- Akıllı ödemeler, ulaşım deneyimimizi değiştirecek
- İnsan Faktörü Her zaman İlk Sırada!
- SabancıDx'in dijital satın alma platformu Pratis yurt dışına ihraç edildi
- Kobilere ve Çalışanlarına Özel Psikolog ve Diyetisyen Hizmeti
- Türkiye‘de suistimalin firmalara faturası 40 milyar dolar
- İnternetten kartlı ödemeler 1 milyar TL'ye ulaşarak rekor kırdı
- Dünyanın En Yetenekli Ülkeleri Hangileri
PHP ve MySQL

Veri tabanına dayalı web sitelerinde Microsoft'un en büyük rakibi açık platformlu PHP yazılımı ve MySQL veritabanları Microsoft'un ASP SQL ikilisine göre yüzde 60-400 daha hızlı
Veri tabanına dayalı web sitelerinde Microsoft'un en büyük rakibi açık platformlu PHP yazılımı ve MySQL veritabanları Microsoft'un ASP SQL ikilisine göre yüzde 60-400 daha hızlı. Özellikle büyük veritabanlarında fark açıkça hissediliyor. Üstelik PHP yazılımı her gün dünyanın her tarafındaki programcılar tarafından süratle geliştiriliyor ve yeni modüller ortaya çıkıyor. Bunlardan bize gurur veren biri PHPed çünkü bir Türk tarafından geliştirildi ve tüm dünyaya sunuldu.
Nedir bu açık yazılım? Açık yazılımlar çoğunlukla üniversite veya kişilerce geliştirilen ve ticari amaç gütmediği için kaynak kodları isteyene ücretsiz veya en fazla teslim masrafları karşılığında verilen yazılımlardır. İsteyen bu kodları geliştirebilir ve modüller oluşturabilir. Tek yükümlülüğü geliştirdiği kodları aynı şekilde açıklamak ve ulaşılabilir kılması zorunluluğudur. Bu nedenledir ki, açık kaynak kodu olan yazılımlar veya işletim sistemleri süratle gelişmektedir. Çünkü bir firmanın çalışanlarından oluşan bir ekip yerine tüm dünyadaki programcılar tarafından geliştirilmektedir. Üstelik ticari kaygı olmadığı için yapılan geliştirmeler eski ürünün ticari ömrünü bitirmesi beklenmeden duyurulur, ve gelişim buradan devam eder.
PHP vb. sunucu tarafında çalışan programlar, bir sayfayı çağırdığınız zaman oluşturur. Bunun anlamı şudur. Her ziyaretçi aynı sayfayı görmez. Özellikle veri tabanına bağlanmış web siteleri buna iyi bir örnektir. Seçtiğiniz kriterlere göre bir veri tabanı sorgusu oluşturulur. Ve bu program tarafından sunucuda işletilir. Sorgunun sonuçları PHP vb. programa tanımlanmış tasarım düzeninin içine yerleştirilir ve tarayıcınıza yani ekranınıza gönderilir. Bir örnek: Üye olduğunuz sitede üye kodunuzu girdikten sonra diyelim ki şu ana kadar bu sitede gerçekleştirdiğiniz işlemleri seçtiniz. İşte bu anda PHP üye kodunuz ve buna bağlı diğer kriterler ile veri tabanına (Çoğunlukla PHP ile MySQL veri tabanı kullanılır) gönderilir. MySQL deki veri tabanı içindeki binlerce üye kodu içinden sizinki bulunur ve bu koda ait işlemlerden sorgu krtierlerine uyanlar seçilir. Daha sonra PHP bunları sitenin sahip olduğu tasarımın HTML kodlarını da kullanarak oluşturur ve ekranınıza döker. Sonuçta, belki isminizle size hitap eden ve sadece istediğiniz bilgilerin yer aldığı bir sayfayı görüntülersiniz.
Özellikle bilgi yoğunluğu yüksek ve özelleştirme ihtiyacı fazla olan web siteleri için veri tabanına dayalı uygulama artık neredeyse kaçınılmaz yöntemdir. Kaba bir sınıflama yaparsak, arama ve seçme yapılması gereken durumlarda veritabanı kullanılması uygundur. Bunu fazlaca da abartmanın gereği yok, her web sitesi veri tabanından yüklenmek zorunda değildir. Hatta her ne kadar PHP ve MySQL gerçekten hızlı sorgu yapabiliyorsa da içeriği özelleştirlemeyecek sayfalarda kullanımını biz pek doğru bulmuyoruz.
Yazının sonunda yorumumuzu yapacağız. PHP vb. programların bir diğer avantajı da kodlarının görülmemesi olarak açıklanır. Bu şu demek, her hangi bir web sayfasının tarayıcınızda kaynak göster seçimini kullanarak HTML kodlarını görebilirsiniz. Buradan kopya da çekebilirsiniz. İşte PHP vb. programlar sunucuda çalıştığından kodları görüntülenemez. Bu nasıl bir avantajdır. Sayfayı nasıl tasarladığınız görününce ne olur yorumu size bırakıyoruz.
Değişkenler PHP vb. benzerleri için temel unsurdur. Değişken oturum süresince kendisine verilen değeri saklayan bir hafıza bölümüdür. Örnek: Ad isimli değişken otutumu açtığınızda size isminizi sorup sakladığımız yer olabilir. İşte bundan sonra PHP kodlarında yer alan her ad değişkeni için ona verilen değeri yani isminizi gösterir. Bu sadece ekrana yazdırmak anlamında değil, örneğin veri tabanına sorgu gönderirken de ad değişkenine sizin adınız olan değeri verdiği için bir tablodaki binlerce satır içinden sizin adınız geçen alanı bulur. Ne mi olur? En basiti bu alanın ait olduğu satırdaki diğer bilgilere ulaşır. Mesela soyadınız, yaşınız, adresiniz, tel no, gibi, ya da satın almış olduğunuz ürünler gibi, ya da size gönderilemiş mesajlar gibi.
İşin özü bu: Tabi bu değişkenler ile istenen işlemleri yapmak için bir sürü fonksiyon ve özellik var. Ama bu programlamanın konusu. Bizim kısaca anlatmak istediğimiz şu: Veri tabanları verilerin saklandığı alanlardır. PHP vb. leri de çoğunlukla veri tabanlarına giriş yapmak, sorgu yürütmek, bunlar üzerinde işlemler yapmak ve sonuçları iletmek görevini yürütürler.
Hemen bir not: PHP ve MySQL birbirinin parçası değildir. Yani birlikte kullanılmak zorunda da değiller. Üstelik PHP mutlaka veri tabanı ile kullanılmak zorunda da değil. Bunlar sadece çok iyi anlaşan uyumlu iki arkadaş.

Etiketler: yazılım
Bu Kategorideki Diğer Yazılar
DIŞ TİCARET
Hangi 3 Harf? Teslim Şekli anlamında kullanılan Incoterms kısaltmaları
Dış ticaret işlemi yapan, ister ihracat olsun, ister ithalat olsun; bu 3 harfleri patronundan, işi yapan uzmanına kadar; Satınalma, İhracat, İthalat, Gümrük gibi birimlerinde çalışan herkesin eksiksiz bilmesinde çok fayda vardır: “Teslim şekli” anlamında kullanılan “Incoterms” kısaltmaları.
OFİS VE İNSAN
Ayaküstü Sohbet Etme Sanatı
İş hayatında bazen bir toplantı öncesinde, bazen de asansörde ya da koridorda karşılaştığımız insanlarla yapabileceğiniz küçük sohbetler size hiç beklemediğiniz değerler kazandırabilir.
Hedef Belirleme ve Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 8 Adımı
Hedef Belirleme ve Hedeflerinizi Hayata Geçirmenin 8 Adımı
İŞ DÜNYASI
Pazarlama Sektörüne Genç Bakış
´Pazarlama İletişimi´, gençlerin çalışmak için en çok tercih ettikleri bölüm arasında yer alıyor?
HUKUK / MUHASEBE
İş Kanununa Göre İş Sağlığı ve Güvenliği
İşçileri iş kazaları ve meslek hastalıklarından korumaya yönelik önlemleri almak ve onları bu konuda bilgilendirmek, İş Sağlığı ve Güvenliğinin temelini oluşturmaktadır.
Müşterilerinize Nasıl Bir Tedarikçi Olduğunuzu Sorun
Pazarlama ve Satış Süreçlerinin Kontrol Edilmesi
Ekonomik Durgunluk