uçağa binerken geçtiğiniz körüğün tabanı bir bankanın logosu ile halı kaplanmış, içeride el çantalarınızı koyduğunuz üst dolapların üzerleri enerji şirketlerinin çıkarmaları ile dolmuş, el tablanızın içecek koyacağınız bölmeleri ise uluslararası bir içecek devinin ahenkli el yazısı ile bezenmiştir. Hal böyle olunca, yolculuk esnasında dijital ekranlarda size verilen uçuş bilgilerinin arasına erkek giyim ya da mücevher firmalarının reklamlarının girmesine de şaşırmamalısınız.

Benzer şekilde; klasik yuvarlak cam şişelerden köşeli şişelere geçiş, kadın vücudundaki zeytinyağı şişeleri ve değişik parfüm şişeleri yatay düşünce yaklaşımının birer ürünüdür.

Burada bahsedilebilecek iş fikri geliştirme tekniklerine dahasını eklemek de mümkündür.

Ancak önemli olan size uygun ve yapılabilir bir iş fikri belirlerken, doğru bir iş modeli yaklaşımı geliştirmektir. İş modeli, ilgili fikrin kapsamında hangi hedef kitleye ne şekilde ürün/hizmet sunulacağını, üründen öte nasıl fayda ve değer yaratılacağını, hangi temel etkinliklerin uygulanacağını, hangi kaynakların kullanılacağını, kimlerle hangi şartlarda ortaklık kurulacağını, gelirleri ve maliyetleri gösterir bir sistemdir. Bir iş fikrine ilişkin onlarca iş modeli geliştirilebilir. Zira, iş fikrinden öte, doğru bir iş modeli tasarlamak önemlidir…

Reklam
Kobitek'e ücretsiz üye olun

127986 kere okundu


Etiketler:

Tuğberk Seçkin
Tuğberk Seçkin

1982 Amasya doğumlu olan Tuğberk Seçkin, lisans eğitimini 2005 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği programı ile tamamlamıştır. Eğitiminin ardından profesyonel kariyerine başlamış, İzmir ve Manisa illerindeki çeşitli firmalarda sırasıyla “Üretim Planlama ve Lojistik” ile “Stratejik Planlama” servislerinde orta düzey yöneticilik pozisyonlarında görev almıştır.

2008 yılında İstanbul’ a gelerek özel bir danışmanlık firmasında Girişimcilik Projeleri Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmiştir. Bu görevi süresince; toplamda 38 ayrı ilde KOBİ’ ler için yönetim danışmanlığı yapmış, birçok yerel ve ulusal çapta girişimcilik projeleri yönetmiş, girişimcilik eğitimleri vermiş, bireysel girişimci adaylarına iş planı ve fizibilite danışmanlığı yapmıştır. Ayrıca bir uluslararası konferansta bildiri yayınlamış; Hatay, Tekirdağ, Bartın, Eskişehir, Bayburt, Trabzon ve Denizli illerinde Yerel Kalkınma ve İşgücü Piyasası Analizi Çalışması; Kütahya ve İstanbul’ da Kadın İşletme Geliştirme Merkezi Projesi; 17 ilde Genç Girişimcilik Projesi, 2 adet Franchising Deployment Projesi ve AVEA ile “Memleketim Anadolu İşim Teknoloji” TeknoGirişimci projesi yönetmiş; AVEA ve TOG ile 10 ilde düzenlenen “Hayatımın Fikri” projesinde eğitmen ve danışmanlık yapmış, “İşsizliğe Çözüm Girişimcilik: İstanbul ili İşsizlerin Girişimcilik Potansiyellerinin Analizi” konulu projede yer almıştır. Kariyeri boyunca sektörel çalışmalar dahil toplam 9 kitap yazmış, “Girişimcilik İklimi” dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğünü yapmış ve 2011 yılında “Best European Study Award” ödülünü almıştır.

2012 yılında ise “danışmanlığın yeni versiyonu” olarak nitelendirdiği Çizgi Dışı Girişim’i Eskişehir Anadolu Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ nde kurmuş ve geçmişten beri inandığı ve üzerine çalıştığı “Çocuk Girişimciliği”ni gerçekleştirmek için çalışmalarına başlamıştır. Sonunda Tübitak Popüler Bilim Yayınlarından çıkan “Bir Girişimcilik Yolculuğu” adıyla Türkiye’nin ilk çocuk girişimcilik kitabını okurlarıyla buluşturmuştur.

Kariyeri boyunca finansal teknolojiler alanında Paytolia, GPay, Paybrothers, Payogi, Paraturca, Payburger ve e-ticaret alanında Pharmatolia gibi markalar yaratmış ve birçoğundan milyon dolar değerlemeler ile çıkış yapmıştır.

Tuğberk Seçkin halen Payburger markası ile fintech, Agroturca ile tarım, Interzoon ile dış ticaret, Podkids ile çocuk medyası ve Hmmm ile edtech alanında faaliyetlerine devam etmektedir. 

Reklam

KOBİTEK - KOBİLERİN İŞ PORTALI
© 2001-2024

YouTube Facebook Instagram LinkedIn

Destekçilerimize Teşekkürler


Kozyatağı Mahallesi Sarı Kanarya Sokak Byofis No: 14 K:7 Kadıköy 34742 İstanbul
Telefon: 0216 906 00 42 | E-Posta: info@ kobitek.com

KOBITEK.COM, bir TEKNOART Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi projesidir.

2001 yılından beri KOBİlere ücretsiz bilgi kaynağı olma hedefi ile, alanında uzman yazarlar tarafından sunulan özgün bir iceriğe sahiptir.

Tüm yazıların telif hakları KOBITEK.COM'a aittir. Alıntı yapılabilir, referans verilebilir, ancak yazarın kişisel bloğu dışında başka yerde yayınlanamaz