Girişim Sermayesi Nedir? (Risk Sermayesi)

Bu yazıyı paylaş

Tweet It! Facebook
Kobitek Takip Servisi
Girişim Sermayesi Nedir? (Risk Sermayesi)

Sermaye ve yatırım oluşturmak ciddi maddi külfet gerektirmektedir. Bu işe, yaratıcı fikirleri olan ama bunu yatırıma dönüştürecek finansal gücü olmayan girişimciler için büyük bir handikaptır.

Teknolojik gelişmelerin hızlanması ve bu nedenle modern iş yaşamında ihtiyaç olarak ortaya çıkan, hızlı çözümler, buluşlar, yaratıcı fikirler, klasik sermaye-üretim ilişkisinden ayrı bir tür sermaye çeşidini doğurmuştur: Girişim sermayesi (Venture Capital- vençır kapital) denilen bu tür, özellikle küçük-orta işletmeler ile, yaratıcı fikirleri ve buluşları olan ama sermaye bulma sıkıntısı çeken küçük girişimciler için ideal bir çözüm olarak iş yaşamına girmiştir.

Girişim sermayesinde temel süreç, piyasa içinde boşluğu ve ihtiyacı hissedilen parlak bir fikir ya da buluşun araştırma geliştirme (ar-ge) aşamalarından başlayarak, pazarlama ve satışına kadar geçen dönemdeki sermaye ihtiyacının karşılanmasıdır. Sistemin işlerliği ise bu sermaye ihtiyacını karşılamak üzere, fon fazlası olan yatırımcıları ya da nakdini değerlendirme peşindeki girişimcilere bu süreci finansal olarak karşılama görevi veriyor. Buna risk sermayesi de deniyor. Risk sermayesi (Ya da girişim sermayesi) bu anlamda değerlendirilirse, kısa bir ifadeyle, kendilerine sermaye arayan firma veya yeni fikirleri olan girişimcilerin, kendilerine sermaye yatırımı yapabilecekleri yeni fikirleri olan girişimciler ve firmaları arayan "risk almaya hazır" sermayedarlar ile buluşması olarak tanımlanabilir.

Dinamik bir sermaye akışının olduğu günümüz ekonomisi ve iş dünyasında bu tür bir sermaye oluşumu, ihtiyaçlar nedeniyle ortaya çıkmıştır. Örneğin kimi küçük ev eşyaları, yedek parçalar ya da teknolojik gelişmeler sonucu ortaya çıkan kimi maddeleri işleyerek yapılan yeni buluşlar vb. gibi ürünleri önce icat edip sonrada piyasaya sunmak isteyen firmaların finansman ihtiyaçları girişim veya risk sermayesinin ilgi alanındadır. Küçük-orta ölçekli işletmeler ve yaratıcı fikirleri olan girişimciler bu tür dinamik gelişim içinde hep buluşları ve yaratıcı ürünleri ile ortaya çıkabilmektedirler. Söz konusu ürünlerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretilmesi için ciddi bir ar-ge ve pazarlama finansmanı enstrümanlarına ihtiyaç vardır. Bu tür yaratıcı fikir ve buluşlara dayalı ürünleri araştırma-geliştirme aşamasından, pazarlamaya kadar olan tüm süreç için kullanılmaktadır bu sermaye. Eğer bu ürünlerin piyasada başarılı olması, tutulması halinde ise yüksek kar marjları ve o ürüne ait oldukça büyük piyasa payları yaratılabilmektedir. Bu da, risk sermayesi ile bu işletmelerin ya da girişimcilerin ürünlerini finanse etmiş sermayedarlara ciddi karlar olarak dönebilmektedir.

Girişim sermayesi yatırımında söz konusu olan risk durumu, yeni bir ürün yaratılması ve piyasada tutulup tutulmaması riskidir. Elbette ne kadar yüksek risk olursa o oranda yüksek kar ya da verim getireceği iş yaşamının bilinen bir gerçeğidir. Alınan riskin başarıya dönüşmesi durumunda sağlanacak yüksek kar marjı ve satış hacminden kaynaklanan verimlilik artışı bu tür sermayeler ile çalışan ve üreten küçük girişimcilere ortak olan ve girişim sermayesi sunan yatırımcılar için çok önemli bir yatırım ve kar alanını oluşturmaktadır.

Bu yazıda kısaca girişim sermayesinin tanıtımını yaptık. Bu tanıtımı kısaca fon ve nakit fazlasına sahip yatırımcıların, gelişme potansiyeli yüksek olan küçük ve orta boy işletmelerin üretim ve yenilik faaliyetleri için yaptıkları uzun vadeli bir yatırım olarak da özetleyebiliriz. İleri ki yazılarımızda girişim sermayesi ile ilgili yönetmelik ve uygulamalar hakkında da bilgiler vereceğiz.

ücretsiz hizmetlerimizden faydalanmak için üye olun
154467 kere okundu

Etiketler: risk sermayesi finansman yatırım girişimcilik

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Girişimcilik Yolunda Bizi Engelleyenler
Girişimci Muhasebeci mi Olmalı? Muhasebede Neleri Bilmeli?
Girişimcinin 4 Sorununa 4 Çözüm
İş Fikri Nasıl Bulunur? -2
Girişimcilik Eğitim Programı
Girişimcinin, Şirketin Devlete Borçlarında Sorumluluğu
Artık Tarih Tekerrür Etmiyor, McNamara Yanılgısı
Pazar Araştırması 2: Rekabet Analizi
İş Kurmak İstiyorum Diyenlere
Girişimcinin Şapkaları
Girişimciliği Doğru Anlamak
Girişimcinin Riskleri
Ataleti Yenmek mi, Nasıl?
Girişimci Kötü Giden İşletmesini Nasıl Kapatacak? Onu Neler Bekliyor?
İçgirişimcilik: İnovasyonun Kalbi

BİLİŞİM VE TEKNOLOJİ

DIŞ TİCARET

KOBİ´lerde ihracat sorunları

KOBİ´lerde ihracat sorunları

KOBİ´lerin dış ticarete ve ihracata yönelik en büyük sorunları sıralanırken, teknoloji kullanımı, finansman, dış pazarlardaki sert rekabet, ön plana çıkıyor.

OFİS VE İNSAN

Etkili Dinleme Teknikleri

Etkili Dinleme Teknikleri

Dinleme konuşmanın algılanma boyutunu oluşturmaktadır. Bireyin söylenenleri algılayıp anlamlandırmasıdır. Birey, okul öncesine ait bütün bilgi, duygu ve düşünce evrenini dinleme yoluyla oluşturur.

Ev Ofis Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları

Ev Ofis Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları

Günlük koşuşturma, stress, iletişim zorlukları, trafik, türlü mobing uygulamaları, kaprisler, toplantılar, çıkar savaşları gibi bir dizi yıldırıcı portresi var iş dünyasının...

İŞ DÜNYASI

Şirket Usulsüzlüklerinde 30 Yaş Üstü Erkekler Başı Çekiyor

Şirket Usulsüzlüklerinde 30 Yaş Üstü Erkekler Başı Çekiyor

Suistimalciler 30 yaş üzeri kişilerden oluşuyor ve yüzde 55 erkek. Bu kişiler genellikle zeki, çekici ve cazibeli oluyorlar.

HUKUK / MUHASEBE

Kıdem Tazminatı hakkında bilmeniz gerekenler

Kıdem Tazminatı hakkında bilmeniz gerekenler

Kıdem tazminatı, İş kanunu’nda gösterilen fesih hallerinde, en az bir yıllık çalışması olan işçiye veya işçinin ölümü halinde de işçinin geride kalanlarına işveren tarafından ödenmesi gereken paradır.